mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αιτήματα της ΠΟΣΠΕΡΤ στο μελλοντικό τραπέζι διαπραγμάτευσης

Με μια λιτή και ελάχιστα κατανοητή ανακοίνωση η ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΡΤ ανακοίνωσε πως συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Τη στιγμή που στην κρατική τηλεόραση γίνεται το έλα να δεις και όλοι ασχολούνται ποια πρόσωπα θα προωθήσουν σε θέσεις εκπομπάρχη, η ΕΡΤ κινδυνεύει με λουκέτο. Αφού βεβαίως προηγουμένως απαξιωθεί, λεηλατηθεί και καταχρεωθεί, βγάζοντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της απευθείας κλεψιάς στα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει πως συμφώνησε να γίνει πάλι συνάντηση μετά τη Δ.Ε.Θ, προφανώς. Αξίζει λοιπόν να θυμίσουμε τις θέσεις των εργαζομένων στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό η συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 27 Ιουλίου. Δημοσιεύουμε μόνο τις θέσεις για την ΕΡΤ γιατί φανταζόμαστε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα κριθεί η όποια διαπραγμάτευση και συζήτηση με τον υπουργό και την κυβέρνηση. (Ολόκληρο το υπόμνημα στον υπουργό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΠΕΡΤ )

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ : ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ και μετά από το καθεστώς αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος επί εποχής Παναγόπουλου που όλοι γνωρίζουμε και που εμείς είχαμε καταγγείλει με τόση ένταση, πιστέψαμε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιτέλους θα επιτελούσε το έργο το οποίο άλλωστε προβλέπεται από το σύνταγμα. Με το νόμο 1730/87 είχαν καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας και η δράση της. Όλο αυτό το διάστημα εμείς οι εργαζόμενοι ήμασταν οι μόνοι που δράσαμε με στόχο την αποκάλυψη και την καταγγελία των οικονομικών - διαχειριστικών σκανδάλων της προηγούμενης Διοίκησης, αλλά και την δικαστική διαλεύκανση τους.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα της ΕΡΤ κληρονομήθηκαν από την αλόγιστη κακοδιοίκηση των προηγούμενων ετών. Η Διοίκηση, στη μετά Παναγόπουλο εποχή (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. που σταθερά και αταλάντευτα στήριζε την εξυγίανση της Εταιρίας) και στο πλαίσιο των εξαγγελιών της τότε Κυβέρνησης, χάραξε νέους άξονες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ με σαφείς στόχους τον εξορθολογισμό λειτουργίας, τη διαφανή αξιοποίηση του προσωπικού, την περιστολή των δαπανών, την δραστική μείωση της αδιαφανούς διαχείρισης προμηθειών και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών.
Αρχικά η προσπάθεια αυτή είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και η εταιρία άρχισε να λειτουργεί καλύτερα και ορθολογικότερα. Τα πρώτα πλεονάσματα έκαναν την εμφάνισή τους, αν και σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στις σκληρές και άδικες μειώσεις του ήδη χαμηλού εισοδήματος των εργαζομένων. Κατόπιν αυτών και ενώ οι εργαζόμενοι απαξιωμένοι από κάθε λογής ξυλοκόπους ! έδιναν συνεχή αγώνα για την εξυγίανση της ΕΡΤ και την κατοχύρωση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας. Επιχειρήθηκε η διάλυση της ΕΡΤ. Ήσασταν κι εσείς δυναμικά μαζί και με άλλους ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης στη μάχη που έδινε η ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ υπέρ του ενημερωτικού, πολιτισμικού, πολυπολιτισμικού, ψυχαγωγικού, αναγκαίου και συνταγματικού της ρόλου και κατά της συρρίκνωσής της. Σε αυτό το ίδιο διάστημα άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου για την ΕΡΤ, με τον Προβόπουλο να αναγγέλλει το κλείσιμό της. Η επίθεση συνεχίστηκε από την κυβέρνηση και τους μνημονιακούς ιδιωτικούς σταθμούς κυρίως του ΣΚΑΙ ώστε εναρμονισμένοι να φτάσουν στο στόχο. Δηλαδή το κλείσιμο της ΕΤ1, των Περιφερειακών Σταθμών, τη Ραδιοτηλεόραση, τους Πομπούς, τα Ραδιόφωνα κλπ και στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εφεδρεία. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αμείβονται δίκαια και τα πλεονάσματα της ΕΡΤ πρέπει να επιστραφούν στον έλληνα πολίτη μέσω των υπηρεσιών της ΕΡΤ με καλύτερο πρόγραμμα με συντήρηση των εγκαταστάσεων και αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης το ίδιο διάστημα έγινε πράξη ο αγώνας και η αγωνία της ΠΟΣΠΕΡΤ για τους συναδέλφους συμβασιούχους, οι οποίοι επιτέλους προσλήφθηκαν στην ΕΡΤ και στήθηκε το high definition που λειτούργησε, χωρίς πλήρες πρόγραμμα, χάρη στην αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης, αλλά και χάρη στην ανυποχώρητη στάση και θέληση των εργαζομένων για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, επίσης επιτέλους άρχισε η αξιοποίηση από την ΕΡΤ για την ΕΡΤ του αρχείου της, καθώς και η εκμετάλλευση των μέσων και του προσωπικού στα πολυμέσα με θαυμάσια αποτελέσματα, με παραγόμενο έργο και υπηρεσίες τεράστιας απήχησης που είναι αντάξιο μιας δημόσιας τηλεόρασης. Αμέσως μετά η ΕΡΤ μπήκε στη δίνη των διαπραγματεύσεων της τότε κυβέρνησης με ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα και με Υπουργό τον περιβόητο Μόσιαλο ο οποίος ήθελε να συρρικνώσει την ΕΡΤ με ένα πρόγραμμα δήθεν εξυγίανσης της ΕΡΤ που ήταν ήδη εξυγιασμένη και συνεχίζοντας το παρανοϊκό του έργο έκλεισε κακώς το ΙΟΜ και το ΕΟΑ και τα κληροδότησε στην ΕΡΤ χωρίς όμως το έμπειρο προσωπικό τους που ήταν και είναι απαραίτητο και χρειάζεται στην ΕΡΤ – τους έστειλε σε εφεδρεία – απόλυση. Οι συνάδελφοι του ΙΟΜ και του ΕΟΑ (έχετε κάνει επερώτηση κ. Υπουργέ) πρέπει άμεσα να επανέλθουν στην ΕΡΤ. Είναι γνωστό ότι εφεδρεία στην ΕΡΤ δεν εφαρμόστηκε λόγω του ΓΚΠ της ΕΡΤ αλλά και της αλλαγής πλεύσης των αρμόδιων Υπουργών (μόνο προ-συνταξιοδοτική κι αυτή για 10 άτομα – πολλά απ’ αυτά έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις) επομένως αφού αυτοί οι υπάλληλοι μετακινήθηκαν «εν μια νυχτί» στην ΕΡΤ πρέπει να ισχύει και γι’ αυτούς ότι ίσχυσε στην ΕΡΤ και με δική σας εντολή να σταματήσουν τα δικαστήρια – τα οποία και λόγω των ελλείψεων και παραλείψεων των αποφάσεων που εκδόθηκαν, αλλά και για λόγους δικαίου – θα κερδηθούν από τους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει.

Δεν είναι σωστό και δίκαιο κάποιοι να πληρώνονται απ’ την ΕΡΤ και να είναι στο σπίτι τους όταν οι ίδιοι θέλουν να δουλεύουν και η ΕΡΤ να τους χρειάζεται και να καλύπτει τις θέσεις τους με ΣΟΧ.
Θα αγωνιστούμε και σας θέλουμε και πάλι συμπαραστάτη.
Να μην υπάρξει εκ νέου η εφεδρεία – απόλυση για όσους είναι από 30 χρονών και πάνω και προοιωνίζουν ένα τραγικό μέλλον για τους εργαζόμενους. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση θα είναι αντίδραση όλων των εργαζομένων. Το μέλλον μας, μας ανήκει ! δεν το εκχωρούμε σε κανέναν
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – δημοσιογράφοι, καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ενωμένοι σα γροθιά με την καθοδήγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ κ.α. με συνεχείς αγώνες, με τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης και πολλών βουλευτών της τότε κυβέρνησης καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή και λειτουργούσα την ΕΡΤ αφού κυρίως πείσαμε την κοινή γνώμη (έρευνα GPO). Τον Μόσιαλο διαδέχτηκε ο Καψής, ο οποίος συνεπικουρούμενος και από τις Γενικές Γραμματείες, συνέχισε την πορεία Μόσιαλου, με ηπιότερη ένταση, αλλά με τον ίδιο στόχο. Συγχρόνως με τα παραπάνω το δεύτερο μνημόνιο με τα τραγικά αποτελέσματα εξώθησε όλους τους εργαζόμενους και ιδίως εμάς των ΜΜΕ, σε νέες μεγάλες κινητοποιήσεις, επειδή της αφαίμαξης του ήδη μικρού μισθού μας, ακολουθούσε η ένταξή μας σε ένα ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο εκτός των επιπλέον μειώσεων κατά 30% – 40%, μετέτρεπε την ΕΡΤ και την ενημέρωση σε κυβερνητική υπηρεσία και τους ανθρώπους που υπηρετούν την ενημέρωση σε «δημόσιους υπαλλήλους». Πρωτοφανές ! Σε όλα τα παραπάνω η τότε διοίκηση της ΕΡΤ αν και προσπαθούσε, ποτέ δεν ήταν όσο πειστική θα έπρεπε και όσο επέβαλαν οι περιστάσεις για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους για ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση και αξιοπρεπή εργασία. Πελαγοδρομούσε μέσα από εντολές, ανασφάλειες, πιέσεις και ίσως από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ώστε στην ουσία να την ενδιαφέρουν μόνον οι οικονομικοί δείκτες που έδειχναν την εξυγίανση της ΕΡΤ, ξεχνώντας βέβαια ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι τεχνολογικοί εξοπλισμοί και ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε και μάλιστα ερχόταν και πρώτη, χάρη στην αξιοσύνη, τη φιλοτιμία, την αξιοπρέπεια και την χρηματοδότηση πολλές φορές του παραγόμενου έργου της από τους εργαζόμενους. Τα πλεονάσματα της ΕΡΤ που δεν έγιναν πρόγραμμα, τεχνολογικός εξοπλισμός, συντήρηση εγκαταστάσεων, προσλήψεις, μπήκαν στο στόχο από την κυβέρνηση. Η τότε διοίκηση ασφαλώς προσέτρεξε να προσφέρει βοήθεια. Η δυναμική παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ που ακόμα και με δικαστικούς αγώνες απέτρεψε ώστε να μη φύγουν από την ΕΡΤ αυτά τα ποσά.

Η δική σας συμβολή στις ανωτέρω δράσεις μας ήταν καθοριστική.
Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση που υπήρχε έδειχνε ότι προσπαθεί. Όμως οι επιτυχίες της που προβάλλονταν κατά κόρον, σε κανένα σημείο τους δεν αφορούσαν τους εργαζόμενους εν τη πράγμασι. Οι ευχαριστήριες επιστολές για το προσωπικό και η μεγάλη συμβολή του που με την προθυμία του, το ζήλο του και την αυταπάρνησή του συνέβαλε τα μέγιστα στις πολλές επιτυχίες της ΕΡΤ ήταν στην ημερησία διάταξη από τη Διοίκηση. Είναι όμως η αλήθεια την οποία δεν μπορεί κανείς να αποκρύψει και είναι υποχρέωση της κάθε διοίκησης να το ανακοινώνει.

Κύριε Υπουργέ, επίσης,

Είναι αδιανόητο Κυβερνητικοί παράγοντες να σκέφτονται την κατάργηση και τη μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους προς την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό έως εξαφανισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και απ’ την άλλη θα στερούσε έσοδα από το κράτος.

Η πολιτεία άλλωστε εισπράττει από την ΕΡΤ πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ από φόρους.
Θέλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον πολλαπλά κρίσιμο και περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης- ενημερωτικό, πολιτισμικό, ψυχαγωγικό, εθνικό- συνταγματικό ρόλο. Θα βρεθούμε σθεναρά απέναντι σε όποια σχέδια επιθυμούν τη συρρίκνωσή της, απαιτώντας να αναβαθμιστεί ο θεσμικός ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης ώστε να μπορεί να παράγει το έργο για το οποίο συνταγματικά υποχρεούται όπως με το νόμο 1730/87 έχει καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας και η δράση της.
Θέλουμε να στηρίξουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα σταθερά και αταλάντευτα την ομαλή λειτουργία της Εταιρίας, τον λογικό εξορθολογισμό της, την αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού, την περιστολή δαπανών, τη κατάργηση της αδιαφανούς (σε μεγάλο βαθμό) διαχείρισης προμηθειών και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών ώστε να σταματήσει η όποια σπατάλη.
Θέλουμε αύξηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ που να προσεγγίζει το 65%.
Δεν είναι δυνατό να αιμορραγεί η ΕΡΤ σε εξωτερικές παραγωγές που μπορούν να γίνουν εντός ΕΡΤ με χαμηλότερο κόστος και με καλύτερη ποιότητα.
Παράλληλα διαφάνεια θεσμικά κατοχυρωμένη και στους όρους συνεργασίας με την ελεύθερη αγορά με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους αλλά και το σεβασμό στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Η παραγωγή και η μετάδοση από την ΕΡΤ των προγραμμάτων της είναι αδιαπραγμάτευτη.
Θέλουμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας. Οι θέσεις να καλύπτονται μέσα από εσωτερική προκήρυξη.
Θέλουμε να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσω μιας ΑΣΚΕ λειτουργούσας όμως και όχι απαξιωμένης ή με γνώμονα το πόρισμα Αλιβιζάτου.
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας η δυαρχία στην ΕΡΤ δεν είχε τα οφέλη που προσδοκούσε ο νομοθέτης. Το φοβόμαστε και το είχαμε τονίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν κληθήκαμε. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι που απαξιώθηκαν άδικα και χωρίς καμιά λογική προκλήθηκε η επαγγελματική τους αξιοπρέπεια ενώ δίνουν συνεχώς τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η ΕΡΤ να λειτουργεί και μάλιστα να έρχεται και πρώτη, χάρη στην αξιοσύνη, τη φιλοτιμία, την αξιοπρέπεια και την χρηματοδότηση πολλές φορές του παραγόμενου έργου της από τους εργαζόμενους. (Τα ρεπό έχουν φτάσει στις 25.000 περίπου) Θέλουμε προσλήψεις, γιατί είναι άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία της ΕΡΤ- κινδυνεύει το παραγόμενο έργο της ΕΡΤ να σταματήσει ανά πάσα στιγμή- και γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ το επιτρέπουν.

Το Business Plan - Θυγατρική εταιρία – Οργανόγραμμα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα της ΕΡΤ προέρχονται από την αλόγιστη κακοδιοίκηση των προηγούμενων ετών. Η Διοίκηση, στη μετά Παναγόπουλο εποχή (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ η οποία σταθερά και αταλάντευτα στήριξε την εξυγίανση της Εταιρίας) προσπάθησε να χαράξει νέους άξονες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ με σαφείς στόχους στον εξορθολογισμό λειτουργίας, στην περισσότερο διαφανή αξιοποίηση του προσωπικού, στον τομέα περιστολής δαπανών, στην δραστική μείωση της αδιαφανούς διαχείρισης προμηθειών (Διαύγεια) και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών. Όλο αυτό το διάστημα η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. ήταν η μόνη που έδρασε με στόχο την αποκάλυψη και την καταγγελία των οικονομικών - διαχειριστικών σκανδάλων της προηγούμενης Διοίκησης, αλλά και την διαλεύκανση τους σε επίπεδο Δικαιοσύνης.
Σε πρώτο στάδιο η προσπάθεια αυτή είχε εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως στο κλείσιμο του 2010 με πρωτογενές πλεόνασμα 55 εκατ. €. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκαν αναγκαίες προμήθειες τεχνικού εξοπλισμού, επαρκούς Προγράμματος τρέχουσας περιόδου, αλλά κυρίως και σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τις σκληρές και άδικες μειώσεις του ήδη χαμηλού εισοδήματος των εργαζομένων (πανθομολογούμενο).
Χρειάζεται αυτή τη στιγμή όσο ποτέ άλλοτε να εκπονηθεί ένα νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business Plan) και ένας νέος Υπηρεσιακός Οργανισμός (Οργανόγραμμα) στην ΕΡΤ.
Στις διαδικασίες αυτές πιστεύουμε, ότι πρέπει να γίνει γόνιμος διάλογος με καθοριστική τη συμμετοχή και τη γνώμη της Ομοσπονδίας. Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυτών των σχεδίων.

Εξωτερικές παραγωγές

Ζητάμε τη στήριξη και ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής. Με τον καθορισμό κατωτέρου ποσοστού εσωτερικής παραγωγής στο 60% - 70%, ώστε να εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ και να εφαρμόζονται οι οδηγίες της Ε.Ε.
Παράλληλα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, θεσμικά κατοχυρωμένη και στους όρους συνεργασίας με την ελεύθερη αγορά, με στόχο τη μείωση του κόστους προγράμματος.
Το προηγούμενο διάστημα στην ΕΡΤ επιχειρήθηκε συστηματικά ν’ απαξιωθούν τα πάντα. Οι εργαζόμενοι που είναι η μεγαλύτερη περιούσια της, ο ρόλος, η ποιότητα και τα δημόσια κεφάλαια της.
Οι προηγούμενες Διοικήσεις της ΕΡΤ αντί να οργανώσουν ορθολογικά τις υπηρεσίες, να προμηθευτούν έγκαιρα τεχνολογικά μέσα και να πραγματοποιήσουν προσλήψεις του αναγκαίου τακτικού ανθρώπινου δυναμικού, έστελναν τις δουλειές έξω. Επί εποχής Παναγόπουλου ο σκανδαλώδης τρόπος που με διαβλητές και μη διαφανείς διαδικασίες, προχωρούσε σε «παραχωρήσεις», του προσδιοριζόμενου από τον ιδρυτικό νόμο, κύριου έργου της ΕΡΤ συνεχίστηκε σε μικρότερη κλίμακα και από την απελθούσα Διοίκηση, κλείνοντας τα μάτια στην απαράδεκτη ποιότητα τηλεοπτικού προγράμματος, στην ελλιπή σύνθεση των συνεργείων και στις παράνομες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τις κινητές μονάδες, τα φορητά, τα στούντιο…
Με δεδομένο ότι η εταιρία «μοιάζει» ανοχύρωτη σε τέτοιου είδους φαινόμενα (εξωτερικές παραγωγές, συμπαραγωγές, μικτές παραγωγές κλπ) κυρίως λόγω ελλιπών κανόνων και διαδικασιών τόσο στην διαδικασία ανάθεσης αλλά και στον έλεγχο κατά την διαδικασία της εκτέλεσης και της παραλαβής του κάθε προγράμματος, προτείνουμε.
· Σύσταση επιτροπής ελέγχου (με συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) εξωτερικών παραγωγών με στόχο. Την κατηγοριοποίηση και την δημιουργία συγκρίσιμων ομάδων προγραμμάτων (αξιοποιώντας την εταιρική εμπειρία αλλά και τους κανόνες της αγοράς και τον έλεγχο, ως προς τον προϋπολογισμό και τους όρους της Σύμβασης).
· Tον καθορισμό κανόνων και δεικτών (κόστος/λεπτό, κόστος/επεισόδιο, αμοιβές/κόστος κ.λ.π.) μέσα από θέσπιση ειδικού Κανονισμού λειτουργίας για την προμήθεια Εξωτερικών Παραγωγών έτσι ώστε να λειτουργήσει ως «μπούσουλας» στην κατάρτιση κοστολογίων διευκολύνοντας και τις εργασίες της επιτροπής κοστολογίου.
Ταυτόχρονα να καθιερωθούν διαδικασίες ελέγχου καλής εκτέλεσης της εκάστοτε παραγωγής όπως:
· Εγγυητική καλής εκτέλεσης (όπως σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών της εταιρίας).
· Έλεγχος ασφαλιστικών εισφορών σε σύγκριση με τους εργαζομένους που προβλέπονται στο κοστολόγιο.
· Έλεγχος της παραδιδόμενης παραγωγής με στόχο να διαπιστώνεται αν συνάδει με τις υποσχόμενες προδιαγραφές (ποιότητα εικόνας - ήχου, εξωτερικά γυρίσματα, εκτός έδρας, χρήση ειδικών μηχανημάτων - γερανοί steadicam κ.λ.π.).
· Καθιέρωση ελεγκτή εξωτερικής παραγωγής ο οποίος θα είναι υπάλληλος της ΕΡΤ (από τις ειδικότητες παραγωγής) και θα επιφορτίζεται με την παρακολούθηση καλής εκτέλεσης και της πιστής εφαρμογής των νομών στην εκάστοτε παραγωγή.
· Σε περιπτώσεις μικτών παραγωγών να συμμετέχει διευθυντής παραγωγής και σκηνοθέτης της ΕΡΤ από τον σχεδιασμό της εκπομπής έτσι ώστε αφού διερευνήσει σε βάθος τις δυνατότητες αξιοποίησης του παραγωγικού μηχανισμού της εταιρίας να προτείνει τον αναγκαίο βαθμό συμμετοχής του εξωτερικού παραγωγού πριν καταρτίσει μαζί του το προτεινόμενο (στην επιτροπή κοστολογίου) κοστολόγιο.
· Απόδοση παραστατικών των εξωτερικών παραγωγών πριν την εξόφληση, που ν’ αποδεικνύουν ότι έχουν πληρωθεί οι δαπάνες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ.
· Την υποχρέωση από πλευράς διοίκησης να απαντά αιτιολογημένα και σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο, στις προτάσεις εκπομπών.
· Την υποχρέωση της διοίκησης να δικαιολογεί δημόσια τα ποσά που διατίθενται για κάθε παραγωγή προγράμματο

Η εφαρμογή των παραπάνω πιστεύουμε ότι θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την διαφάνεια «συμμαζεύοντας» τις οποίες «σπατάλες» και ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος των εξωτερικών παραγωγών.
Σήμερα πρέπει να γίνει περαιτέρω προσπάθεια για την εφαρμογή νέων κανόνων και πιο διαφανών διαδικασιών. Η ΕΡΤ πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο αυτή τη στιγμή, ώστε να καταφέρει να βάλει όρους και κανόνες στην Ραδιοτηλεοπτική αγορά, (άλλωστε πιστεύουμε ότι αυτό είναι το ζητούμενο εδώ και δεκαετίες), ώστε να αποτελέσει το βραχίονα ανάπτυξης και να υποστηρίξει τη Ραδιοτηλεοπτική αγορά μέσα από τη διαφάνεια και το διαφορετικό της ρόλο, γιατί εκτός του ότι είναι το μόνο μέσο Μαζικής ενημέρωσης το οποίο διαθέτει κεφάλαια, είναι πλεονασματικό και μπορεί να παίξει το ρόλο των Δημόσιων ΜΜΕ όπως γίνεται και στην Ε.Ε. Παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και θα δώσει ανάσα στην Ελεύθερη αγορά.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει μία ΕΡΤ χωρίς δουλείες που προέρχονται από την εκάστοτε Κυβερνητική Πολιτική και την πολυπλοκότητα και την υποχρέωση της εφαρμογής Νόμων και διατάξεων που δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα στη ευελιξία και τη λειτουργία της.
Μην ξεχνάμε ότι ο ανταγωνισμός στα ΜΜΕ είναι ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΣ και όποιος τον επικαλείται πρέπει να δίνει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις προς όλους. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, αντιθέτως τον επιζητούμε και τον προκαλούμε, έναν ανταγωνισμό που θα αφορά όμως την ποιότητα στην κάλυψη, στην πλουραλιστική ενημέρωση, στον πολιτισμό και στη ψυχαγωγία και όχι στην αλληλοεξόντωση των Μέσων, όπως κάποιοι επιδιώκουν.

Αύξηση των πόρων για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού

Η ΕΡΤ έχει ανάγκη για άμεση αύξηση των πόρων, για την προμήθεια νέου και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, με γνώμονα τα διεθνή δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Τώρα που μπήκαμε στη νέα ψηφιακή εποχή και στην ανάπτυξη του ψηφιακού δικτύου Εκπομπής, δεν έχει γίνει ακόμη ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την δημιουργία του Δικτύου, αλλά ούτε ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα απόκτησης και εγκατάστασης του.
Από τον Απρίλιο του 2010 η ΕΡΤ εκπέμπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ελεύθερο δωρεάν High Definition πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία και με άριστη ποιότητα.
Το εγχείρημα αυτό πέτυχε. Και πέτυχε γιατί παρά τις πιέσεις η Διοίκηση έμεινε σταθερή στην αρχική της απόφαση, όπως είχε υποχρέωση και γιατί το υποστήριξαν αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι και οι έμπειροι τεχνικοί της Εταιρίας, με ελάχιστη δαπάνη και πενιχρά τεχνικά μέσα. Όμως πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί.
Φαίνεται όμως ότι οι αρχικές πιέσεις έπιασαν τόπο !!! Μετά από αρκετές, απόλυτα επιτυχείς, σημαντικές μεταδόσεις και τους διθυράμβους του τηλεοπτικού κοινού και των κριτικών, παραμένει στο ίδιο αρχικό στάδιο και όταν δεν έχει αθλητικές, μεταδόσεις εκπέμπει στατική κάρτα παρ’ ότι η ΕΡΤ διαθέτει πολυποίκιλο .
Πρέπει συγχρόνως να αποκτηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός High Definition, – που ήδη απαιτείται για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις – και που για να αποκτηθεί από τη στιγμή της απόφασης, απαιτούνται περίπου 2 χρόνια !
Ζητάμε να γίνουν άμεσα προμήθειες του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους τομείς και δραστηριότητες της ΕΡΤ.

Νόμος για Μ.Μ.Ε.

Ο νόμος που έχει εξαγγελθεί για τα ΜΜΕ και που καλείστε να συντάξετε, θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και παράλληλα να θέσει κανόνες τέτοιους που δεν δημιουργούν εμπόδια και φραγμούς στη ανάπτυξη του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.
Πιστεύουμε ότι η Κυβερνητική Πολιτική για τους Παρόχους δικτύου θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια δηλαδή η ΕΡΤ θα μπορεί να είναι όπως και σήμερα Δημιουργός και Πάροχος περιεχομένου και να έχει την εποπτεία των υφιστάμενων και μελλοντικών Πάρκων κεραιών για όλα τα ΜΜΕ. Επίσης πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο το γεγονός και εκ μέρους σας ότι οι 2,5 πολυπλεξίες (μπουκέτα) πρέπει να παραμείνουν στην χρήση της ΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο που θα ακολουθήσει λόγω του ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα Ιδιωτικά και Δημόσια ΜΜΕ και αν κρίνουμε από τις «διαρροές» και τη πληροφόρηση από τους ιδιοκτήτες των σταθμών φαίνεται ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν άμεση σχέση με εργασιακά θέματα, για τα θα σας καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις.

Μουσικά σύνολα

Η ΕΡΤ διαθέτει μία συμφωνική ορχήστρα, μία ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και μια χορωδία. Τα Μουσικά μας Σύνολα, που παρά τις μεγάλες ελλείψεις και τα πολλά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκπροσωπούν επάξια την Πολιτιστική μας αποστολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας κάνουν υπερήφανους όλους.
Για αυτό τον ευαίσθητο Τομέα πρέπει να γίνει μία ειδική συνάντηση στην οποία θα τεθούν εξειδικευμένα όλα τα προβλήματα και οι προτάσεις για την επίλυσή τους.
Οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται άδικα με πάρα πολύ χαμηλό μισθολόγιο, δεν απολαμβάνουν τα νόμιμα επιδόματα μουσικών – οργάνου – συντήρησης οργάνου κλπ, όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει ανισότητα και σε σχέση με την Κρατική Ορχήστρα.
Ας σημειωθεί ότι είναι ο μόνος κλάδος που δυστυχώς στην ΕΡΤ προσλαμβάνεται με το δικό του Μουσικό όργανο μεγάλης αξίας και η απόσβεση του απαιτεί μακροχρόνια εργασία.

ERT WORLD
Πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν οι συχνότητες της ΕΡΤ και το πρόγραμμά της προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια άλλη Ελλάδα σε πληθυσμό βρίσκεται εκτός των συνόρων μας. Είναι οι πρεσβευτές μας. Είναι οι άνθρωποι που προσδοκούμε στη βοήθειά τους για ανάπτυξη και στήριξη σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της κρίσης. Πρέπει επομένως να προγραμματιστεί μια γενναία αναδιοργάνωση – αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με στοχευμένες κινήσεις και με εμπλουτισμό σε μέσα και σε προσωπικό ώστε να επιτελέσει μοχλό επικοινωνίας και ανάπτυξης όπως έχει υποχρέωση ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Είναι γνωστό ότι μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έχει υπογραφεί η Ε.Σ.Σ.Ε. του 2009, όπως είχε γίνει για όλο το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό έγινε, διότι ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ με πρωτοφανή αντεργατικό τρόπο, αρνήθηκε κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη Σ.Σ.Ε. που έχει λήξει από τις 31-12-08, παρανομώντας καθημερινά και παραβιάζοντας κάθε έννοια διαφάνειας και νομιμότητας, περιφρονώντας προκλητικά νόμους, δικαστικές αποφάσεις και θεσμούς (ΟΜΕΔ).
Η επόμενη διοίκηση της ΕΡΤ ήλθε σε διαπραγματεύσεις με την ΠΟΣΠΕΡΤ και κατέληξε σε συμφωνία η οποία και κατά τη….. Διοίκηση!!! κρίθηκε επωφελής για την ΕΡΤ, καθώς εκτός των οικονομικών όρων υπήρχαν και θεσμικοί με σημαντικά μεγάλο όφελος για την Εταιρεία.
Κι ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις και οι υποσχέσεις για την υπογραφή της, άρχισαν να εφαρμόζονται οι νόμοι και τα μνημόνια της προηγούμενης κυβερνητικής πολιτικής με νέες μειώσεις μισθών (από 25% - 45% για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ - του ήδη «κουτσουρεμένου» μισθού του 2009) και πλήθος αντεργατικών νόμων.
Επιχειρήθηκε επίσης στους εργαζόμενους και μετά τα τραγικά αποτελέσματα των εφαρμοστικών νόμων νέα αφαίμαξη του ήδη μικρού μισθού μας με την υπαγωγή σε ένα ενιαίο μισθολόγιο που εκτός των προαναφερόμενων μειώσεων θα απέφεραν νέες μεγάλες μειώσεις και θα έκαναν και την ΕΡΤ στην ουσία «κυβερνητική» και την ενημέρωση και τους ανθρώπους που υπηρετούν την ενημέρωση «Δημόσιους Υπαλλήλους».
Με τη βοήθειά σας κύριε Υπουργέ και με τη βοήθεια και πολλών άλλων καταφέραμε να μην ενταχθούμε στο ενιαίο μισθολόγιο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Η ΚΥΑ που απαιτείται για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ ενώ έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Η δημοσίευση είναι απαραίτητη γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μισθολόγιο στην ΕΡΤ που προβλέπει ότι ο μισθός μας θα ανέρχεται στο 65% του μισθού του 2009 (επιμένουμε ότι είναι άδικο μέτρο και πρέπει να καταργηθεί) λόγω του ότι στην ΕΡΤ εφαρμόζονται διάφορα μισθολόγια όπως στους μουσικούς που έχουν εξαιρεθεί με νόμο κλπ, καθώς και ότι δεν έχει γίνει απαραίτητη διαβούλευση με τους δημοσιογράφου συναδέλφους ώστε να υπογραφεί και γι’ αυτούς η απαραίτητη ΚΥΑ. Πρέπει να υπογραφεί άμεσα σύμβαση και για την οποία είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με την απελθούσα διοίκηση και αφορούσαν κυρίως θεσμικά ζητήματα. Η σύμβαση δεν προχώρησε λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και σε αναμονή της καινούργιας Διοίκησης.

Μισθολογικό πλαφόν 4.000€ μηνιαίως

Με το Ν 3899 εφαρμόζεται μηνιαίο μισθολογικό πλαφόν 4.000 € για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν οι αμοιβές αυτές αποτελούν τακτικό μηνιαίο μισθό, ή πρόσθετες αποδοχές ή δαπάνες για Εκτός Έδρας μετακινήσεις.
Οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται είναι προφανείς. Έχουμε φθάσει να περικόπτονται από τους εργαζόμενους ποσά που δεν αποτελούν καν αμοιβές τους.
Ο Νόμος προβλέπει ετήσιο εισόδημα 48.000 € (4.000 Χ 12) αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί στην ΕΡΤ γιατί λόγω της φύσεως της εργασίας και λόγω του ότι υπάρχουν περίοδοι ιδιαίτερης αιχμής, που αντικειμενικά ξεπερνιέται το όριο των 4.000 € (μικτός μισθός + πρόσθετα) και χωρίς ευθύνη του εργαζόμενου γίνεται περικοπή των μηνιαίων αποδοχών, άσχετα αν το ετήσιο συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνάει το όριο των 48.000€.
Η διοίκηση με πρόσχημα κάποιες ερμηνευτικές εγκυκλίους στην οριζόντια κατεύθυνση δεν το εφαρμόζει. Πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της ΕΡΤ γενικότερα.
Πλαφόν 10% στο σύνολο των προσθέτων
Με το Ν 3899 εφαρμόζεται πλαφόν 10% στο σύνολο των προσθέτων της ΕΡΤ σε σχέση με την ετήσια μισθολογική δαπάνη.
Η εφαρμογή αυτής της διάταξης σε μια Εταιρία όπως η ΕΡΤ, η οποία λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία 365 ημέρες το χρόνο, που έχει την υποχρέωση της Ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης όλης της πολιτειακής ηγεσίας του Αρχιεπισκόπου, οι εκτός έδρας υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός - εκτός Ελλάδος και τις δουλείες που έχει ένας δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας δημιουργεί ανυπέρβλητα και δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του.
Η προσφυγή της ΕΡΤ σε λύσεις out sourcing δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα και την ποιότητα που πρέπει να διαθέτει η ΕΡΤ. Η επαγγελματικότητα η αρτιότητα και η αγάπη των εργαζομένων στην εργασία δεν συναντάται στον όποιο εργολάβο ή φασόν προσφορά υπηρεσιών. Το κόστος τέτοιων υπηρεσιών είναι πολλαπλάσιο και στο οποίο δεν υπάρχει ανώτατο όριο δαπάνης για οποιαδήποτε είδος υπηρεσίας που παρέχεται.
Εκτός Έδρας

Με τις ρυθμίσεις Ν. 3943/2011 και την υπαγωγή της ΕΡΤ στις διατάξεις Ν. 2685/1999, που δημιουργούν το ανυπέρβλητο πρόβλημα λειτουργίας της ΕΡΤ τόσο με την ημερήσια αποζημίωση όσο και με το συνολικό αριθμό ημερών που περιορίζονται στις 60 ετησίως (με τελευταία απόφαση για ένα μικρό μέρος εργαζομένων έγινε 100 ημέρες).
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις για κάλυψη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης αφού επιλέγεται από τους ίδιους το συγκεκριμένο προσωπικό.
Επιπρόσθετα στο προϋπολογισμό του κράτους προβλέπονται έσοδα 1δις € από τη χρήση του Ψηφιακού φάσματος. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος πρέπει η ΕΡΤ να εγκαταστήσει ΑΜΕΣΑ 160 νέους διπλούς Ψηφιακού πομπούς, ώστε να καταργηθεί το αναλογικό σήμα σε όλη την Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί η Ψηφιακή μετάβαση. Είναι φανερό ότι οι περιορισμοί των εκτός έδρας δεν μπορεί να εφαρμοστούν.
Ακόμα με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται ποσό 9€ για ολοήμερη μετακίνηση εκτός έδρας (φαγητό + έξοδα μετακίνησης από και προς σταθμούς ή αεροδρόμια + λοιπά έξοδα)!!!
Σε περίπτωση διανυκτέρευσης προβλέπονται 35€ για ύπνο και 29 για φαγητό + έξοδα μετακίνησης από και προς σταθμούς ή αεροδρόμια + λοιπά έξοδα. Για δε νόμιμη αποζημίωση για την απουσία από την έδρα του την οικογένεια του το χώρο του το χρόνο του και τις όποιες άλλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν, ούτε λόγος δε γίνεται.

Για την κάλυψη των δαπανώ κίνησης και μεταφοράς με ιδιόκτητο όχημα, προβλέπεται χιλιομετρική αποζημίωση 0,15 ποσό που δεν καλύπτει την κατανάλωση, τις φθορές, πιθανές βλάβες και τη συντήρηση ενός μικρού αυτοκινήτου, χωρίς να υπολογίζεται ασφαλώς η έκθεση στον κίνδυνο και στην κούραση.
Σχετικά με τα συνεργεία εγκαταστάσεων και συντηρήσεων εκπομπής και μετάδοσης σημάτων, περιλαμβανομένων και εργαζομένων σε Κέντρα Εκπομπής, οι οποίοι, από τότε που η Εταιρεία δεν διαθέτει κατάλληλα οχήματα (Land Rover !), χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητα αυτοκίνητα τους αναγκαζόμενοι να μεταφέρουν ογκώδη και βαρειά υλικά και όργανα μετρήσεων απαραίτητα για την εκτέλεση των εργασιών, σε πολύ δύσβατους, κακοτράχαλους ορεινούς δρόμους, για να προσεγγίσουν στη κορυφή του βουνού.

Κλιμάκια, χρονοεπίδομα προσληφθέντων με ΠΔ

Πάγιο και διαρκές αίτημα μας είναι η αναγνώριση της υπηρεσίας που παρείχαν επί σειρά ετών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην ΕΡΤ. Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν υποβληθεί ερωτήσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων για την αδικία που έχει υποστεί η μερίδα αυτή των εργαζομένων, υπάρχει και σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κατατέθηκε 26-5-2008.
Ζητάμε να υπάρξει ρύθμιση για την άρση αυτής της αδικίας σε βάρος μερίδας εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών εργάστηκαν με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να θεωρηθεί ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ, για κάθε συνέπεια, η προϋπηρεσία των υπάλληλων, των οποίων οι συμβάσεις έργου έγιναν αόριστου χρόνου από 1/11/2006 (Π.Δ. 164/2004) για όσο χρόνο πριν παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην ΕΡΤ. Η αδικία αυτή δημιουργεί ανισότητα σε βάρος αυτής της μερίδας των εργαζομένων διότι στους υπόλοιπους από την ίδια διαδικασία πρόσληψης, (1000 περίπου δημοσιογράφοι, μερικοί διοικητικοί υπάλληλοι και κάποιοι άλλων ειδικοτήτων), έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία. Κυρίως όμως διότι εργάζονται κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες με το σύνολο των εργαζομένων, στους οποίους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία ακόμα κι αν αυτή είναι από άλλες υπηρεσίες.
Στον νόμο 3878/2010 του Υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού (στο ίδιο υπουργείο ανήκε τότε και η ΕΡΤ) στους υπαλλήλους της ΓΓΑ αναγνωρίστηκε και σωστά αυτή η προϋπηρεσία, στους εργαζόμενους της ΕΡΤ όχι.
Πρόσφατα – προσεληφθήκαν στην ΕΡΤ συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου οι οποίοι είχαν στο παρελθόν συνάψει συμβάσεις έργου στην ΕΡΤ με το ίδιο ή άλλο αντικείμενο και αυτοί απολαμβάνουν του προνομίου να υπολογίζονται όλα αυτά τα χρόνια σε κλιμάκια και χρονοεπίδομα.
Επίσης υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές που δικαιώνουν κάποιους από αυτούς τους εργαζόμενους. Είναι σωστό και προκειμένου να ταλανίζεται η Εταιρία από το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων πρέπει να δοθεί δίκαιη λύση με την επανένταξή τους (μέσω ΠΥΣ) στα σωστά κλιμάκια σε όσους δεν έχουν αποδοθεί και στους υπόλοιπους με διοικητική πράξη, που θα περιλαμβάνει το χρονοεπίδομα που δικαιούνται.

Προσλήψεις προσωπικού

Ζητάμε μια μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Τα τελευταία χρόνια από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ, έχουν αποχωρήσει πάνω από 1000 εργαζόμενοι, λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις τους.
Παράλληλα πέρσι διεκόπει η σύμβαση σε περίπου 1200 εργαζόμενους με σύμβαση έργου και προκηρύχτηκαν διαγωνισμοί για την πλήρωση μόνο 700 θέσεων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου. Σήμερα οι συνθήκες έχουν γίνει ακόμα χειρότερες γιατί η ΕΡΤ εφάρμοσε την εντολή για μείωση των 700 ΣΟΧ κατά 50%, δηλαδή παρέμειναν 350.
Είναι προφανής η έλλειψη προσωπικού αιχμής (οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης 25.000) και γενικά σε όλους τους κλάδους. Η πρόσφατη εμπειρία μας δίδαξε ότι με το θεσμό των ΣΟΧ δεν λύνεται το πρόβλημα, λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας ενός ή δύο ετών που μπορούν να καλύψουν.
Ο θεσμός των συμβασιούχων πρέπει να καταργηθεί για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πάντως για όσο υπάρχουν ακόμα αυτές οι μορφές ζητάμε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, από το Π.Δ. 164, ως προς τον περιορισμό των 2 χρόνων.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας, ούτε η ΕΡΤ να γίνεται σχολή μαθητείας για τα ιδιωτικά κανάλια. Χρειάζεται την εμπειρία τους, για την οποία πλήρωσε ο ελληνικός Λαός, η οποία συνήθως χαρίζεται στους καναλάρχες που τους χρησιμοποιούν μετά τη λήξη της σύμβασης.
Να προκηρυχθούν προσλήψεις του αναγκαίου τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Επίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΡΤ να μπορεί να συνάπτει περιορισμένου αριθμού συμβάσεις έργου – πραγματικές συμβάσεις έργου - με προκήρυξη, για να μπορούν κάποιες εσωτερικές παραγωγές να γίνουν απρόσκοπτα και να μην παρατηρείτε το φαινόμενο της ακύρωσης τους ή να ωθούνται στο να γίνονται μικτές παραγωγές ή ακόμα και εξωτερικές.
Στην πραγματικότητα όμως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν
          Α) δεν έχουμε σύμβαση από το 2008, δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η συλλογική σύμβαση που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί μέχρι τις 14 Μαΐου 2012, που αφορά σε θεσμικά ζητήματα και η πολιτεία και ο τότε αρμόδιος υπουργός προέτρεπε να υπογραφούν.
          Β) Δεν έχουν προσληφθεί ακόμα όλοι οι συμβασιούχοι (ΣΟΧ) ο αριθμός των οποίων – με ευθύνες πολιτείας και διοίκησης – είναι κουτσουρεμένος, την ώρα που το προσωπικό όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά κινδυνεύει το παραγόμενο έργο της ΕΡΤ να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Τα δε ρεπό έχουν φτάσει στις 25.000 περίπου.
Δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε αμοιβές από πληρωμή ρεπό, ούτε εξαιρέσιμα. Θέλουμε προσλήψεις, γιατί είναι άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία της ΕΡΤ και γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ το επιτρέπουν. Θέλουμε να τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι, άλλωστε ελάχιστοι έμειναν.
Στην ΕΡΤ απασχολούνται 2.800 περίπου, αναλογικά οι λιγότεροι εργαζόμενοι σε ΗΜΜΕ και είμαστε από τους χαμηλότερα αμειβόμενους.
Ξανατονίζουμε ότι η ΕΡΤ έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, δεν πρέπει να γίνεται λόγος για περαιτέρω μείωση προσωπικού με οποιαδήποτε μορφή (συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία, μειώσεις ΣΟΧ κλπ).
Δεν ξεχνάμε και μην ξεχνάτε ότι εκτός από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης του 2009 που δεν υπογράψαμε, υποστήκαμε μειώσεις στην ΕΡΤ από 25% έως 45% για κάθε εργαζόμενο.
Με βάση τα παραπάνω κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία της εταιρίας, αν δεν γίνουν οι παρακάτω ρυθμίσεις.
1.Συνέχιση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως και σήμερα
2.Άμεση Υπογραφή συλλογικής σύμβασης
3. Δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ που προβλέπεται από ΠΝΠ που αφορά το μισθολόγιο
4.Τα ….. πλεονάσματα της ΕΡΤ πρέπει να επιστραφούν στον Έλληνα πολίτη μέσω των υπηρεσιών της ΕΡΤ, δηλαδή με πρόγραμμα, με καλύτερο πρόγραμμα (Αθλητικό, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ενημέρωση), με συντήρηση των εγκαταστάσεων και αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο νόμος 1730 είναι σαφής.
5.Άμεση Πρόσληψη ΣΟΧ – Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει το πλαφόν του Προεδρικού Διατάγματος 164 ως προς τον περιορισμό των 2 χρόνων.
6.Άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να ισχύσει η εξαίρεση από τις ΔΕΚΟ όπως είχε γίνει με το νόμο 3429/2005 ΦΕΚ 492/18-4-2006. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος ισχύει. Η ΕΡΤ είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν πρέπει να στοχοποιείται και να συγκαταλέγεται με άλλες προβληματικές εταιρίες.
7.Να σταματήσουν οι διάφορες μορφές εργασίας – δουλείας που εξαπλώνονται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πάσης φύσεως εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, οι ωρομίσθιοι και ένα σωρό άλλα εφευρήματα που καταδεικνύουν την απεριόριστη ελληνική εφευρετικότητα.
8.Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 1/5 για τη διετία και κατόπιν του απαραίτητου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η μαύρη εργασία, η αδήλωτη, οι εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και άλλες μορφές εργασίας στην ΕΡΤ. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελεί πυλώνα αυτής της μαύρης και ψευδεπίγραφης εργασίας
9.Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα της ΕΡΤ να μπορεί να συνάπτει περιορισμένου αριθμού συμβάσεις έργου – πραγματικές συμβάσεις έργου. Όσο κι αν είμαστε αντίθετοι, η στήριξη της εσωτερικής παραγωγής κάνει αυτές τις μορφές εργασίας απαραίτητες
10.Πάγιο και διαρκές αίτημά μας είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας που παρείχαν επί σειρά ετών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164. Είναι οι μόνοι απ’ όλο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν το έχουν πάρει
11.Άμεση επαναφορά στις θέσεις τους των «εφέδρων» εργαζομένων της ΕΡΤ που προέρχονται από το Ι.Ο.Μ. και Ε.Ο.Α.
12. Άμεση νομοθετική ρύθμιση που αφορά το 10% των εξαιρέσιμων – εκτός έδρας μετακινήσεων. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τηλεόραση επί 24ωρου βάσεως χωρίς να υπερβεί αυτό το ποσό, για παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, συντήρηση εγκαταστάσεων (κτίρια, αναμεταδότες, πομποί) και αφορά έξοδα κινήσεως, ύπνου, φαγητού, αργίες, Κυριακές, νυχτερινή εργασία κλπ όταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν φύγει από την ΕΡΤ με συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία 1500 άτομα περίπου.
13.Άμεση υπογραφή ΚΥΑ (όπως έγινε και σε άλλους φορείς) για την δίκαιη, ισότιμη και ισορροπημένη πληρωμή των εκτός έδρας μετακινήσεων
14.Το πλαφόν των 4.000 ευρώ να είναι ετήσιο (δλ. 4.000 Χ 12 = 48.000) και όχι μηνιαίο
15.Να σταματήσει επιτέλους η ΕΡΤ την παράνομη και καταχρηστική «τροφοδότηση» του παραγόμενου προϊόντος της, κυρίως σε ειδησεογραφικό υλικό μέσω pull κυκλωμάτων στα ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικοποιώντας έτσι τη δουλειά των εργαζομένων της ΕΡΤ που πληρώνει ο ελληνικός λαός και συμβάλλοντας στις απολύσεις και την ανεργία στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Η Διοίκηση της ΕΡΤ με απόφασή της και μετά από πόρισμα επιτροπής δεσμεύτηκε να δοθεί οριστική λύση, όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.
16.Ζητάμε αύξηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ που να προσεγγίζει το 65%. Παράλληλα έλεγχος και διαφάνεια θεσμικά κατοχυρωμένη και στους όρους συνεργασίας με την ελεύθερη αγορά για την προμήθεια εξωτερικών παραγωγών με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους (έχουμε καταθέσει υπόμνημα).
17.Ζητάμε έλεγχο και σύμφωνα με τους νόμους από μεικτές επιτροπές ΣΕΠΕ και ΙΚΑ στα ενοικιαζόμενα van και τηλεοπτικά συνεργεία
18.Νέο οργανόγραμμα που να καλύπτει τις σύγχρονες τ/ο και ρ/φ ανάγκες
19.Business plan όπως έχει υποχρέωση η Διοίκηση να καταθέτει.
20.Ζητάμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας. Οι θέσεις να καλύπτονται μέσα από εσωτερική προκήρυξη και με προκαθορισμένους και σαφείς όρους βαθμολόγησης
21.Μείωση προσωπικού ειδικών θέσεων και ειδικών συμβάσεων.
22.Κατάργηση των «παγωμένων» θέσεων εργασίας – είναι ντροπή να υπάρχει υποχρεωτική αργομισθία γιατί κάποιοι δεν είναι αρεστοί.
23.Άμεση προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα τα διεθνή δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ
24.Τη συνέχιση της έκδοσης του ιστορικού περιοδικού Ραδιοτηλεόραση
25.Την περαιτέρω στήριξη και αξιοποίηση του Μουσείου - Αρχείου και των πολυμέσων
26.Πλήρης λειτουργία και αξιοποίηση του ERT ΗD
27.Να μη γίνεται συλλογή θεμάτων από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιείται web κάμερα για τα θέματα της ΕΡΤ εκτός εξαιρετικά ειδικών περιπτώσεων.
28.Ζητάμε να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσω μιας ΑΣΚΕ λειτουργούσας όμως και όχι απαξιωμένης ή με γνώμονα το πόρισμα Αλιβιζάτου. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας η δυαρχία στην ΕΡΤ δεν είχε τα οφέλη που προσδοκούσε ο νομοθέτης. Το φοβόμαστε και το είχαμε τονίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τότε όμως ήταν διαφορετικές οι διαβεβαιώσεις.
29. Αδειοδότηση συχνοτήτων σε πομπούς ραδιοφωνίας στην ελληνική περιφέρεια
30.Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή ή αν κληθείτε να συντάξετε άλλο, θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και παράλληλα να θέσει κανόνες τέτοιους που δεν δημιουργούν εμπόδια και φραγμούς στη ανάπτυξη του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Πιστεύουμε ότι η Κυβερνητική Πολιτική για τους Παρόχους δικτύου θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια δηλ. η ΕΡΤ θα μπορεί να είναι όπως και σήμερα Δημιουργός και Πάροχος περιεχομένου και να έχει την εποπτεία των υφιστάμενων και μελλοντικών Πάρκων κεραιών για όλα τα ΜΜΕ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο που θα ακολουθήσει λόγω του ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα Ιδιωτικά και Δημόσια ΜΜΕ και αν κρίνουμε από τις «διαρροές» και τη πληροφόρηση από τους ιδιοκτήτες των σταθμών φαίνεται ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν άμεση σχέση με εργασιακά θέματα, για τα θα σας καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις.
31.Σύνταξη του οριστικού χάρτη συχνοτήτων, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του και το ψηφιακό μέρισμα (ήδη το Υπουργείο Υποδομών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
32. Εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τη χωροθέτηση των πάρκων κεραιών και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και κεραιοσυστημάτων,
33. Είναι απαραίτητο και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο εκ μέρους σας το γεγονός ότι οι 2.5 πολυπλεξίες (μπουκέτα) ανήκουν στην ΕΡΤ και πρέπει να παραμείνουν στη χρήση της.

Ζητάμε ισχυροποίηση των περιφερειακών σταθμών και ανάπτυξη της ΕΡΤ3.
Για την ΕΡΤ3 πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη ο ειδικός εθνικός περιφερειακός της ρόλος. Να αποκτήσει κτηριακές εγκαταστάσεις. Να μην είναι ο περιφερόμενος θίασος και να εξοπλιστεί με ΒΑΝ και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.
Στην ΕΡΤ3 ανήκουν τρία Ραδιοφωνικά και ένα Τηλεοπτικό Πρόγραμμα. Έχει δημιουργήσει περιφερειακά Τηλεοπτικά Στούντιο στη Φλώρινα στη Κομοτηνή και στη Μυτιλήνη. Θα μπορούσε στο πλαίσιο του περιφερειακού της χαρακτήρα, να εντάξει στη δύναμή της τους υφιστάμενους Τ/Ο σταθμούς Πάτρας και Ηρακλείου, που στη λογική της νέας λειτουργίας Shop in Shop θα εξυπηρετούν όλη την Εταιρία.
Για τους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται. Άλλοτε για συρρίκνωση, άλλοτε για υπαγωγή στη δομή λειτουργίας ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ τύπου και άλλοτε για κάθετη διακοπή της λειτουργίας τους, αγνοώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη προσφορά τους ως δυνάμεων κοινωνικής συνοχής, που αναδεικνύουν τα ήθη, τα έθιμα και το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με την κοινωνική τους αποστολή αλλά και σε απόλυτους αριθμούς είναι μηδαμινό.
Οι 19 αυτοί περιφερειακοί σταθμοί πέρα από το σημερινό τους έργο, μπορεί με διαφορετική οργάνωση και ελάχιστη δαπάνη να μετασχηματιστούν σε μικρές δυναμικές ολοκληρωμένες αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες.
Δυναμικές ευέλικτες μονάδες παραγωγής Ραδιοφωνικού, Τηλεοπτικού και Ειδησεογραφικού προϊόντος απαραίτητου για την ΕΡΤ, που τώρα αναγκάζεται για να προμηθευτεί μέτριας ποιότητας υλικό αυτού του είδους, να το ακριβοπληρώνει σε τοπικούς ημι-επαγγελματίες.
Μικρές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές βάσεις για να υποστηρίξουν άμεσα το εκτεταμένο τοπικό μας Δίκτυο εκπομπής, μονάδες διαθέσιμες για να υπηρετήσουν την ΕΡΤ οπουδήποτε.

Προβάλλει λοιπόν αναντίρρητα η ανάγκη προάσπισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και στήριξης των εθνικών μας στόχων με ένα σύστημα επικοινωνιακής διαδικασίας δημόσιας αντίληψης. Η Ε.Ρ.Τ δηλαδή ενιαία με όλες τις υπηρεσιακές της μονάδες παρατεταγμένες στην εθνική προσπάθεια όχι μόνο αθηνοκεντρικού ενδιαφέροντος αλλά περιφερειακό και τοπικό και παγκόσμιο με πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στους τομείς της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας που να καλύπτει όλες τις περιοχές που ζούν και δραστηριοποιούνται οι Έλληνες μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: