mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ενημέρωση είναι επιλογή;

Τη Δευτέρα βγαίνει στον αέρα το νέο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τη Μαρία Χούκλη στο προσκήνιο. Το σύνθημα που προβάλλεται είναι : Η ενημέρωση είναι επιλογή. Πολύ πετυχημένο σε ότι αφορά την πολιτική που ακολούθησε ο σταθμός τα τελευταία τρία χρόνια των συνεχών συρρικνώσεων. Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τις "περιπέτειες" του δελτίου του ΑΝΤ1 δημοσιεύθηκε στις "Αποκαλύψεις". Το αναρτούμε:

Της Μελίνας Βαλτζή
(αναδημοσίευση από τις "Αποκαλύψεις"

Για τη Μαρία Χούκλη, η θέση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 είναι «μια νέα σελίδα, ένα νέο ξεκίνημα, μια ακόμα πρόκληση». Για το κανάλι του Αμαρουσίου όμως, η έλευση της έμπειρης δημοσιογράφου σημαίνει πολλά περισσότερα, με πρώτο απ’ όλα, ένα ισχυρό «παρών» στον ανταγωνισμό των οκτώ, ένα «παρών» που ήταν… απών τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια. Σημαίνει επίσης μια καινούργια ενημερωτική ταυτότητα, η οποία θα προσκαλέσει (και θα προκαλέσει) το κοινό να επανατοποθετήσει στα πρώτα νούμερα του τηλεκοντρόλ του τα «Νέα του ΑΝΤ1». Το πότε και το πώς απώλεσε το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 την ψήφο των τηλεθεατών, αποτελούν ερωτήματα που απαιτούν σκάψιμο στην… ιστορία. Η απάντησή τους όμως, αναδεικνύει με σαφήνεια γιατί ο σταθμός υπερηφανεύεται –και δικαίως- για την συνεργασία του με τη Μαρία Χούκλη και βάζει πάλι μπρος τις μηχανές του για καλύτερες (ενημερωτικές) μέρες.



Οι πρώτοι πειραματισμοί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ξεκίνησαν το 1999, μετά την αποχώρηση του Τέρενς Κουίκ. Τον διαδέχτηκαν δίδυμα (Μάνεσης-Μιχαλοπούλου) και σόλο (Αλαφογιώργος, Δρακάκης, Δουκακάρου κλπ), μέχρι το 2002 και την έλευση της Ελλης Στάη, η οποία οδήγησε το δελτίο στην κορυφή, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2005. Την επόμενη χρονιά, τα νούμερα των ειδήσεων του Mega είχαν πάρει την ανιούσα και κονταροχτυπιόντουσαν με το δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου στον Alpha. Τον Απρίλιο του 2006 ο Νίκος Ευαγγελάτος έκανε την πολυσυζητημένη του εμφάνιση στα καλλιστεία του ΑΝΤ1,τα οποία παρουσίαζε η Τατιάνα Στεφανίδου και ξεκίνησε το… θρίλερ της επερχόμενης μεταγραφής του, το οποίο μεταφράστηκε και με ανταλλαγές εξωδίκων ανάμεσα στην Ελλη Στάη και τον σταθμό του Αμαρουσίου. Έχοντας στις αποσκευές του τα εξαιρετικά νούμερα των «Αποδείξεων» που παρουσίαζε στον Alpha και με δεδομένη την πρόθεση του ΑΝΤ1 να κάνει το come back στο τοπίο των οκτώ, ο Ευαγγελάτος καταφθάνει στο Μαρούσι τον Ιούλιο του 2006. Ακολουθεί ένα δίμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων για τους ρόλους που θα είχαν Στάη και Ευαγγελάτος τόσο στο δελτίο όσο και στο οργανόγραμμα του ενημερωτικού τομέα, για να φτάσουμε στην 11η Σεπτεμβρίου και την εμφάνισή τους ως δίδυμο. Η «συγκατοίκηση» διήρκεσε μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, οπότε η Ελλη Στάη αποχώρησε δι’ εξωδίκου, στο οποίο ζητούσε την διακοπή της επαγγελματικής της σχέσης με τον σταθμό, επικαλούμενη την έλευση Ευαγγελάτου. Μόνος πλέον στο τιμόνι του δελτίου (και στη διεύθυνση των ειδήσεων), ο Ευαγγελάτος ακολούθησε μια… λαϊκότερη συνταγή παρουσίασης, που δεν άρεσε στους τηλεθεατές. Το 2007 το Mega εκτοξεύεται στην κορυφή αφήνοντας τον ΑΝΤ1 δεύτερο, ενώ το 2008 το κανάλι της Μεσογείων συνέχισε να κυριαρχεί μεγαλώνοντας την ψαλίδα από το δεύτερο πλέον Alter και τον τρίτο ΑΝΤ1. Την επόμενη χρονιά τα νούμερα πέφτουν κι άλλο, τον Δεκέμβρη του 2009 ο ΑΝΤ1 λύνει τη συνεργασία του με τον Ευαγγελάτο, την εκφώνηση του δελτίου αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η καθοδική πορεία της τηλεθέασης συνεχίζεται.

Και φτάνουμε στο σήμερα και τη Μαρία Χούκλη. «Είμαι βέβαιος ότι με το κύρος και την αξιοπιστία που τη χαρακτηρίζουν, θα συνδράμει καθοριστικά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο ΑΝΤ1 για ένα νέο δελτίο ειδήσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του σταθμού, Στρατής Λιαρέλλης, δίνοντας σαφώς το σύνθημα για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Το αν θα κλυδωνιστεί το οικοδόμημα των οκτώ από την σοβαρή παρουσία και την προσωπική σφραγίδα της Μαρίας Χούκλη, θα το δείξει ο χρόνος. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε, ότι η τελευταία ισχυρή… σεισμική δόνηση στο τοπίο των οκτώ, ήταν το Πάσχα του 2007, όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέλαβε τα ηνία του Alter, ανεβάζοντας πέντε ποσοστιαίες μονάδες την θεαματικότητα του δελτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: