mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Σε τροχιά αλλαγών οι ειδήσεις της TV

Αλλαγή μοντέλου δρομολογείται στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Υπό την πίεση της διαρκώς αυξανόμενης δυσφορίας κοινωνικών ομάδων αλλά και πολιτών για την παρουσίαση της πολιτικής-κοινωνικής επικαιρότητας αλλά και του μεταξύ τους ανταγωνισμού για τα νούμερα τηλεθέασης, τα δελτία της τηλεόρασης βρίσκονται σε τροχιά αλλαγής. Οι μετακινήσεις των παρουσιαστών έχουν σημαντικό μερίδιο στη στροφή αυτή.

Μπορεί το μεγάλο στοίχημα να παίζεται για τον ΑΝΤ1, όπου τα ποσοστά τηλεθέασης του δελτίου αλλά και η απουσία οιασδήποτε επιρροής στο κοινό είναι η μεγάλη πληγή του. Η οριστικοποίηση συμφωνίας με τη Μαρία Χούκλη προσδιορίζεται για μετά τις 20 Αυγούστου, μετά την επιστροφή του αντιπροέδρου Θοδωρή Κυριακού και των Γιώργου Λεβέντη και Στρατή Λιαρέλλη.

Στην ατζέντα αλλαγών του ΑΝΤ1 βρίσκονται οι προτάσεις της Αμερικανίδας συμβούλου από το Fox Τζάνετ Αλσχάους, η οποία επίσης αναμένεται να έρθει στην Αθήνα μετά τις 23 Αυγούστου. Το γενικό περίγραμμα προβλέπει την κατάργηση των παράθυρων, τη μείωση της διάρκειας του δελτίου, διαφορετική ματιά στην παρουσίαση των ειδήσεων, αλλαγή ιεράρχησης στη σκαλέτα του δελτίου. Ο τρόπος που θα παντρευτούν οι προτάσεις της με την παρουσιάστρια Μαρία Χούκλη και ο ρόλος των σχολιαστών είναι η εξίσωση που καλείται να λύσει ο ΑΝΤ1.

Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει για το μοντέλο και τη δομή των ειδήσεων στο Mega. Ο τηλεοπτικός leader στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ειδικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πολιτικής στάσης που κράτησε, δέχτηκε τα περισσότερα και εντονότερα πυρά.

Παράλληλα παρουσίασε μικρή πτώση στα ποσοστά τηλεθέασης. Στο φόρτε της πολιτικής επικαιρότητας μετά την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ το δελτίο του Mega ένιωσε την ανάσα του Alter πίσω του. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Ιούλιο και με τους βασικούς πρωταγωνιστές των δελτίων να βρίσκονται στις θέσεις τους το πρώτο 10ήμερο, τα ποσοστά θεαματικότητας σε Alter και Mega τερμάτισαν στο ίδιο νούμερο, 23,7%.

Το δικό της στοίχημα στο κεντρικό δελτίο θα δώσει και η ΝΕΤ. Οι συζητήσεις με την Έλλη Στάη στην πρόταση για τις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Το βέβαιο είναι ότι η ΕΡΤ, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του παρουσιαστή, θα επιχειρήσει να επαναλανσάρει το κεντρικό δελτίο στις 9.00 μ.μ., δίνοντας έμφαση και βαρύτητα στην εγκυρότητα και την ποιότητα. Να λειτουργήσει δηλαδή ως αντίβαρο στην ελαφρότητα ή προπαγάνδα που εκπέμπουν τα δελτία των ιδιωτικών καναλιών.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 7 Αυγούστου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: