Σε άνοδο τα έσοδα των εφημερίδων από διαφήμιση διεθνώς, το 2009, ενώ οι πωλήσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές.
Της Αγγέλας Νταρζάνου
Οι πωλήσεις των εφημερίδων μειώθηκαν οριακά το 2009 παρά την οικονομική ύφεση, ενώ η επίπτωση της διεθνούς ύφεσης στα έσοδα των εφημερίδων από διαφήμιση δεν φαίνονται ανησυχητικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας για τις τάσεις στον Τύπο, που πραγματοποιεί η Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών (World Association of Newspapers and News Publishers WAN-IFRA) και έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η έρευνα, βασισμένη στα στοιχεία από 233 χώρες και γλωσσικές κοινότητες, δείχνει ότι παρά τη συμβατική πεποίθηση, οι εφημερίδες παραμένουν μια μεγάλη και ακμάζουσα βιομηχανία παγκοσμίως, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. «Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές των media έχουν την τάση να επιμένουν στις αρνητικές πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όταν υπάρχουν πολλά για να είναι κανείς θετικός», είπε ο Κ. Ρις, διευθύνων σύμβουλος της WAN-IFRA, παρουσιάζοντας την Έκθεση. Τα στοιχεία δείχνουν:
* Κάθε μέρα διαβάζουν εφημερίδα παγκοσμίως 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Εάν προστεθούν και οι εβδομαδιαίες/ κυριακάτικες εφημερίδες, η κάλυψη φτάνει το 37%. Οι πωλήσεις των μη ημερήσιων εφημερίδων αυξήθηκαν 2,9% το 2009: +3,1% στην Ασία, + 1.8% στην Αυστραλία, +1,5% στην Ευρώπη, σταθερές στη Ν.Αμερική, -6,2% στην Αφρική, -1,4% στη Β.Αμερική.
* Οι ημερήσιες πωλήσεις των εφημερίδων μειώθηκαν κατά 0,8% διεθνώς το 2009, μικρή πτώση, δεδομένου του βάθους της οικονομικής ύφεσης και σε σύγκριση με την πτώση σε άλλες βιομηχανίες- ωστόσο παραμένουν σε άνοδο +5,7% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2009 οι πωλήσεις ήταν: +1% στην Ασία, + 4,8% στην Αφρική, -3,4% στη Β.Αμερική, -4,6% στη Ν.Αμερική, -5,6% στην Ευρώπη και -1,5% στην Αυστραλία και Ωκεανία.
* Η πλειονότητα των εκθέσεων των χωρών, το 61%, δηλώνουν σταθερές ή αυξανόμενες πωλήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ σταθερότητα ή αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια δηλώνει το 68% των χωρών.
* Ο αριθμός των τίτλων το 2009 ήταν 12.477 διεθνώς και αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
* Τα συνολικά έσοδα των εφημερίδων από διαφήμιση μειώθηκαν κατά 17% το 2009, αντανακλώντας την οικονομική ύφεση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όμως η πρόβλεψη για το 2010 (Zenith Optimedia) είναι άνοδος 3,5% σε όλο τον κόσμο.
+++
Αν και ο παραδοσιακός Τύπος σε πολλές «ώριμες αγορές» έχει χάσει αναγνωσιμότητα, οι επιχειρήσεις Τύπου στις ίδιες αγορές βρίσκονται στο προσκήνιο μιας ψηφιακής επανάστασης είπε ο κ. Ρις «Πολλές επιχειρήσεις Τύπου στην Ευρώπη και ορισμένες περιοχές της Αμερικής και της Ασίας έχουν υιοθετήσει ψηφιακές πλατφόρμες και νέες μεθόδους έντυπης δημοσίευσης, μεγαλώνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους, αυξάνοντας την κάλυψη σε νέα ακροατήρια και βεβαίως τα έσοδά τους, ακόμα κι όταν οι παραδοσιακές έντυπες εκδόσεις βρίσκονται σε πίεση», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα, είπε, αυτή η μετεξέλιξη από μια επιχείρηση έντυπης έκδοσης σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, δυναμικό, βασισμένο στο έντυπο, όμως ψηφιακής μετάδοσης, είναι ακριβώς το πρόβλημα και η ευκαιρία για τη βιομηχανία του Τύπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οι online εκδόσεις:
* Στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται τα διαφημιστικά έσοδα που χάνονται από τις έντυπες εκδόσεις να υποκατασταθούν από τα διαφημιστικά έσοδα των ιντερνετικών. Αυτό σημαίνει ότι η διερεύνηση για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης επί πληρωμή στο online, αποτελεί στόχο- κλειδί για πολλές εφημερίδες.
* Η διανομή ειδησεογραφίας μέσω κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να έχει καλύτερες προοπτικές για τις επιχειρήσεις Τύπου σε σχέση με την παραδοσιακή διανομή μέσω internet: η κινητή έχει σχεδόν 100% διείσδυση, ενώ και η πληρωμή περιεχομένου στα κινητά είναι σωστά θεσμοθετημένη. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα: διαφημιστικό μοντέλο δεν έχει ακόμα αναδυθεί, ενώ όσοι ελέγχουν τα δίκτυα, μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παροχή περιεχομένου και συμπράξεις.
* Οι ηλεκτρονικές εφημερίδες φαίνονται επίσης καλή προοπτική, όμως πρέπει να λυθούν προβλήματα δυνατότητας ανάγνωσης και η ανάγκη για ισχυρές μπαταρίες, οι οποίες, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον θα έχουν μεγάλο βάρος και θα είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή, 13 Αυγούστου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου