mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Της εβδομάδας

●●●H ΑΝΑΠΤΥΞΗ συνδρομητικών υπηρεσιών είναι η διέξοδος που επιλέγουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι media, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση. Σύμφωνα με έρευνα του Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου στους ισολογισμούς των 12 μεγαλύτερων δικτύων που έχουν 534 τηλεοπτικά κανάλια, προκύπτει πως η αύξηση τζίρου προέρχεται από την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων. Για το 2009 το καθαρό κέρδος και των 12 ομίλων ανήλθε σε περίπου 1,5 δισ. €, έναντι 2,8 δισ. το 2007.

●●●ΟΥΔΕΝ νεώτερο για τους συμβασιούχους έργου της ΕΡΤ. Η διοίκηση αναμένει την έγκριση της τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει την απασχόληση εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Οι θέσεις υπολογίζονται σε περίπου 800 και η «πρόσληψη» ειδικά για τους δημοσιογράφους θα γίνει με κριτήρια της διοίκησης, που θα πιστοποιήσει το ΑΣΕΠ. Στο τέλος Ιουνίου πάντως το σύνολο των εκπομπών της ΕΡΤ ρίχνει αυλαία λόγω της λήξης των συμβάσεων.

●●●Τέλος εποχής για τις διάσημες αμερικανικές σειρές που κατεβάζουν αυλαία. Η λήξη του Lost (στον 6ο κύκλο), του «24» (στον 8ο κύκλο) την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός κύκλου της παγκοσμιοποιημένης τηλεοπτικής παραγωγής. Η είδηση ότι κατεβάζει μετά από 20 χρόνια αυλαία η αμερικανική σειρά του δικτύου NBC «Law and order» έκανε αίσθηση, καθώς μεταδίδεται σε περίπου 100 χώρες. Δεν είναι ωστόσο η μόνη που κλείνει τον κύκλο της για οικονομικούς λόγους. Τελειώνουν επίσης οι σειρές «Heroes», «Flash forward», «Scrubs», κ.ά.

●●● Στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ www.esr.gr αναρτήθηκε το μετοχολόγιο όλων των τηλεοπτικών σταθμών για το 2009.

●●● Στον ΑΝΤ1 πάντως ο τηλεοπτικός κλάδος αποσχίστηκε από τον όμιλο και εντάσσεται υπό την ομπρέλα της Antenna Internet S.A. Κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τη στρατηγική επιλογή του ΑΝΤ1 για ανάπτυξη συνδρομητικών υπηρεσιών, τηλεοπτικών και ιντερνετικών εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα όμως εκτιμάται ότι έτσι διευκολύνεται η στρατηγική των συγχωνεύσεων.

●●● Ο πλειστηριασμός του ψηφιακού φάσματος στη Γερμανία, που απέδωσε συνολικά 4,38 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλές χώρες της Ευρώπης. Τo ψηφιακό φάσμα πήραν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έδωσαν 3,6 δισ. ευρώ.

●●● Αύξηση των συνδρομητών της ανακοίνωσε η Nova. Για Ελλάδα και Κύπρο το σύνολο των συνδρομητών της το πρώτο 3μηνο ανήλθε σε 365.449 νοικοκυριά, εξ αυτών στην ψηφιακή της Nova 323.746.

●●● Διεθνή διαγωνισμό για τη μέτρηση data σε αθλητικά γεγονότα προτίθεται να προκηρύξει η ΕΡΤ μετά το καλοκαίρι.

●●● Ευχαριστημένο δηλώνει το RTL από τα αποτελέσματα μείωσης των ζημιών στον Alpha, αλλά στο κανάλι δόθηκε νέα εντολή για περικοπές 20% στα μπάτζετ όλων των εκπομπών και των αμοιβών τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ψυχαγωγία.

●●● Δεν έγινε ακόμη η συζήτηση για την προσφορά της ΕΡΤ στην ανανέωση της συνεργασίας με τη Μαρία Χούκλη. Πολλά θα κριθούν από την έγκριση των συμβάσεων έργου καθώς εκεί δεν υπάρχει το πλαφόν των 5.900 μεικτά.

●●● Με κοινή πλατφόρμα περικοπών εμφανίζονται όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς έχουν αποφασίσει την απομάκρυνση του συνόλου των εξωτερικών συνεργατών που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με δελτίο παροχής.

●●● Στο συρτάρι του Mega μένει η εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, καθώς στο κανάλι εκτιμούν πως η μετάδοσή της τον Ιούνιο θα την «κάψει».

●●● Στα Βαλκάνια θέλει να επεκταθεί το Al Jazeera σύμφωνα με δημοσίευμα της βοσνιακής εφημερίδας «Dnevni Avaz». Το αραβόφωνο δίκτυο ενδιαφέρεται για την εξαγορά του καναλιού «ΝΤV» της Βοσνίας, για να το μετατρέψει στο «Balkan al Jazeera».

●●● Δύο ημερίδες για την ψηφιακή μετάβαση στην Αττική σε συνεργασία με τους δήμους διοργανώνει η Digea, ειδικά για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα νότια προάστια. Η πρώτη γίνεται αύριο Δευτέρα στη Βούλα και η δεύτερη στις 9 Ιουνίου στο Πέραμα.

●●● Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο ΔΟΛ στη γενική συνέλευση στην οποία εμφανίστηκαν μαζί ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Βίκτωρ Ρέστης. Ο πρόεδρος του οργανισμού, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν πρόκειται να φύγει από τον ΔΟΛ.

●●● Οριακή η κατάσταση στο «Πρώτο θέμα» λίγο μόνο διάστημα μετά την υπογραφή με τον «Πήγασο» για την πώληση της εταιρείας έναντι ποσού 21 εκατ. ευρώ. Το δάνειο που πήρε η εφημερίδα και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, έχουν δημιουργήσει ζητήματα πολιτικής γραμμής. Ήδη στη σύσκεψη μετέχουν λιγότεροι συντάκτες.

●●● Μεγάλη έρευνα και παρέμβαση για το κόστος του ελληνικού τουρισμού αρχίζει ο Flash. Βρήκε μεγάλη ανταπόκριση η έρευνά του για την ανεργία.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 29 Μάϊου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: