mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η άσκηση δημοσιογραφίας έχει βαρύ τίμημα, 70 θανάτους δημοσιογράφων

Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, οι πιο θανατηφόρες χώρες για τους δημοσιογράφους
CPJ Μια ειδική έκθεση από Elana Beiser

Δημοσίευση και μετάφραση αποσπασμάτων από το ρεπορτάζ cpj 

Η Συρία παρέμεινε το πιο επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους το 2013, ενώ το Ιράκ και η Αίγυπτος έζησαν τη θανατηφόρα βία. Τα δύο τρίτα των δολοφονιών δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν στη Μέση Ανατολή.
Εβδομήντα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν για την εργασία τους το 2013, κάτω από τους 74 που έχασαν τη ζωή τους το 2012, δηλώνει η ​​Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων στην ετήσια ανάλυση της.
Το Πακιστάν, η Σομαλία, η Ινδία, η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες, το Μάλι, και η Ρωσία κατέχουν επίσης τη δική τους θέση στους πολλούς θανάτους δημοσιογράφων το 2013, αν και ο αριθμός των θανάτων στο Πακιστάν και τη Σομαλία μειώθηκε σημαντικά.Το Μεξικό ήταν π μεγάλος απών από τη λίστα, καθώς οι θάνατοι στη χώρα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονταν με τη δημοσιογραφική εργασία.
Το ποσοστό των θυμάτων που ξεχώρισαν για φόνο ήταν 44%, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. 36% των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν στη μάχη ή διασταυρούμενα πυρά, ενώ το 20% πέθαναν κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης είδους επικίνδυνη αποστολή.
Η μακρόχρονη σύγκρουση στη Συρία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 δημοσιογράφους το 2013. Αυτό φέρνει τον αριθμό των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύγκρουση και που δολοφονήθηκαν σε 63, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που έχασαν τη ζωή τους πέρα από τα σύνορα στο Λίβανο ή στην Τουρκία. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Yara Αμπάς, ανταποκριτής του φιλοκυβερνητικού καναλιού Al-Ikhbariya.
Ο τεράστιος αριθμός θανάτων δημοσιογράφων στη Συρία δεν είναι η πήρης ιστορία του κινδύνου. Στη χώρα έγινε ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός απαγωγών το 2013. Περίπου 60 δημοσιογράφοι απήχθησαν τουλάχιστον για λίγο κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα CPJ. Στα τέλη του 2013, τουλάχιστον 30 εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι περισσότερες απαγωγές πιστεύται ότι πραγματοποιήθηκαν από ομάδες ανταρτών. Ωστόσο, ένας τουλάχιστον δημοσιογράφος πέθανε μετά τη σύλληψη του από την κυβέρνηση. Ο Abdul Raheem Kour Χασάν , διευθυντής της εκπομπής για το σταθμό της αντιπολίτευσης Watan FM, συνελήφθη τον Ιανουάριο και οι αρχές ενημέρωσαν την οικογένειά του για το θάνατό του, τον Απρίλιο, αλλά δεν έδωσαν οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες . Ο σταθμός είπε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου στην Branch, τη φοβερή φυλακή της Δαμασκού η οποία λειτουργεί υπό την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Συρίας.
Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν για την εργασία τους στο Ιράκ, εννέα από αυτούς δολοφονήθηκαν, και όλοι τους κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Εν μέσω έντονης πολιτικής πόλωσης, τα πράγματα επιδεινώθηκαν δραματικά για τους δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, όπου έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013. Τρεις σκοτώθηκαν σε μια μέρα , στις 14 Αυγούστου όταν κάλυπταν την επιδρομή των αιγυπτυακών δυνάμεων ασφαλείας. Από το 1992, η CPJ έχει τεκμηριώσει το θάνατο 10 δημοσιογράφων για το έργο τους στην Αίγυπτο, οι 9 από αυτούς μετά το 2011.
Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2013, πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό τα τελευταία χρόνια. 
Η Σομαλία εξακολουθεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για τη δημοσιογραφική εργασία. Η κυβέρνηση της Σομαλίας έδωσε επανειλημμένα υποσχέσεις για την καταπολέμηση του κύκλου της ατιμωρησίας των εγκλημάτων των δημοσιογράφων, αλλά δεν έχει κάνει σχεδόν καμία πρόοδο στην επίλυση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα.
Στο Μαλί το 2013 υπήρξε για πρώτη φορά θανατος δημοσιογράφου από τότε που η CPJ ξεκίνησε την τήρηση αρχείων το 1992. Οι Ghislaine Dupont και Claude Verlon, βετεράνοι δημοσιογράφουι στο Radio France Internationale, είχαν απαχθεί μετά τη συνέντευξη στο σπίτι του ηγέτη αυτονομιστή Τουαρέγκ στην απομακρυσμένη πόλη Sarahan του Κιντάλ. Ενώ αυτοί που σκοτώθηκαν στο Μάλι ήταν σε διεθνή αποστολή, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που πεθαίνουν στη χώρα είναι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Στο Μεξικό, μια άλλη χώρα όπου τα κίνητρα των δολοφονιών δημοσιογράφων είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, η  CPJ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους, δεν σκοτώθηκαν για την εργασία τους. Η CPJ εξακολουθεί να ερευνά τρεις δολοφονίες για να καθορίσει το κίνητρο.

** Βάση δεδομένων CPJ των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν για την εργασία τους το 2013περιλαμβάνει εκθέσεις κάψουλας για κάθε θύμα και στατιστική ανάλυση. CPJ διατηρεί επίσης μια βάση δεδομένων όλων των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από το 1992 .

*** Η Elana Beiser είναι διευθύντρια σύνταξης της Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως συντάκτης για το Dow Jones Newswires και The Wall Street Journal στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Ολόκληρο το άρθρο της στην ιστοσελίδα cpj.org


Δεν υπάρχουν σχόλια: