mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μαύρη τρύπα για τα ΜΜΕ

(αναδημοσίευση από Τυπολογίες)

Σε κίνδυνο τα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου από τις συχνότητες!

Στον αέρα η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα της χώρας , το οποίο εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, αυτό της εκχώρησης (ιδιωτικοποίησης) των συχνοτήτων , είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, που είχε το συντονιστικό ρόλο του εγχειρήματος από τον υπουργείο Πολιτισμού , δεν είναι στην κυβέρνηση, ενώ και στο συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών , υπήρξε αλλαγή φρουράς με τη μετακίνηση του Δ. Ρέππα στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την έλευση του Γ. Ραγκούση, αλλά και την απομάκρυνση του Σ. Βούγια, ο οποίος είχε την επίβλεψη του σχεδίου.



Εκτιμάται πως μόνο από την εκ νέου εκχώρηση των αρμοδιοτήτων των ΜΜΕ σε άλλο υπουργό, θα χαθεί τουλάχιστον ένα δίμηνο, όπως συνέβη κατά την πρώτη συγκρότηση της κυβέρνησης, όταν για παράδειγμα το ΑΠΕ έμεινε χωρίς πολιτικό προϊστάμενο για μεγάλο διάστημα, με προφανείς επιπτώσεις για ένα τέτοιο σχέδιο, όπου τα έσοδα πρέπει να έρθουν άμεσα , μετά από συμφωνία δύο διαφορετικών αγορών, αυτή των τηλεπικοινωνιών και των Μέσων. Χθες, επιχειρηματίας που επενδύει διαρκώς στο κόμματι της νέας τεχνολογίας, εξέφραζε την απορία του , για το ποιος είναι ο συνομιλητής και για ποιο λόγο, έτσι όπως πάει η κατάσταση θα πρέπει να γίνονται οι επενδύσεις στην ψηφιακή τηλεόραση. Αν χαθεί το δίμηνο του Καλοκαιρίου στο μοίρασμα των αρμοδιοτήτων και στην νέα ενημέρωση των υπουργών, τότε το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας των συχνοτήτων, κινδυνεύει να στεφθεί με αποτυχία.

Ταυτόχρονα, όμως σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στην υπόλοιπη αγορά των Μέσων, η οποία περίμενει το νομοσχέδιο που ετοίμαζε ο Τηλέμαχος Χυτήρης για να προχωρήσει σε συνεργασίες, ή και συγχωνεύσεις .Κι αυτή είναι μετέωρη.

Τέλος υπάρχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μέσα και τις υπηρεσίες και τα δίκτυα που ελέγχει το κράτος, όπως η γενική γραμματεία, επικοινωνίας, το ΑΠΕ, που πέρασε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και στην ΕΡΤ, η οποία επρόκειτο να παρουσιάσει το νέο της business plan και να να αποφασίσει για το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου. Θα βρίσκονται υπό τον πολιτικό έλεγχο του νέου υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου- άρα θα υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό ως “εθνικά εργαλεία” με άλλη μορφή, ή θα υπαχθούν σε κάποιο άλλο υπουργείο;

http://www.paron.gr/typologies/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: