mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Θα πουλήσουν το ψηφιακό μέρισμα. Σε ποιούς;

Εμμένουν στις θέσεις τους για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση οι φορείς της αγοράς, με το ψηφιακό μέρισμα να βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο διαμάχης. Η τάση που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών στη διανομή του τηλεοπτικού φάσματος εξαιτίας της ανάγκης να συγκεντρωθούν άμεσα έσοδα στο κράτος.
Το αδιέξοδο της ψηφιακής πολιτικής
(ρεπορτάζ αναδημοσίευση από Ισοτιμία 29 Μάϊου)
Η υλοποίηση όμως ενός συγκεκριμένου σχεδίου δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Η Digea, φορέας των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, προχωρά μεμονωμένα τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Αττική στις 18 Ιουνίου κλείνοντας το κέντρο αναλογικής τηλεοπτικής εκπομπής στην Αίγινα.
Η ΕΡΤ δηλώνει πως δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει την Digea στην εκπομπή ψηφιακού σήματος σε MPEG 4 τον Ιούνιο και θα συνεχίσει την εκπομπή της δικής της ψηφιακής σε MPEG 2. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών επιμένει στη δική της μελέτη για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα, προτείνοντας, να αξιοποιηθεί το ψηφιακό μέρισμα κατά τη διάρκεια της μετάβασης και να γίνει μετακίνηση των συχνοτήτων που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις (μετά την 66η στα UHF) χαμηλότερα στις 28- 32 στα UHF.
Η Ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ζητά επίσης να δοθεί άμεσα όλο το ψηφιακό μέρισμα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με τη δήλωση ότι προτίθεται να επενδύσει συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια την επόμενη 3ετία.
Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την αξιοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος στο Υπουργείο Μεταφορών κατέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των φορέων. Τόσο η ένωση ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ, όσο και η Digea στην παρέμβασή τους υποστήριξαν ότι η διανομή του ψηφιακού μερίσματος δεν μπορεί παρά να γίνει μετά την οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και πως μερίδιο από τις απελευθερωμένες συχνότητες ανήκει στα ιδιωτικά κανάλια για την ανάπτυξη υπηρεσιών «δημόσιου συμφέροντος».
Ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Μεταφορών για την πρόσληψη συμβούλου αναμένεται το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με τη χορήγηση των τηλεοπτικών ψηφιακών αδειών αλλά και με την έγκριση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων. Το αδιέξοδο προκύπτει από την απουσία πολιτικής απόφασης με την οποία να καθορίζεται η χρήση και η διανομή του ψηφιακού μερίσματος καθώς και το διάστημα που αυτό θα δοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: