mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Πως γιατί έκλεισε η ΕΡΤ την Πάρνηθα και το Πήλιο;

 Με το που έκλεισε τα κέντρα εκπομπής Πάρνηθας και Πηλίου η ΕΡΤ άρχισε η αντίδραση στην ..αντίδραση των ιδιωτικών καναλιών και του Digea. Η υπόθεση είναι μόνο ένα δείγμα του ραδιοτηλεοπτικού χάους που μετακινείται χωρίς καμία σοβαρή θεσμική αντίδραση σε ψηφιακό περιβάλλον. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ κατήγειλαν τους "καναλάρχες", τα μηνύματα φίλων και όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις έχοντας πλήρη γνώση τεχνικών ζητημάτων καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Τα ιδιωτικά κανάλια δεν αφήνουν την κρατική τηλεόραση να περάσει στην ψηφιακή εκπομπή με τους δικούς της όρους. Για να επιβεβαιωθεί έτσι η διφορούμενη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη εβδομάδα "το θέμα είναι μεγάλο και θα του δούμε συνολικά".

Για όσα συνέβησαν διαβάζουμε στην Ισοτιμία το ρόλο του υπουργείου Μεταφορών και στο www.satleo.gr τα μηνύματα αντίδρασης:




Ναι στα ραδιόφωνα, όχι σε Πάρνηθα και Πήλιο
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 25 Σεπτεμβρίου)
Κατέβασε τους πομπούς ψηφιακού σήματος η ΕΡΤ από τα κέντρα εκπομπής σε Πάρνηθα και Πήλιο μετά τη σοβαρή ενόχληση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έθεσαν ζήτημα παραβίασης του χάρτη συχνοτήτων στο μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Μεταφορών παρενέβη ύστερα από τη διαμαρτυρία του Digea, επιτρέποντας ωστόσο την εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ στο «μπουκέτο» της ΕΡΤ. Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τρίτη ότι ξεκίνησε την ψηφιακή μετάδοση των καναλιών της ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Βουλή από Χορτιάτη, Πήλιο και Υμηττό χρησιμοποιώντας και συχνότητα της Πάρνηθας, την οποία έκλεισε για τις αναλογικές μεταδόσεις.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Digea ενώ η τηλεόραση του ΣΚΑΙ την κατήγγειλε ως «παράνομη». Το επιχείρημα είναι ότι η Πάρνηθα παραμένει ως κέντρο εκπομπής για την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών καναλιών. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έθεσαν ζήτημα και για το ανέβασμα των ραδιοφωνικών σταθμών, κάτι που κρίθηκε «σύννομο» με το στάδιο της μετάβασης. Το διάβημα του Digea στο Υπουργείο Μεταφορών είχε άμεσο αποτέλεσμα, η ΕΡΤ έκλεισε τον πομπό της Πάρνηθας και του Πηλίου για την ψηφιακή εκπομπή του «μπουκέτου» της, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια προβληματίζονται αν θα πρέπει να ανεβάσουν στο δικό τους «μπουκέτο» τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

** Το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ φθάνει σε τόσα πολλά σημεία...
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας με τίτλο «Η ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ». Μετά από καθυστερήσεις ετών, αποφάσισε η ΕΡΤ ότι ήρθε η ώρα να εκπέμψει ψηφιακά τα τρία βασικά της κανάλια που εμείς πληρώνουμε εδώ και δεκαετίες και να προσφέρει στους εξ αναγκασμού συνδρομητές της το αυτονόητο: καλή ποιότητα εικόνας. Έτσι ενεργοποίησε τα αγορασμένα από καιρό μηχανήματά της και λίγες μέρες πριν άρχισαν οι ψηφιακές εκπομπές στο πρότυπο MPEG2 που πολλοί άσχετοι και ανίδεοι έχουν σπεύσει να απαξιώσουν ως απαρχαιωμένο, παλιό και ακατάλληλο για την τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα στην οποία όλα είναι σύγχρονα, καινούργια και δουλεύουν άψογα (κακία ΕΡΤ θες να μας πας πίσω).
Σπεύσανε και κάποια ιδιωτικά κανάλια να διαμαρτυρηθούν εκ μέρους μας γιατί συγχυστήκαμε λέει ως καταναλωτές και έτσι ένα από τα βασικά κέντρα εκπομπής –το Πήλιο– καταργήθηκε. Βέβαια από το Πήλιο εκπεμπόταν τα πρώτα ψηφιακά της ΕΡΤ σε δύο συχνότητες το κανάλι 42 και το 53 μέχρι προχθές αλλά για χρόνια αυτό δεν ήταν πρόβλημα για κανέναν. Το Πήλιο εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία από τα πεδινά έως απίστευτα σημεία πάνω στα βουνά της Πίνδου. Το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ είναι το μόνο που φθάνει σε τόσο πολλά σημεία και ήταν μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους των ορεινών χωριών και όχι μόνο , να έχουν επιτέλους κρατική τηλεόραση που τόσο γενναία χρηματοδοτούν χωρίς ποτέ να μπορούν να δουν. Προτείνω λοιπόν...
...να αρχίσει μια συλλογή υπογραφών για την αναμετάδοση των ψηφιακών της ΕΡΤ σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία. Όσον αφορά το σύστημα εκπομπής θα αναφέρω το εξής : Στην Αυστραλία το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται και για HI DEFINITION 1080i με ήχο 5.1 χωρίς κανένα πρόβλημα από το 2001
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_terrestrial_television_in_Australia
Αντιθέτως είναι απόλυτα συμβατό με χιλιάδες τηλεοράσεις που αγοράστηκαν παλιότερα και δεν υποστηρίζουν MPEG4. Εδώ είναι και η αιτία του κακού. Η DIGEA φοβάται ότι η ΕΡΤ θα προβάλλεται και σε τηλεοράσεις που δεν λαμβάνουν σήματα MPEG4 και αυτές είναι χιλιάδες . Τώρα το αν είναι απαρχαιωμένο αποφασίστε το εσείς .Για την ιστορία θα αναφέρω ότι το σύστημα AUDIO CD υπάρχει εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια και το κατά πολύ καλύτερο SUPER AUDIO CD δεν κατάφερε να το εκτοπίσει. Ας αφήσουμε μανία για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ας χρησιμοποιήσουμε αποδοτκά αυτή που έχουμε ήδη εδώ και έχουμε ήδη πληρώσει .

Με εκτίμηση
Κατσαρός Απόστολος

** Ας μας διευκρινίσει η ΕΡΤ τι πρόκειται να συμβεί με τις περιοχές που λαμβάνουν απο Πάρνηθα όλα σχεδον τα νότια προάστεια που είδαν φώς για μια ημέρα και σταμάτησε την επόμενη. Ή ανεβάστε την ισχύ στον Υμμητό όπως η DIGEA σε συχνότητα που δεν καπακώνει το την Αίγινα διότι ενώ εμείς στα νότια βλέπαμε τόσο καιρό την Αίγινα (54) ξαφνικά τη χάσαμε και χωρίς την Πάρνηθα χάσαμε και τα κρατικά (52)
Κύριοι της DIGEA χαλαρώστε λίγο και βελτιώστε το σήμα σας ειδιακά τις γραμμες στη αναλογική ληψη που κάνετε σε μερικά κανάλια σας, και αφήστε να δούμε και έμεις λίγο αξιοπρεπή εικόνα στα κρατικά κανάλια έστω και απο την Πάρνηθα και μετά συννενοηθήτε μεταξύ σας για τις συχνότητες τις εκπομπές κτλ (μην ξεχνάτε ότι οι συχνότητες δεν είναι δικές σας)
(Μάνος Ελληνικό)

(αναδημοσίευση από http://www.satleo.gr/

6 σχόλια:

stratos είπε...

MIA MONO ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ? ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΜΠΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ DIGEA AYTH EXEI ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΜΠΟΙ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ? ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ DIGEA Η" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ? ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΥΤΕΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.... ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
ΣΤΡΑΤΟΣ Ε.

Menelaos K. είπε...

@stratos

Πληρώνουμε όλοι για να έχουμε δημόσια τηλεόραση (με εισαγωγικά αν θέλεις το "δημόσια").

Τα ψηφιακά εκπέμπουν σε πιλοτικό στάδιο ακόμα συνεπώς η κάλυψη δεν μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια.

Όσο για το Πήλιο, ο χάρτης συχνοτήτων προβλέπει κάλυψη για τις περιοχές που παλαιότερα "έβλεπαν" σε αυτό, συνεπώς ούτε εκεί υπάρχει κάποιο "λάθος".

Menelaos K. είπε...

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τη φόρμα σχολίων στο satleo οπότε απαντώ εδώ. Ο συντάκτης του άρθρου στο satleo κάνει ορισμένα λάθη.

1. Το άρθρο της Wikipedia γράφει επί λέξει "Also MPEG-2 encoders have improved so the more conventional 720p and 1080i formats are now used" tο οποίο σημαίνει ότι οι encoders (τα μηχανήματα δηλαδή του τηλ. σταθμού που αναλαμβάνουν να κωδικοποιήσουν το σήμα ώστε να το αποστείλουν στους τηλεθεατές) έχουν βελτιωθεί, δηλ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί αντικατέστησαν τους MPEG-2 encoders μία τουλάχιστον φορά (πέραν της αρχικής αγοράς): Το 2001 η Αυστραλία δεν έδινε προγράμματα υψηλής ευκρίνειας. Άρα το επιχείρημα ότι "μπορούμε να μείνουμε στο MPEG-2", δεν στέκει μιας και θα χρειαστεί περαιτέρω επένδυση.

2. Όπως φαίνεται από τον συγκεντρωτικό πινακα στη σελίδα (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_terrestrial_television ) η Αυστραλία χρησιμοποιείται παράλληλα με το MPEG-2 και το H.264 το οποίο ανήκει στην οικογένεια MPEG-4.

3. To επιχείρημα για το Audio CD - Super Audio CD δεν έχει βάση, μιας και απάντηση στο (τεχνολογικό) ερώτημα MPEG-2 ή MPEG-4 έχει δοθεί και είναι "MPEG-4". Εκτός κι αν έχει πετύχει κανείς τα τελευταία χρόνια βίντεο στο Ιντερνετ με κωδικοποίηση MPEG-2 (Super Video CD :-) ).

stratos είπε...

@ Menelaos K

Ίσως δεν έπεσε στην αντίληψη σου ότι η ΕΡΤ έκανε δοκιμαστικές εκπομπές απο την Πάρνηθα και τό Πήλιο στα ψηφιακά της κανάλια και τις σταμάτησε μετά από παρέμβαση και διαμαρτυρία της DIGEA. Αυτά τουλάχιστον γράφει ο τύπος. Και ακριβώς γιαύτο είναι και η διαμαρτυρία μου.Ενώ μπορεί να εκπέμψει από εκεί κάποιοι δεν την αφήνουν για ευνόητους λόγους.

Matina Pap είπε...

Οι αντιδράσεις είναι εύλογες και εξηγήσιμες. Για εμένα μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι ενώ οι κινήσεις και ενέργειες των ιδιωτικών καναλιών παραμένουν στο παρασκήνιο όταν αφορά τα δικά τους συμφέροντα, λαμβάνουν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις όταν πρόκειται να κάνουν πόλεμο σε ότι τους ενοχλεί. Ο νοών νοείται.

Ανώνυμος είπε...

κατοικώ στους αμπελόκηπουςστην Αθήνα και λαμβάνω τα 12 προηγιλυμενα ψηφιακά κανάλια τα οποία εκπέμπουν από το καλοκαίρι. Δεν λαμβάνω ΕΤ1 ΝΕΤ ΕΤ3 Κ βουλή από 27/9 όπως θα επρεπε . Ξέρει κανείς τίποτα?