mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Επιχειρησιακή σύμβαση στα ΜΜΕ. Που αλλού; Στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση, υπογεγραμμένη πλέον από μέλη μιας νέας ένωσης προσώπων, στα ΜΜΕ είναι γεγονός στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση βγήκε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ.

Για το θέμα γράφει ο "Ασύνταχτος Τύπος". Αναδημοσιεύουμε και το ρεπορτάζ από το salonicanews

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ – Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια


(..) Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ο πρόεδρος Μάκης Βοϊτσίδης προέβη σε μια σύντομη ενημέρωση προς το ΔΣ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις: Αρχικά, στην εφημερίδα Metrosport υπήρξε χτες συμφωνία σχετικά με τις οφειλές και την άστατη μισθοδοσία των εργαζομένων, η οποία ήδη από χτες τέθηκε σε εφαρμογή με την καταβολή μισού μηνιαίου μισθού. Μετά την εξελιξη αυτή, οφείλονται στους εργαζόμενους τριάμισι μηνιάτιακα.
Ατυχέστατη είναι η εξέλιξη (και φυσικά βρίσκει αντίθετο σύσσωμο το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ) στο ραδιοφωνικό σταθμό Libero και πραγματικά ευχόμαστε να μην είναι προπομπός ενός κύματος ανάλογων δυσμενών εξελίξεων: Εκεί συσταθηκε Ενωση Προσώπων, στην οποία συμμετέχουν και δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, πράγμα που αντίκειται στο καταστατικό της. Αυτή η Ενωση Προσώπων συνυπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με απολαβές σύμφωνα με τις κατώτερες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου, είναι δυνατή η συγκρότηση Ένωσης Προσώπων από τα 3/5 των εργαζομένων (12 στους 19 εργαζομένους εν προκειμένω), η οποία μπορεί να υπογράφει επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι δύο συνάδελφοι δηλώνουν ότιδεν γνώριζαν τις επιπτώσεις της ενέργειάς τους αυτής και είναι διατεθειμένοι νααποσύρουν την υπογραφή τους από την Ενωση Προσώπων.

Οπως επισήμανε η Μ.Πλήκα (Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική), η Ενωση Συντακτών πρέπει να ενημερώσει τα μέλη της για τη στάση που οφείλουν να έχουν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκρότησης επιχειρησιακών σωματείων, ενώσεων προσώπων κτλ.
Ο Δ.Ασπροπούλης (Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν) ζήτησε συνεννόηση με τις ενώσεις τεχνικών και προσωπικού για την υιοθέτηση κοινής στάσης, ενώ ο εκπρόσωπος τουΑσύνταχτου Τύπου, πέρα από τα ανωτέρω, ζήτησε την κήρυξη απεργίας στο συγκεκριμένο ρ/σ καθώς την εξάλειψη των δυσμενών εργασιακών συνθηκών, της εργοδοτικής πίεσης και της απομόνωσης που βιώνουν κάποιοι συνάδελφοι, οι οποίοι υποκύπτουν και προβαίνουν σε τέτοιες οδυνηρά λανθασμένες κινήσεις όπως η συμμετοχή σε ενώσεις προσώπων – επιχειρησιακά σωματεία.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά αυτήν την ιδιαιτερως κρίσιμη υπόθεση και εφόσον χρειαστεί θα επανέλθουμε με νεότερη ανάρτηση.
Λίγο πριν από τη λήξη της συζήτησης και κατόπιν ερωτήσεως του Βασίλη Κυριακούλη (Δημοσιογραφική Ενότητα), σχετικά με τα οικονομικά της ένωσης, και συγκεκριμένα σχετικά με δαπάνες της Ένωσης για μετακίνηση μελών της στις πρόσφατες εκλογές αλλά και τα έσοδα από τις συνδρομές τον τελευταίο μήνα, δημιουργήθηκε μια ολιγόλεπτη ένταση, η οποία μάλλον οφείλετο σε παρεξήγηση και εντέλει λύθηκε με τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος του μήνα θα παρουσιαστούν στο ΔΣ αναλυτικές καταστάσειςμε τα έσοδα – έξοδα.
Τέλος, ανεπίσημα, κατόπιν πρότασεως του Ασύνταχτου Τύπου, συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους το διοικητικο συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών θα μπορέσει να συνδράμει τα άνεργα μέλη της Ενωσης, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά. Ολα τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν ότι το ζήτημα των ανέργων πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσει μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Παναγιώτης Μανδατζής
Νέα εργασιακά δεδομένα στο Λίμπερο
Απέναντι σε νέα εργασιακά δεδομένα βρίσκεται, πλέον, η ΕΣΗΕΜ-Θ, όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στο αθλητικό ραδιόφωνο Λίμπερο. Εν μία νυκτί δημιουργήθηκε Ένωση Προσώπων, που έκανε δεκτή νέα επιχειρησιακή σύμβαση! >>>
Όπως υπογραμμίστηκε στην άτυπη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για τη σύσταση της Ένωσης Προσώπων υπέγραψαν και δύο μέλη της Ένωσης, μαζί με άλλους δέκα εργαζομένους. Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου είναι δυνατή η συγκρότηση Ένωσης Προσώπων από τα 3/5 των εργαζομένων, η οποία μπορεί να υπογράφει επιχειρησιακές συμβάσεις. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που -τυχόν- δε συμμετέχουν στην Ένωση. Ουσιαστικά, οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν ένταξη στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και 8ωρη εργασία για υπαλλήλους και τεχνικούς.
Αποφασίστηκε να επισημανθεί, με ανακοίνωση, στα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι είναι αντικαταστατική η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους σωματεία.
Ο Δ. Ασπροπούλης(των Δημοσιογράφων Συμμετέχουν) πρότεινε να προχωρήσουμε "σε συνεννόηση με τις άλλες Ενώσεις(τεχνικών και προσωπικού), επειδή υπάρχει η περίπτωση, σε κάποια ΜΜΕ να συγκροτηθούν Ενώσεις Προσώπων χωρίς τη συμμετοχή δημοσιογράφων".
"Να προχωρήσουμε σε "εξάλειψη των συνθηκών που δημιουργούν τέτοιου είδους συνθήκες", ζήτησε ο Π. Μανδατζής (του Ασύνταχτου Τύπου). Πρότεινε την κήρυξη απεργίας στο μέσον, σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις των ΜΜΕ. Επισήμανε πως η ένωση των τεχνικών είναι ιδιαίτερα δυναμική στο θέμα των κινητοποιήσεων, καθώς σήμερα πραγματοποιούσε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο αθλητικά ραδιόφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: