mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Χμ, σιγά μη τσιμπήσουμε. Το ταμείο μας καταρρέει αλλά αυτοί νοιάζονται για τις καρέκλες...

Δεν πέρασαν δα και τόσες πολλές μέρες. Να ξεχάσουμε τα ερωτήματα; Να μείνουμε στα "ρεπορτάζ" συμπεριφορών; Να μείνουμε μόνο στην οργή; Για να ξεχάσουμε τις ευθύνες; Τις πράξεις; Τα πρόσωπα; 
Μέρες μετά τη γενική συνέλευση εξυφαίνεται με το γνωστό, κλασικό "δημοσιογραφικό" τρόπο που πιστεύει πως ελέγχει (ή θέλει να ελέγχει) και να κατευθύνει. Κυρίως τη "μάζα" των ιδίων των εργαζόμενων ή ασφαλισμένων.
 Σιγά μη τσιμπήσουμε. Οι υπόλογοι προσπαθούν να ονοματίσουν "εχθρούς". Και αποπειρώνται να τους βρουν στα πιο συνεπή και αγωνιστικά κομμάτια του δημοσιογραφικού κλάδου. Σε αυτούς που τους αποκαλύπτουν, που δεν παίζουν τα παιχνιδάκια τους, σε αυτούς που μιλάνε με στοιχεία, αριθμούς και πράξεις.
 Ε, βέβαια με τους άλλους πιστεύουν πως εν τέλει, παρά τις διαφορές τους, θα τα βρουν... Ας θυμηθούμε λοιπόν τα νούμερα. Και τι ακριβώς διακυβεύεται ώστε να οδηγήσει σε αυτά που συνέβησαν στη γενική συνέλευση το περασμένο Σάββατο. Στην τελική το ταμείο μας καταρρέει. Κι αυτοί κοιτάνε τις καρέκλες τους; 

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ;
(αναδημοσίευση από το capital.gr

Της Ρούλας Σαλούρου

Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία του ταμείου. Αυτό είναι το πολιτικό και όχι μόνο συμπέρασμα της θυελλώδους συνεδρίασης του ταμείου των δημοσιογράφων, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μετά από προπηλακισμούς ενάντια στο προεδρείο, μεγάλη ένταση και τελικά καταψήφιση όλων των αποφάσεων του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ταμείου, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς η διοίκηση δημοσιοποίησε ότι τα οικονομικά του, λίγο πολύ κατέρρευσαν εξαιτίας του PSI, το βασικό επιχείρημα της υπό αμφισβήτηση διοίκησης ήταν ότι δεν γνώριζε ότι ο λογαριασμός στην ΤτΕ αφορούσε σε ομόλογα...
Να σημειωθεί ότι, η διοίκηση του ΕΔΕΟΕΑΠ ρευστοποίησε ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50.000.000 ευρώ που βρίσκονταν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μόλις στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Με τον τρόπο αυτό, το ταμείο βρέθηκε να έχει αποθεματικό στην ΤτΕ στις αρχές Ιουνίου, μόλις 5.600.000 ευρώ, ενώ πριν από το PSI είχε περίπου 115.000.000 ευρώ και άρα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Το ΔΣ του ταμείου καθ’ όλη τη διάρκεια της 9ωρης συνεδρίασης, δεν έκανε οποιαδήποτε κουβέντα για δικές του ευθύνες.
Και αυτό, παρ’ ότι αποκαλύφθηκε ότι, άλλα αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, συγκεκριμένα το ταμείο Αλληλοβοήθειας της Αγροτικής Τράπεζας, μετά από δικαστικό αγώνα, κατάφερε με βούλευμα του ΣτΕ να πάρει τα αποθεματικά του από το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ πριν από το PSI, ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Αλλά και μετά από αυτό, η διοίκηση δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους – δημοσιογράφους, γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, γιατί εκταμίευσε κεφάλαιο συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα κατέθεσε σε λογαριασμό διαθεσίμων σε εμπορική τράπεζα.
Στην πράξη η διοίκηση άφησε να εννοηθεί ότι με τις συνεχείς αναλήψεις από την ημέρα εφαρμογής του PSI έως και την ημέρα δημοσιοποίησης του προβλήματος, επέλεξε να «κάνει την καβάτζα του» και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα ώστε το ταμείο να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, τα επόμενα 3 χρόνια… Για τα επόμενα, δεν έγινε κουβέντα...
Αυτό που δεν απάντησε κανείς από τους εμπλεκόμενους, ήταν γιατί περισσότερα από τα 2/3 των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ παρέμειναν στην ΤτΕ μέχρι την ημέρα που έγινε το κούρεμα;
Πώς αυτό που δεν κατάφεραν πριν από το κούρεμα, το μπόρεσαν μετά το PSI;

Καθώς η διοίκηση δεν είχε μια πειστική απάντηση να δώσει, παραθέτουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής που τελικά ακολουθήθηκε:

- Χάθηκαν 56.214.817 από τα 115.312.441 ευρώ που υπήρχαν στην ΤτΕ., λόγω κουρέματος, και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποσυρθεί εγκαίρως με πολύ μικρότερη ζημιά.

- Χάθηκαν επιπλέον 28.497.624 από την ανάληψη που έγινε από τις 19.3.12 μέχρι τις 23.4.12, δηλ. μετά το κούρεμα. Τα 25 εκ. που αποσύρθηκαν προήλθαν από την πώληση των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από 20%, και έτσι καταγράφηκε η ζημιά των 28,5 εκ. Δηλαδή κουρεύτηκαν κατά 53,5% τα λεφτά στην ΤτΕ. και στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. το μεγαλύτερο μέρος αυτών που είχαν απομείνει κουρεύτηκαν κατά 80%.

Παρά τις μεθοδεύσεις (αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αποχώρηση προέδρου, μη αποδοχή ψηφίσματος ως διαδικασία εκτός ημερήσιας διάταξης κλπ) η Γενική Συνέλευση του Σαββάτου κατέληξε σε ένα γεγονός. Καταδικάστηκε σύσσωμο το ΔΣ του ταμείου, το οποίο είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, οδήγησε τον ΕΔΟΕΑΠ, ένα βήμα πιο γρήγορα, στην κατάρρευση.
Τελικά, λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα, εγκρίθηκε από τους παραβρισκόμενους και ψήφισμα, με το οποίο οι μέτοχοι ζητούν τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 3% στο 6% για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και ζητούν να κινηθούν οι διαδικασίες διεκδίκησης των αποθεματικών από την ΤτΕ.
Για την κεντρική τράπεζα, εκτός από τις κατηγορίες της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ ότι δεν την είχε ενημερώσει πως ο λογαριασμός του δεν αφορούσε καταθέσεις αλλά ομόλογα του Κοινού Κεφαλαίου, η βασική ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει το μηχανογραφικό της, ώστε όταν γίνονταν απολήψεις να φαίνεται ότι τα αναγραφόμενα ποσά αφορούν στην τρέχουσα αξία των ομολόγων...


Δεν υπάρχουν σχόλια: