mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα "ωραία" ΜΜΕ έχουν ...πολλά χρέη

Αποκαλυπτικός ο πίνακας που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής
Ασφυκτικός κλοιός χρεών στις επιχειρήσεις ΜΜΕ 


Της Αγγέλας Νταρζάνου

Αγώνα ζωής δίνουν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, καταβάλλοντας προσπάθειες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες: δραματική μείωση των πωλήσεων και του τζίρου τους, ταυτόχρονα με τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. "Δεμένες" με δυσθεώρητα χρέη, ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, συχνά διπλάσια από τον κύκλο εργασιών τους, βλέπουν να περιορίζονται οι δυνατότητες ανάκαμψής τους.
Μόνο τα χρέη σε τράπεζες των εισηγμένων φτάνουν τα 550 εκατ., ενώ εάν σε αυτά προστεθούν τα χρέη των μέσων που έχουν κλείσει (Alter, "Ελευθεροτυπία", Λυμπέρης κ.ά.) και των υπολοίπων, υπολογίζονται ότι ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις για ρευστότητα, η λύση που προκρίνεται από τους περισσότερους ιδιοκτήτες σήμερα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όμως για πόσο ακόμα;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους οι συνολικές υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες, Δημόσιο κ.ο.κ., των έξι εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο (υπό επιτήρηση) πλησιάζουν τα 800 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Εξ αυτών, 542,3 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Τα χρέη είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού οι χρήσεις του τελευταίου έτους συνεχίζουν να εμφανίζονται ζημιογόνες -πλην των Αττικών Εκδόσεων- κατά δεκάδες εκατ. ευρώ. Αν και οι ζημιές βαίνουν μειούμενες (πλην της "Καθημερινής" όπου υπερδιπλασιάζονται), μόνο τον τελευταίο χρόνο οι εισηγμένες είχαν ζημιές 124 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος συνεχίζει να μειώνεται και πέφτει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ την τελευταία χρονιά για τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, τον ΔΟΛ, την Πήγασος και την Τηλέτυπος (Mega). Σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό και τις συσσωρευμένες ζημιές, οδηγούν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ σε δραματικό αδιέξοδο.

Αφού έχουν πριονίσει το ανθρώπινο δυναμικό, έχουν περιορίσει τις λειτουργίες τους, έχουν μειώσει στο κατώτατο τα λειτουργικά τους έξοδα, οι εταιρείες στρέφονται πλέον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με συνεχείς τονωτικές ενέσεις από τους μεγαλομετόχους, προκειμένου να διασωθούν.

* Ο ΔΟΛ ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Φεβρουάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ταμείο του κατά 7 εκατ. ευρώ. Μόλις δύο μήνες μετά, ο οργανισμός αναζητά άλλα 14 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του σε κεφάλαιο κίνησης. Ήδη ο Σταύρος Ψυχάρης κατέχει το 92,1% του ΔΟΛ και όπως όλα δείχνουν τον οδηγεί εκτός διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

* Στην Τηλέτυπος (Mega), η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. με το γύρισμα του χρόνου δεν επαρκούν για τις ανάγκες του έτους, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γύρω στα 15 εκατ. ευρώ.

* Με τονωτικές ενέσεις ενισχύει τον Πήγασο ο μεγαλομέτοχος Φ. Μπόμπολας. Η εταιρεία κατόρθωνε να λαμβάνει τραπεζικό δανεισμό μέχρι πρόσφατα.

* Σταθερός παρέμεινε, δεδομένων των συνθηκών, ο κύκλος εργασιών της "Καθημερινής", στα 60 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, οι ζημιές στο τέλος του 2012 υπερδιπλασιάζονται, ενώ και οι συνολικές της υποχρεώσεις αυξάνονται κατά 49% και αγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα χρέη στις τράπεζες φτάνουν τα 97,7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: