mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μέσα στα Μέσα*

Σ.Νταλί
media news*
Η έκδοση της εβδομάδας

** Σοκ και δέος από το μέγεθος των ζημιών στο χώρο των media. Παρά τα γενικευμένα προγράμματα περικοπών και μειώσεων στο κόστος λειτουργίας των εταιρειών ΜΜΕ και την κατάργηση ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους προηγούμενους μήνες, τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου της χρονιάς δείχνουν διεύρυνση των ζημιών. Η μείωση του κύκλου εργασιών για τις εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου εκδόσεων -εκτυπώσεων ανέρχεται σε ποσοστό 31,1%, ενώ οι ζημιές φτάνουν τα 29,5 εκατ. ευρώ. Στην «Τηλέτυπος» του Mega ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση κατά 30% ενώ οι ζημιές είναι 6,6 εκατ. ευρώ.

** Τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εταιρειών media απαιτούν νέο γύρο μέτρων για την ενίσχυσή τους και ήδη οι επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις προθέσεις τους το επόμενο διάστημα. Ο ΔΟΛ συνεχίζει την τακτική απαλλαγής από ζημιογόνες εταιρείες ενώ ανακοίνωσε την έγκριση απορρόφησης του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου. Αρνητική είναι η εξέλιξη για την «Χ.Κ.Τεγόπουλος» της οποίας η μετοχή μπήκε σε δεκαήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης εξαιτίας της κακής πορείας των οικονομικών της στοιχείων. Η εταιρεία της «Ελευθεροτυπίας» δήλωσε πως προτίθεται να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της. Η «Καθημερινή» από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου εκτυπώσεων από τον όμιλο. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά για τα επόμενα μέτρα που θα λάβει η εταιρεία.

** Δεν κλείνει, συρρικνώνεται. Η κρατική τηλεόραση περιλαμβάνεται στη νέα κυβερνητική επιχείρηση συρρίκνωσης των ΔΕΚΟ, αλλά χωρίς να κλείσει κάποιο από τα κανάλια της. Παρά τις δηλώσεις βεβαιότητας του αρμόδιου υπουργού αλλά και της διοίκησης, γεγονός είναι ότι παραμένουν ανοιχτά τα θέματα αναπροσαρμογής του ανταποδοτικού τέλους, μείωσης του προσωπικού και περιστολής δραστηριοτήτων. Το πώς θα προχωρήσουν όλα αυτά, συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ των Τ. Χυτήρη, Θ. Παπαγεωργίου και Λ. Ταγματάρχη την περασμένη Πέμπτη. Τα μυστήρια καλείται να λύσει το business plan και το σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων.
** Οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας για την τύχη της ΕΡΤ δεν έπεισαν τη Θεσσαλονίκη. Και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ που σημειώνει πως η πολιτική αυτή είναι «επιζήμια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και άδικη για τους εργαζόμενους», όταν «ο ρόλος της ενισχύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», δείχνει πως υπάρχουν κι άλλα κρυφά σχέδια.

** Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την απόκτηση της «Τυποεκδοτικής» και, όπως όλα δείχνουν, προβάδισμα έχουν ο Ν. Χατζηνικολάου και ο Δ. Μπενέκος.
** Δημοσιογράφος που κόπηκε από την ΕΡΤ κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να τινάζεται ο διαγωνισμός στον αέρα.
** Νέα καταγγελία για απομάκρυνση συνεργατών με δελτίο παροχής στην εταιρεία «4π» που εκδίδει τα περιοδικά RAM, HiTECH, National Geographic. Οι συνεργάτες ήταν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες.
** Λήγει το συμβόλαιο του Δημήτρη Καμπουράκη στο Mega στο τέλος του μήνα ενώ η πρωινή εκπομπή προβλέπεται να συνεχιστεί ως τουλάχιστον τις 20 Ιουλίου.
** Τηλεόραση με 77,7% και διαφήμιση με 69,9% παραμένουν οι κυρίαρχες πηγές ενημέρωσης για τις εταιρείες και τα προϊόντα τους ενώ αυξητικές τάσεις έχει το Internet σύμφωνα με την έρευνα για την «εταιρική ευθύνη» του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.
** Μειωμένες καταγράφονται οι ζημιές για τον Alpha σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας για το 2010. Οι ζημιές περιορίζονται σε 35,4 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των σωρευμένων ζημιών ανέρχονται στο ποσό των 357,4 εκατ. ευρώ.
** Αναζητείται στο ΔΟΛ η επόμενη θυγατρική που θα διατεθεί προς πώληση. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το στούντιο ΑΤΑ.


** Εκτός του αθλητικού τμήματος της Nova ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαράκης.
** 28 χώρες του κόσμου έχουν δηλώσει ότι προχωράνε στην υιοθέτηση του DVB-T2 όταν στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει αν στην ψηφιακή τηλεόραση θα χρησιμοποιούμε το MPEG-4.
** Νέες απολύσεις τεχνικών στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από τους συνεργάτες της “Ελληνοφρένειας” απολύθηκαν τεχνικοί που συμμετείχαν στην απεργία.
** Κερδοφόρος εμφανίζεται στον ισολογισμό της η ΕΕΤΤ η οποία αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό ποσό άνω των 70 εκατ. ευρώ.
** Επίθεση από την ομάδα ΔΙΑΣ κατήγγειλε δημοσιογράφος επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί μετανάστη.
** Νέο γύρο απολύσεων αναμένουν στον «Αθήνα 9,84» όπου έκαναν την εμφάνιση τους και μαθητευόμενοι ως παρουσιαστές εκπομπών.
** Ξεκίνησε τη διάθεση συνδρομητικής υπηρεσίας Tooway νέας γενιάς ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα ο δορυφόρος EutelSat
**Αγωγή κατά των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης κατέθεσε ο Αντ. Ανδρικάκης.
** Ως το 2014 προβλέπεται να διατηρηθεί το καθεστώς μείωσης μισθών κατά 10% στο «Πρώτο Θέμα», που ζητά ατομικές συμβάσεις.
** Στο Κορωπί προβλέπεται να μετεγκατασταθούν οι σταθμοί Best, Εν Λευκώ και Village των εκδόσεων Λυμπέρη
** Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη από 1ης Ιουλίου δημιουργεί νέες συνθήκες στη διανομή. Ήδη τα πρακτορεία με ανακοίνωσή τους, ζητάνε ενδιαφερόμενους για τα σημεία πώλησης και διανομής των εφημερίδων.
**Ασαφείς παραμένουν οι όροι μεταβίβασης της αθλητικής εφημερίδας «Εξέδρα» από τον ΔΟΛ στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως παίρνει μόνο τον τίτλο και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με όσους συντάκτες θέλει να παραμείνουν, αφήνοντας εκτός μεταβίβασης πολλούς από τους αθλητικούς δημοσιογράφους.
** Υπέγραψαν τελικά οι συντελεστές της «Ελληνοφρένειας» στο Real FM για τα δυο επόμενα χρόνια. Έκπληξη θα είναι η τηλεοπτική τους συνεργασία, αν ευοδωθούν οι συζητήσεις που έχει αυτό το διάστημα ο Θύμιος Καλαμούκης.
** Προβληματισμό στην αγορά οπτικοακουστικών προκαλεί η προειδοποίηση της ΠΑΚΤ για την κατάσταση που επικρατεί. Η ένωση παραγωγών στο χώρο της διαφήμισης, του σινεμά και της τηλεόρασης, αναφέρεται στα λουκέτα των εταιρειών Κino, Μax και Cinegram που άφησαν απλήρωτους πολλούς ανθρώπους της αγοράς. Επισημαίνει πως πρόσωπα αυτών των εταιρειών εμφανίζονται σε νέες εταιρείες και δηλώνει πως έχουν υποχρέωση να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.
** Στο Ίντερνετ, αντί να προωθηθούν μέτρα που θα δημιουργήσουν υγιείς συνθήκες για την εξέλιξή του, βγήκαν μαχαίρια. Η αμφισβήτηση στοιχείων επισκεψιμότητας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, από την Nielsen Audience Measurement, άνοιξε το χορό του πολέμου από ανταγωνιστικά site. Σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση, αντί να θέσει πλαίσιο όρων στη λειτουργία ενημερωτικών sites, συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να ξεπεράσει το δικαίωμα της ανωνυμίας στα blog.
** Στόχος του ήταν να βγάλει στο διαδικτυακό αέρα ραδιοφωνικό σταθμό και δυο ακόμη θεματικές ιστοσελίδες. Επειδή όμως οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται ο Νίκος Ευαγγελάτος συζητά με τον Γιώργο Κουρή να αναλάβει εκπομπή στο Alter στη νέα περίοδό του. Όταν δηλαδή προχωρήσει η αναδιάρθρωση του σταθμού.
**Η επιστροφή του Ν. Χατζηνικολάου στη ζώνη ειδήσεων της τηλεόρασης τάραξε πάλι τον ανταγωνισμό. Η εκτίμηση της τηλεοπτικής σεζόν που έκλεισε τυπικά στο τέλος Μαΐου βγάζει νικητή το δελτίο του Mega με την Όλγα Τρέμη με ποσοστό 25,5% και 943.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο. Το δελτίο του Alter παρά την απουσία του το τελευταίο διάστημα παραμένει ισχυρό στη δεύτερη θέση με 16,6% και 611.000 τηλεθεατές. Το δελτίο της Μαρίας Χούκλη στον ΑΝΤ1 καταγράφει αύξηση στο 14,2% και 517.000 θεατές. Τα άλλα, εκτός ανταγωνισμού των 20:00, δελτία έχουν τα εξής ποσοστά: Alpha 13,5% (441.000 τηλεθεατές), Star 11,6% (426.000), ΣΚΑΪ 5,4% (234.000) και ΝΕΤ 5,2% (225.000).
** Το twitter εξελίσσεται σε μέσο ανακοίνωσης σχεδίων και απόψεων των ιδιοκτητών καναλιών, μια ακόμη πηγή για τις προθέσεις τους. Μετά τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Ανδρέα Γ. Κουρή, ο Θοδωρής Κυριακού επικοινώνησε τη στρατηγική του ΑΝΤ1 το επόμενο διάστημα. Περικοπές στην Ελλάδα, άνοιγμα στην Ευρώπη και Ίντερνετ είναι οι βασικοί στόχοι.
** Δεν στέκεται σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος ενάντια στη δημοσίευση των ισολογισμών στον έντυπο Τύπο. Όπως προκύπτει από τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου) Βασίλης Κορκίδης κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας «Γεωβάση», οι εταιρείες λιανικού εμπορίου οφείλουν να στηρίξουν τον κόσμο της ενημέρωσης και τα ΜΜΕ που στηρίζουν το κομμάτι αυτό της αγοράς. Σημειώνουμε ότι το θέμα δεν έκλεισε οριστικά και τα τρία σενάρια που εξετάζονται παραμένουν ανοιχτά. Σε νέου τύπου παντός διαδικτυακές πλατφόρμες θα μπορούν οι εταιρείες εμπορίου να αναρτούν τους ισολογισμούς τους δωρεάν. Το ζήτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η υποχρέωση δημοσίευσης και στον έντυπο Τύπο.
** Άκαρπες ήταν οι δύο συνεδριάσεις στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για συγκρότηση προεδρείου. Η πρόταση για αναλογικό προεδρείο απορρίπτεται με γενικότητες.

Πηγή: Ισοτιμία, Παρασκευή&13

Δεν υπάρχουν σχόλια: