mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η "Διαύγεια" κάνει νερά;

Η αποστολή ενός σχολίου σε θέμα του blog για την ΕΡΤ μας έφερε στην άκρως ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα "Που πάνε οι φόροι μου". Ένα έργο με στοιχεία και δεδομένα για τις δαπάνες του δημοσίου και σε ποιες επιχειρήσεις κατευθύνονται τα μεγαλύτερα ποσά. Δεδομένα που προέρχονται από τη "Διαύγεια". Η οποία και όπως μας επισημάνθηκε, τουλάχιστον στην περίπτωση της ΕΡΤ, άρχισε να έχει τρύπες. 

Συγκεκριμένα μας ενημέρωναν πως "Σχετικα με την ΕΡΤ, στις αποφασεις που βγαινουν στην Διαυγεια και αφορουν δαπανες δεν αναγραφεται πλεον εξωτερικα (στη σελιδα) το ποσο της δαπανης. Ετσι αντι να υπαρχει εποπτικος ελεγχος των πεπραγμενων απο καθε ενδιαφερομενο, θα πρεπει πια να ανοιγουμε ενα-ενα τα pdf, να ψαχνουμε το ποσο και μετα να αθροιζουμε με κομπιουτερακι.
Εκουσια τακτικη συσκοτισης για να μη βγαινουν τα συγκεντρωτικα αποτελεσματα σε sites οπως το publicspending.gr".  

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας συστήνοντας το έργο λένε: 
"Το «Που πάνε οι φόροι μου;» είναι μια ελεύθερη, ανοιχτή, ουδέτερη και αντικειμενική διαδικτυακή εφαρμογή η οποία στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διερεύνηση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα, όπως αυτή καταχωρείται ακριβώς στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν σχετίζεται με κανέναν πολιτικό ή ιδιωτικό φορέα και δεν αποτελεί πρόταση για τον τρόπο και τον σκοπό για τον οποίο γίνονται οι δημόσιες δαπάνες.
Γιατί το κάνουμε;

Ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα πως ξοδεύονται οι φόροι που καταβάλλονται στο ελληνικό Κράτος. Με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί σχόλιο, αξιολόγηση ή παρότρυνση για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κατανομής των δαπανών. Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων της δημόσιας διοίκησης κάνει φανερό και πολλαπλασιάζει το όφελος τους.
Ελπίζουμε το «Που πάνε οι φόροι μου;» να αποδειχθεί μια χρήσιμη πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης για κάθε πολίτη. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη συνεισφορά πραγματικών δεδομένων στη νεότευκτη “δημοσιογραφία με βάση τα δεδομένα” (http://datajournalismhandbook.org/) και τα σχετιζόμενα ερευνητικά πεδία των Linked Open Data. Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει ανά τον κόσμο όπως για παράδειγμα στηνΙταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία, στην Ινδία και στις ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι η τρίτη γενιά του Διαδικτύου (Web 3.0) με τα Ανοιχτά και Συνδεδεμένα Δεδομένα αποτελούν μια ευκαιρία για να στοχεύσουμε, τώρα μέσα στην κρίση, σε μια πιο ορθολογική ανακατανομή των πόρων και να αναδείξουμε κρυφές ευκαιρίες. Αργότερα στην ανάκαμψη να κατακτήσουμε περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία. Από την πλευρά μας, εμείς επιχειρούμε αυτή την μικρή προσπάθεια και πιστεύουμε ότι τα λάθη και τις παραλείψεις μας θα τις διορθώσετε και τα εργαλεία μας θα τα αξιοποιήσετε. καλή διασκέδαση!

Το έργο και η συνέχεια στο  http://publicspending.medialab.ntua.gr/about.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: