mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Εκρηκτική κστάσταση στην παραγωγή

Έμφραγμα στην τηλεοπτική αγορά
Η έξοδος του MEGA από την τηλεοπτική παραγωγή θα έχει μεγάλες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στον χώρο, καθώς ήταν ο τελευταίος τηλεοπτικός σταθμός που επένδυε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως στο πρόγραμμά του. Αμεση απόρροια είναι ότι μεγάλες εταιρείες παραγωγής που «ζούσαν» από τις παραγωγές της ιδιωτικής τηλεόρασης κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Και μόνο το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν στο πρόγραμμά τους περισσότερες από τριάντα πέντε ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, ενώ σήμερα ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά, το πολύ στις εννέα με δέκα, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.




Κάθε χρόνο το MEGA έδινε στην παραγωγή σειρών μυθοπλασίας περίπου εξήντα εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα έδινε ο ΑΝΤ1. Το κανάλι του Αμαρουσίου μείωσε ήδη από πέρυσι το κόστος παραγωγής κατά 30%. Σχεδόν περήφανα τα στελέχη του σημειώνουν πως ο ΑΝΤ1 κατάφερε να κατεβάσει το κόστος μιας τηλεοπτικής ώρας στο prime time σε 65.000 έως 80.000 ευρώ. Τη μείωση κόστους προγράμματος είχε ανακοινώσει και ο ALPHA που εξοβέλισε την ελληνική παραγωγή από το πρόγραμμά του και προέκρινε τη στρατηγική ενός καναλιού με φθηνά realities και εκπομπές στις οποίες εμφανίζονται χαμηλοαμειβόμενοι παρουσιαστές. Μόλις πρόσφατα ο ΑΝΤ1 ενημέρωσε τις συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής πως θα αποπληρώνει τις σειρές σε δώδεκα μήνες και όχι σε οκτώ, όπως συνηθιζόταν.
Η αγορά στο μεταξύ είναι ήδη επιβαρυμένη. Εργαζόμενοι σε όλες τις ειδικότητες έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές, ηθοποιοί και παραγωγοί μένουν απλήρωτοι, στα δικαστήρια κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές και μηνύσεις κατά γνωστών εταιρειών διαφημιστικών ταινιών. Η πρόσφατη εμπλοκή που σημειώθηκε στην αποπληρωμή μισθών για τις τηλεοπτικές σειρές «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη του MEGA και «Κάρμα» του ΑΝΤ1 είναι μόνον ένα δείγμα της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι της τηλεοπτικής παραγωγής. Η μείωση του τζίρου της τηλεόρασης στο μεταξύ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς ήδη μεγάλοι διαφημιζόμενοι, όπως οι τράπεζες, επαναξιολογούν τα επικοινωνιακά τους προγράμματα, ζητώντας με τη σειρά τους μείωση τιμολογίων κατά 20%.
ΠΟΙΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ
Σε αυτό το ζοφερό κλίμα η έξοδος του MEGA από την ελληνική παραγωγή δημιουργεί πραγματικό έμφραγμα. Μετά την εντολή να μειωθεί το κόστος προγράμματος κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, η απόφαση της διεύθυνσης προγράμματος για ριζική στροφή στην πολιτική τηλεοπτικής ψυχαγωγίας θεωρείται ειλημμένη. Η ζώνη prime time αλλάζει, το κανάλι κόβει πρόωρα και απότομα τέσσερις τουλάχιστον ελληνικές σειρές και δίνει πράσινο φως για την προβολή μόλις τεσσάρων ελληνικών σειρών πλοκής.
Οι δύο από αυτές είναι ήδη έτοιμες. Πρόκειται για την «Πολυκατοικία» και το ακριβό πρότζεκτ της δραματικής σειράς «Το νησί», η παραγωγή του οποίου κοστίζει σύμφωνα με το ίδιο το MEGA περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το ποιες θα είναι οι άλλες δύο σειρές που θα εγκριθούν για τη ζώνη prime time από τον Οκτώβριο εξαρτάται από το κόστος τους. Βέβαιο θεωρείται πως δεν πρέπει να πρωταγωνιστούν διάσημοι και «ακριβοί» ηθοποιοί. Με αυτό το δεδομένο η υποψήφια σειρά του Θοδωρή Πετρόπουλου εκτιμάται πως ήδη απορρίφθηκε. Αλλες υποψήφιες είναι τα σχέδια adaptation «Samantha Who» και «My name is Erl», όπως επίσης και η νεανική κομεντί με νεαρό σεναριογράφο που ζει στην Ολλανδία.
Αιφνιδιαστικά έμαθαν παραγωγοί, σεναριογράφοι και ηθοποιοί την απόφαση του καναλιού πως πέφτει αυλαία χωρίς ελπίδα ανανέωσης στις σειρές «3ος νόμος», «Μ+Μ», «Οικογένεια βλάπτει» και «Παιδική χαρά». Ειδικά για την τελευταία εκφράζεται μια ελπίδα πως ίσως θα μπορέσει να κρατηθεί και την επόμενη σεζόν, όλα όμως θα εξαρτηθούν από το κόστος των νέων εγκρίσεων. Το κανάλι προτίθεται να εντάξει καθημερινά στη βραδινή ζώνη reality παιχνίδι, ήδη ετοιμάζονται το «U man» και το «Master chef», καθώς και εκπομπή infotainment χαρακτήρα. Είναι φανερό πως το ψαλίδισμα δεν σχετίζεται με ποσοστά τηλεθέασης ή με νούμερα στα νεανικά-δυναμικά κοινά -ένας ακόμη μύθος της τηλεόρασης που φαίνεται να καταρρέει. Οι αποφάσεις, οι αναθέσεις και οι εγκρίσεις σχετίζονται με το κόστος, γι’ αυτό και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τηλεόρασης πρωταγωνιστές που κάποτε είχαν μεγάλη ζήτηση και αμείβονταν με ποσά ώς και 20.000 ευρώ το επεισόδιο.
ΣΕ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ»
Μία ακόμη απόρροια των περικοπών είναι ότι αλλάζει ο τρόπος αναθέσεων από τα κανάλια. Μέχρι σήμερα, τα τμήματα ψυχαγωγίας επέλεγαν τα σενάρια από τις δεκάδες προτάσεις που υπέβαλλαν οι εταιρείες παραγωγής, οι περισσότερες από αυτές συνδεδεμένες και ιδιοκτησιακά με τους σταθμούς. Τώρα, τα κανάλια έχουν κάποια σενάρια στα χέρια τους και βγάζουν τις παραγωγές σε πλειστηριασμό. Οποια εταιρεία δώσει τη φθηνότερη προσφορά γυρισμάτων και κόστους θα πάρει και την παραγωγή.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Οι περικοπές δεν αφορούν βεβαίως μόνο το MEGA αλλά το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών μετά την επιβολή του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων κατά 20%. Τα πρώτα μέτρα είναι επώδυνα και δείχνουν την έξοδο σε πολλά άτομα που εμφανίζονται ή εργάζονται στην πρωινή, τη μεσημεριανή και την απογευματινή ζώνη. Στον ALPHA, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό και περιστολή του κόστους λειτουργίας κατά σαράντα εκατομμύρια ευρώ το 2009, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες νέα εντολή για επιπλέον περικοπές κατά 20% σε όλες τις αμοιβές και το μπάτζετ των εκπομπών. Στο STAR ανακοινώθηκε πως θα απομακρυνθούν σχεδόν όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι θέσεις τους θα καλυφθούν από το τακτικό προσωπικό. Το ίδιο θα συμβεί και στο ALTER, στον ALPHA αλλά και στο MEGA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: