Επώδυνη η επιχείρηση αυτοκάθαρσης της ΕΡΤ
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 7 Αυγούστου)
Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Επτά μήνες μετά τις εκλογές, μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Γαμπρίτσου που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνεται πάλι στη διοίκηση και τον μελλοντικό πρόεδρο της Θ. Παπαγεωργίου η εντολή «αλλάξτε τα όλα».
Χρειάστηκε η κατάθεση του 100σέλιδου πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με το οποίο βγήκαν στη φόρα τα «σημεία και τέρατα» στη λειτουργία του γραφειοκρατικού και δυσκίνητου μηχανισμού της ΕΡΤ, για να τολμήσει η νέα διοίκηση να ζητήσει την απόδοση ευθυνών και να ανακοινώσει μελλοντικές πειθαρχικές διώξεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.
Στην παρούσα φάση ο κίνδυνος να μπει μαχαίρι με τις ευλογίες του ΔΝΤ δείχνει να πέρασε. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της ΕΡΤ συζητήθηκε με την τρόικα κατά τον έλεγχο των δημόσιων οργανισμών.
Η παρατήρησή τους ότι «είναι χαμηλό το ανταποδοτικό τέλος» έκανε να αναθαρρήσουν τα στελέχη της διοίκησης, που διαπίστωσαν πως δεν θα βρουν -προς το παρόν- εμπόδιο στην παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου για την επόμενη 3ετία. Στόχος ωστόσο είναι να μειωθεί το σωρευτικό χρέος των 120 εκατ. ευρώ, να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες και να προχωρήσει η ψηφιακή εκπομπή σήματος.
Οι φωνές που ζητάνε τον περιορισμό και τη συγχώνευση καναλιών έχουν ενταθεί, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, τη στιγμή που και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ζητάνε το ψαλίδισμα εμπορικών υπηρεσιών και την απόσυρση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά. Κομβικό σημείο στα επιχειρήματα φίλων και πολέμιων της κρατικής τηλεόρασης είναι το σταθερό ετήσιο έσοδο των 302 εκατομμυρίων ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος. Η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι ελλειμματική. Την ίδια ώρα όμως κατηγορείται ως φαύλος οργανισμός κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων.
Η άμεση ανταπόκριση της διοίκησης στο πρόσταγμα του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου έφερε τις παραιτήσεις δύο γενικών διευθυντών τεχνικών υπηρεσιών και διοίκησης-διαχείρισης, του Μιχάλη Πορτοκάλη και του Γιώργου Υφαντή αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η παραίτηση του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι ο ομφάλιος λώρος με το παρελθόν της κρατικής τηλεόρασης κόπηκε οριστικά.
Αυτό είναι και το στοίχημα το επόμενο διάστημα, όπως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της ΕΡΤ. «Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αναστολές στην εξυγίανση, τον οικονομικό εξορθολογισμό, να παρουσιάσουμε αξιόπιστο πρόγραμμα, να προχωρήσουμε στην ψηφιακή και παράλληλα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτοκάθαρσης. Αυτή η πορεία είναι επώδυνη», δηλώνει.
Κόντρες
Η πρώτη σύγκρουση για την αυτοκάθαρση φαίνεται πως έγινε ήδη τις προηγούμενες μέρες. Η απόφαση της διοίκησης να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με όσους από το προσωπικό της ΕΡΤ πήραν τα περίφημα μπόνους στη διάρκεια της 3ετίας ελέγχου 2006-2008 των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, συνάντησε μεγάλη αντίδραση.
«Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα», δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ήταν η άποψη που εξέφρασαν στελέχη της κρατικής τηλεόρασης. Άποψη που απορρίφθηκε, αφού η χορήγηση μπόνους προβλέπεται από το γενικό κανονισμό προσωπικού. Θα αλλάξει η πολιτική των μπόνους, υπόσχεται τώρα η ακέφαλη διοίκηση και προαναγγέλλει την αλλαγή του ΓΚΠ για την πολιτική επιδομάτων, τον έλεγχο παρουσίας του προσωπικού, τις πειθαρχικές κυρώσεις και την επιλογή στελεχών.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε επιτροπή με την εντολή να παραδώσει στις 25 Αυγούστου τις προτάσεις της επί των αλλαγών του ΓΚΠ. Μια δεύτερη επιτροπή θα καταλογίσει τις πειθαρχικές ευθύνες στα πρώην στελέχη που έβαλαν τις υπογραφές τους.
Συμβασιούχοι σε αναμονή
ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ωστόσο δεν μπορούν να βγουν χωρίς παρουσιαστές και συντελεστές. Και αυτοί θα είναι οι συμβασιούχοι εργασίας ορισμένου χρόνου που ακόμη αναμένουν την κλήση του ραδιομεγάρου. Η προκήρυξη για 536 θέσεις που θα κάνει η ίδια η ΕΡΤ σε 19 ειδικότητες, σκόνταψε στη διαδρομή ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Η διοίκηση ελπίζει πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί επιτέλους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη υπουργικού συμβουλίου ώστε να ανακοινώσει την προκήρυξη. Ζητά 11 παρουσιαστές εκπομπών και συνολικά 250 δημοσιογράφους. Αντίστοιχα μέσω ΑΣΕΠ θα προκηρυχθούν οι 235 θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.
Μειώνεται το μόνιμο προσωπικό
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και αξιοποίηση του μόνιμου προσωπικού παραμένουν ένα θολό σημείο στις παρεμβάσεις της διοίκησης. Η μη ανανέωση των 1.000 συμβάσεων εργαζομένων που κατά γενική ομολογία στήριζαν την καθημερινή και απρόσκοπτη λειτουργία των κρατικών καναλιών, κατέδειξε τα όρια του μηχανισμού της ΕΡΤ.
«Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του μόνιμου προσωπικού», λέει η διοίκηση, αναγγέλλοντας πως εφεξής θα γίνονται προκηρύξεις εσωτερικά της εταιρείας για τις θέσεις διευθυντών και στελεχών σε όλη την ιεραρχία. Οι κενές θέσεις γενικών διευθυντών πάντως το φθινόπωρο θα είναι πλέον τέσσερις, αφού προβλέπεται να σπάσει η γενική διεύθυνση διοίκησηςδιαχείρισης σε δύο, μία οικονομικών και η δεύτερη ανθρώπινου δυναμικού.
Η προσπάθεια αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού φαίνεται περισσότερο στο ραδιόφωνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση αντικατέστησε στη ΝΕΤ FM τους επικεφαλής Μ. Κυριακίδη και Γ. Καραχάλιο, τοποθετώντας ως υπεύθυνο ενημερωτικών εκπομπών τον Τάκη Σαράντη και ειδήσεων την Κική Οικονόμου. Στο μεταξύ, ως το τέλος του έτους αποχωρούν περίπου 300 εργαζόμενοι με σύνταξη. Το μόνιμο προσωπικό θα αριθμεί για όλες τις δραστηριότητες πανελλαδικά 3.300 υπαλλήλους. Η ΕΡΤ έχει ζητήσει την έγκριση πρόσληψης για 804 θέσεις συμβασιούχων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Και δηλώνει πως για την πρόσληψη προσωπικού ειδικών θέσεων, που τόσο έχει σκανδαλίσει με το καθεστώς υπέρογκων αμοιβών στο πρόσφατο παρελθόν, θα απαιτείται πλήρης αιτιολόγηση από τους γενικούς διευθυντές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου