mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Προς σιωπηρή κατάργηση του ειδικού φόρου*


* news, η έκδοση της εβδομάδας


Η προοπτική να ασχοληθεί ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επιβολή του ειδικού φόρου 20% επί της τηλεοπτικής διαφήμισης, μετά την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ACT), φέρνει πιο κοντά τη σιωπηρή απόσυρσή του. Η εν λόγω διάταξη, που πάγωσε ως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσυρθεί διακριτικά και έτσι η τηλεοπτική διαφήμιση δεν θα επιβαρυνθεί με το φόρο του 20%, όπως ζητούσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Τα επιχειρήματα της ACT, όπως κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από αυτήν παρέμβαση με επίσημη κοινοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, εστιάζουν στους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της τηλεοπτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών άφησε αιχμές και για την επιδότηση της κρατικής τηλεόρασης θεωρώντας πως ο ειδικός φόρος μπορεί να υποκρύπτει κρατική ενίσχυση στις δημόσιες υπηρεσίες. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί επίσημη κοινοποίηση από την Ε.Ε. με την απόσυρση του Ειδικού Φόρου.


** Κοινή τακτική και διαπραγμάτευση με τους εκδότες για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ζητά η Ένωση Προσωπικού με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΤΙΠΤΑ.

**Επανήλθε η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών στο αίτημα της προς την Ένωση Συντακτών για την κατάρτιση κοινού μνημονίου δεοντολογίας ανάμεσα στους δύο κλάδους. Η ΕΔΕΕ σε νέα της επιστολή στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο επιμένει πως η σύμπλευση διαφημιστικών εταιρειών και δημοσιογράφων για την τήρηση της δεοντολογίας σε ό,τι αφορά τις δημόσιες σχέσεις και τα γραφεία Τύπου θα πρέπει να επισφραγιστεί με ένα κοινό κείμενο δεσμεύσεων, θεωρώντας πως θα είναι ένα μήνυμα διαφάνειας.

** Χαμηλή παραμένει η επισκεψιμότητα των σελίδων με domain το .eu, εκτιμά έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία επισημαίνεται πως θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για περαιτέρω συνεργασία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ευρωπαϊκά media.


** Στη σέντρα κινδύνεψε να βρεθεί η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τα χρέη της σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τα έτη 2008-2009 κατά την περίοδο της Δ.Ε.Θ. Τέθηκε το θέμα να κατατεθούν και αγωγές κατά της υπηρεσίας που δεν πλήρωνε για τη «φιλοξενία» κυβερνητικών στελεχών και δημοσιογράφων.

**Πληροφορίες αναφέρουν πως οι οφειλές της γενικής γραμματείας προς τους επαγγελματίες της πόλης βαίνουν προς εξόφληση. Ορισμένα πάντως έξοδα έκαναν εντύπωση και εξετάστηκαν περισσότερο. Όπως η ενοικίαση ξεχωριστών πολυτελών ξενοδοχείων για συγκεκριμένα στελέχη.

**Η έλευση της Έλλης Στάη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής θεωρείται βέβαιη, θα αναλάβει δε το πρώτο πολιτικό τοκ σόου της κρατικής τηλεόρασης, πιθανώς κάθε Πέμπτη βράδυ. Ερευνάται αν η παραγωγή θα είναι εξωτερική.

** Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης έμαθε από τους δημοσιογράφους πως τελικά ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία της εταιρείας από το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών.

** Στο περιθώριο του σχεδίου εξυγίανσης που ενδεχομένως θα προτείνει για την ΕΡΤ η τρόικα, ξέσπασε πόλεμος εναντίον της με κύριο επιχείρημα ότι παραμένει ακέφαλη και όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι παράνομες.

*** Η διοίκηση πάντως παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο νέο αναπληρωτή υπουργό Τ. Χυτήρη, το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2011. Προβλέπει πλεόνασμα περίπου 44 εκατ. ευρώ.

**Ανάβει πάλι ο πόλεμος για τις προσφορές των εφημερίδων με τους συσχετισμούς να έχουν ελαφρώς αλλάξει. Υπέρ της κατάργησης των προσφορών εμφανίζονται πλέον και ο ΔΟΛ και το «Πρώτο Θέμα», ενώ το συγκρότημα της «Καθημερινής» δηλώνει πως θα συνεχίσει τις πολιτιστικές προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: