mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η "Ελευθεροτυπία" πτωχεύει, ο εκδότης ...σώζει τη χώρα!


«Ελευθεροτυπία»: τα κατάφερε και πτώχευσε, γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Την ίδια ώρα που αποκαλύφθηκε η είδηση της πτώχευσης (από τις Τυπολογίες), ο Χάρης Οικονομόπουλος έδινε συμβουλές και γνώμες για το ...πως θα σωθεί η Ελλάδα! Ως καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο enikos του Star ο εκδότης της "Ελευθεροτυπίας" που έχει να πληρώσει ως μέτοχος της "Τρίτης Όψης" τρεις μήνες τους εργαζόμενους της εφημερίδας, έχει άποψη για το πως θα σωθεί η Ελλάδα. 

Προφανώς με κόλπα και τερτίπια, όπως "σώθηκε" και η εφημερίδα. Πτωχεύοντας και πετώντας απλήρωτους στο δρόμο 850 εργαζόμενους... 

Το ρεπορτάζ στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Με μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των απλήρωτων εργαζομένων, τωρινών και παλαιότερων, η εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.» της Μάνιας και της Λένας Τεγοπούλου κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσηςΜε τη με αρ. 621/2014 απόφαση που δημοσιεύτηκε κι αναρτήθηκε χθες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», που έβγαζε την «Ελευθεροτυπία», κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.


Μια απόφαση, ας μην την πούμε περίεργη κι ας είναι 1.000%, που στρέφεται στην πραγματικότητα εναντίον των απλήρωτων εργαζομένων. Και βγήκε μετά από αίτηση της «Eworx - υπηρεσίες ηλεκτρονικού επιχειρείν» (η εταιρεία που διαχειριζόταν το site της εφημερίδας) για ένα μικρό ποσό οφειλής - περίπου 40.000 ευρώ, η οποία αίτηση έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο. Κατά τα ειωθότα, θα οριστεί σύνδικος, αυτός θα αποφασίσει για τη μορφή εκκαθάρισης, θα συνομιλήσει με τους πιστωτές και θα πάρει τις όποιες αποφάσεις θεωρήσει απαραίτητες. Aκόμα και το αν θα συνεχίσει την έκδοσή της η «Ελευθεροτυπία». Ο σύνδικος ορίζεται διαχειριστής όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και είναι εκείνος που σε τελική ανάλυση θα επιχειρήσει να τα αξιοποιήσει. Mε όποιον τρόπο. Μήπως κι εκπληρώσει, κατά το δυνατόν, οφειλές σε Δημόσιο, Ταμεία, εργαζομένους και όποιους ιδιώτες. Ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε σε τρία τέρμινα δεν πρόκειται να βγει άκρη...

Ως γνωστόν, η εφημερίδα εκδίδεται (εκδίδεται;) από την εταιρεία «Τρίτη Όψη» του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου. Δεν αποκλείεται ο (να δούμε ποιος θα είναι) σύνδικος να επιχειρήσει να εκποιήσει και τον τίτλο της εφημερίδας ακόμα, μπορεί όμως και να θέλει να τον κρατήσει «ζωντανό». Και, πιθανότατα, ακόμα κι αν προχωρήσει σε πλειστηριασμό, να επιτρέψει στον κ. Οικονομόπουλο να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα προκειμένου να μη χαθεί η (χαμένη, εδώ και καιρό) εμπορική αξία του τίτλου. Τα πράγματα πάντως για τους εργαζομένους είναι, τουλάχιστον, μπερδεμένα. Αγνωστο τι θα καταφέρουν να γλιτώσουν από τα... χαμένα, από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Κάποιοι από αυτούς πάντως συμμετέχουν και τώρα στην έκδοση της εφημερίδας έχοντας υπογράψει ατομικές συμβάσεις.

Στην ιδιοκτησία της εταιρείας βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το ακίνητο στην οδό Μίνωος, οικόπεδα, αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις στο Κορωπί. Κατασχεμένα από τους εργαζομένους και υποθηκευμένα από τις τράπεζες. Σε πλειστηριασμό έχουν βγει έως σήμερα μόνο τρεις εκτυπωτικές μηχανές. Ψίχουλα. Η «Χ. Κ. Τεγόπουλος» διαθέτει στην ιδιοκτησία της και το σήμα της «Ελευθεροτυπίας» αλλά η εφημερίδα εκδίδεται, όπως είπαμε, από την εταιρεία του κ. Χάρη Οικονομόπουλου. Η «Τρίτη Οψη» πασχίζει -όπως διατείνεται- για τη σωτηρία της εφημερίδας αλλά έως τώρα δεν μπορείς να πεις πως είναι και η πιο επιτυχημένη εταιρεία του κόσμου.
Σήμερα, στις 4 το απόγευμα, οι εναπομείναντες (απλήρωτοι, ξανά) εργαζόμενοι της εφημερίδας έχουν ορίσει συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: