mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Στημένο το παιχνίδι της ψηφιακής τηλεόρασης

Το δίκτυο, το περιεχόμενο, ω πάροχε!
Από την έντυπη έκδοση του περιοδικού Digital TV Info τεύχος Δεκεμβρίου

Επί δυο χρόνια, οι όποιες εξελίξεις ή απαιτήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παρέμεναν ένα δυσπρόσιτο θέμα για ρεπορτάζ. Σαν μια απροσπέλαστη, άγονη περιοχή την οποία κανείς δεν ήθελε να διασχίσει. Οι επαγγελματίες της αγοράς και οι ειδήμονες του χώρου, κρατιόταν πεισματικά εκτός των όποιων ανοιχτών συζητήσεων και εννοείται, ο προβληματισμός ή οι αγωνίες τους, αντιμετωπίζονταν στην καλύτερη περίπτωση με αδιαφορία.
Αίφνης το σκηνικό άλλαξε. Μέσα σε δυο μήνες, η ψηφιακή τηλεόραση έγινε πρωταγωνιστής της μιντιακής και τηλεοπτικής επικαιρότητας. Νόμοι, διατάξεις, άρθρα, συζητήσεις τη Βουλή, κόντρες κορυφής και παρασκηνίου, επερωτήσεις στην Κομισιόν, πόλεμος ανακοινώσεων.
Ο σίφουνας της έντονης κινητικότητας είναι κατανοητός. Στο και πέντε των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της χώρας για τη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης, επείγουν να γίνουν όλα αυτά που δεν προωθήθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και πάλι όμως το παιχνίδι, δείχνει να είναι στημένο. 
Μισές αλήθειες και περισσότερη απόκρυψη πραγματικών γεγονότων, άγνοια θεμάτων και ουσίας, συνειδητή απόκρυψη στοιχείων ή ακόμη και διαστρέβλωση.
Δεν τα λέμε αυτά τυχαία. Διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά δυο συνεδριάσεων της Βουλής, την πρώτη επί της συζήτησης του άρθρου 18 στο νόμο του υπουργείου υγείας για τη «νομιμοποίηση» της διαδικασίας του «προσωρινού» καθεστώτος της αναλογικής τηλεόρασης και στην ψηφιακή εποχή και τη δεύτερη, τη συζήτηση στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας με καλεσμένο τον απερχόμενο πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Λεωνίδα Κανέλλου, μένει κανείς άφωνος. Κατανοεί κάποιος επίσης γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν προχώρησε τίποτε στην Ελλάδα για την ψηφιακή τηλεόραση. Επειδή το διακύβευμα για το πολιτικό σύστημα δεν  είναι η ίδια η ψηφιακή μετάβαση και η ανάγκη να αρχίσει και να ολοκληρωθεί προς όφελος του δημόσιου, κοινού συμφέροντος, αλλά η διατήρηση της εξουσίας ορισμένων στη συνεχή και στενή διαπραγμάτευση με την τηλεοπτική εξουσία.
Σε όλες τις συζητήσεις της Βουλής το αίσθημα αυτό είναι έντονο. Και δυστυχώς διαπερνά και τις τοποθετήσεις τεχνοκρατών των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίοι αδυνατούν να εξηγήσουν την καθυστέρηση και τις αιτίες της. Όπως επίσης δεν αποκαλύπτουν το σύνολο των πρόσθετων ρυθμίσεων που έγιναν ή των διατάξεων που τροποποιήθηκαν και το γιατί αυτό συνέβη.
Από τον Ιούνιο του 2012, όταν παρουσιάστηκε ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, ο οποίος τροποποιήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα για να «βολέψει» τα ιδιωτικά κανάλια-μετόχους του παρόχου δικτύου της Digea αλλά και την τότε ΕΡΤ, ακολούθησε ορυμαγδός νομοθετικών ρυθμίσεων. Διατάξεις διάσπαρτες σε άσχετους νόμους που καθόριζαν τα επιμέρους αναγκαία ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης. Τον Ιανουάριο του 2013 βγήκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον καταμερισμό του τηλεοπτικού φάσματος σε τηλεόραση, στρατό και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Λίγο αργότερα δημοσιοποιείται απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία «τακτοποιείται» το καθεστώς εγκατάστασης των gap fillers, τον Μάιο βγαίνει η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης, τον Αύγουστο άλλη απόφαση για τα 156 σημεία εκπομπής. Τον Σεπτέμβριο δίνεται το πόρισμα για το κόστος του διαγωνισμού εκκίνησης. Τον Οκτώβριο υπογράφει ο υπουργός Μεταφορών τους όρους της αδειοδότησης των παρόχων δικτύου και το χρονικό διάστημα παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων. Και τον Νοέμβριο περνάει ως διάταξη νόμου, η «προσωρινή» νομιμοποίηση των «προσωρινά νόμιμων» τηλεοπτικών σταθμών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Για όλα αυτά δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση. Αντιθέτως με το που ολοκληρώθηκαν οι θεσμικές τακτοποιήσεις, αίφνης η ψηφιακή τηλεόραση έγινε διάσημη. Τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανακάλυψαν τους παρόχους, τα δίκτυα, τα σημεία εκπομπής. Και κάπου εκεί οι γραμμές έμπλεξαν. 
Οι πάροχοι περιεχομένου μετατράπηκαν σε πάροχους δικτύου, η υποχρέωση αδειοδότησης των παρόχων δικτύου εξαφάνισε τις υποχρεώσεις των ελεύθερων εκπομπής καναλιών στην κατοχή συχνοτήτων, ο έλεγχος των προϋποθέσεων λειτουργίας τηλεοπτικού προγράμματος μετατράπηκε σε υποχρέωση λήψης μιας απλής βεβαίωσης πληρότητας προγράμματος. 
Η πραγματική ουσία του ελληνικού παράδοξου στην ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης, ό,τι δηλαδή ο πάροχος δικτύου είναι ουσιαστικά η κοινοπραξία των ισχυρότερων παρόχων περιεχομένου  που θα καθορίζουν στο μέλλον εκτός από το πρόγραμμα και τα δίκτυα εκπομπής, συνεχίζει να αποκρύπτεται μέσα σε ένα συνειδητά θολό σύστημα πληροφόρησης. Εξάλλου οι ίδιοι αυτοί μέτοχοι κατέχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: