mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρασιατική καταστροφή από το Αρχείο της ΕΡΤ

Μπείτε στον ιστότοπο της ΕΡΤ www.ert.gr και δείτε τα δύο οπτικοακουστικά και το ένα φωτογραφικό αφιέρωμα του Αρχείου μας στη Μικρασιατική καταστροφή.
Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται α) το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής ΡΙΜΕΙΚ στο οποίο παρακολουθουμε τα γεγονότα που οδήγησαν από τον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών, το 1920, στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 – στη «μεγαλύτερη ήττα του ελληνισμού από υπάρξεώς του», η οποία επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

β) Ολιγόλεπτη επετειακή εκπομπή του Β Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπου διαβάζονται αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και μαρτυρίες σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μεταδόθηκε ζωντανά στο πλαίσιο αφιερώματος με αφορμή την 65η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής που ετοιμάστηκε για την εβδομάδα 12 με 18 Σεπτεμβρίου 1987. 
Στη συγκεκριμένη ηχογράφηση, που αποτελεί μία από τις πέντες εκπομπές που μεταδόθηκαν, ακούγεται απόσπασμα από το έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ «Ενθυμήματα» (1981) το οποίο διαβάζει η μεγάλη μας ηθοποιός ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.
γ) φωτογραφικό αφιέρωμα από το αρχείο Πουλίδη στο οποίο συμπεριλαμβάνονται συγκλονιστικές φωτογραφίες από την άφιξη και την καθημερινή ζωή των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: