Από την "Εργατική"
Η μήνυση -κατά της Κατερίνας Θωίδου, δημοσιογράφου, μέλους του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ, του Πάνου Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας και μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Τάσου Αναστασιάδη, εκδότη της Ε.Α και συντονιστή της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης- ήταν ένα από τα πρώτα παραδείγματα της φίμωσης που σήμερα επιχειρείται σε ευρεία κλίμακα ενάντια σε όσους αντιστέκονται στη ρατσιστική μπόχα που αποπνέουν οι μεθοδεύσεις και οι σκοπιμότητες των κυβερνήσεων και των θεσμών των μνημονίων.
Ο Ανδριόπουλος ήταν ο δικηγόρος που τον Αύγουστο του 2010 προσέφυγε στο ΣτΕ για να βγει άκυρος ο νόμος Ραγκούση που έδινε, έστω και κουτσουρεμένα, ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα καθώς και ψήφο στις δημοτικές εκλογές στους μόνιμα διαμένοντες μετανάστες. Ο νόμος πάγωσε και στη συνέχεια κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ το φθινόπωρο το 2012 που επανέφερε το ρατσιστικό “δίκαιο του αίματος”.
Τότε, είχαμε γράψει στην εργατική αλληλεγγύη: “Ο Σαμαράς είχε μέσα στην προεκλογική περίοδο υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το νόμο ενώ όπως είχε δηλώσει ο Καρατζαφέρης, η ακύρωσή του ήταν το αντάλλαγμα που ζήτησε προκειμένου να στείλει τα τέσσερα στελέχη του να κάτσουν στις καρέκλες των υπουργείων της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εστειλε μάλιστα ένα φασίστα δικηγόρο να καταθέσει τον Αύγουστο του 2010 προσφυγή στο ΣτΕ”.
Ελευθερία τύπου
Για αυτήν την φράση ο Ανδριόπουλος, (που ήδη από τον Ιούνιο του 2012 ήταν επ' αμοιβή επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της Χ.Α Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου!) έκανε μήνυση για “δυσφήμιση” με βάση τον νόμο 2243/1994 ο οποίος βάζει σε αμφισβήτηση την ελευθερία του τύπου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μηνυτή να συλλέξει χρηματικά ποσά, με μίνιμουμ τα 30.000 ευρώ, ακόμα και για την παραμικρή «επιλήψιμη», κατά το δικαστήριο, φράση.
Οσον αφορά ποιες πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη προσφυγή, η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε (απέσυρε και θα επαναφέρει) η κυβέρνηση Σαμαρά για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, καθώς και η πολιτική στήριξη αυτής της επίθεσης από το ΛΑΟΣ και την Χ.Α, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρεξηγήσεις.
Mάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη θα είναι οι πρόεδροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Γιώργος Σαββίδης, οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος, Δημήτρης Τρίμης και Δημήτρης Ψαρράς, ο καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης, ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο Μc Yinka, μουσικός και ο δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.
Η καμπάνια ενάντια στην δίωξη της εργατικής αλληλεγγύης θα συνεχιστεί αμείωτα τους επόμενους μήνες. Ενάντια στη μισαλοδοξία, τον ρατσισμό και την λογοκρισία, νικητής στο τέλος θα είναι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, το δικαίωμα στην έκφραση, ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και μια άλλη κοινωνία.
Πλατιά συμπαράσταση...
Τους δύο περίπου μήνες που προηγήθηκαν της 12ης Δεκέμβρη 2013, (της αρχικής ημερομηνίας εκδίκασης από μονομελές πλημμελειοδικείο της δίωξης της εργατικής αλληλεγγύης που τελικά θα διεξαχθεί στις 30 Απρίλη από τριμελές), ξεσηκώθηκε στην Ελλάδα και διεθνώς ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης.
Σε γειτονιές, σχολές και εργασιακούς χώρους, πάνω από 15.000 άνθρωποι υπέγραψαν το κείμενο συμπαράστασης που διακινούσαν τα συνεργεία που κάθε βδομάδα πουλάνε και διακινούν χέρι με χέρι την εργατική αλληλεγγύη.
Δεκάδες χιλιάδες ακόμα αποφάσισαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων τους ψηφίσματα συμπαράστασης σε σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν πάρει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΣΥ και τα συνδικάτα του τύπου, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΟΕΝΓΕ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΤΟΕ, η ΠΟΣΤ, η ΠΟΣ, η ΠΟΣΕ-ΥΠΠΟ, συνολικά πάνω από 120 πρωτοβάθμια, συνδικάτα, και ομοσπονδίες.
Αποφάσεις υποστήριξης των τριών διωκόμενων της εργατικής αλληλεγγύης έχουν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθήνας, Νίκαιας-Ρέντη, Ιλίου, Πετρούπολης, Ν. Ιωνίας, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Μαζική ήταν και η υποστήριξη στην καμπάνια στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποφάσεις σε πάνω από 35 συνελεύσεις και σύλλογοι φοιτητών ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Βόλο, την Πάτρα.
Αποφάσεις έχουν πάρει και μια σειρά από συλλογικότητες, ανάμεσά τους, πολιτιστικοί σύλλογοι σε γειτονιές της Αθήνας, όπως οι Αμπελόκηποι και το Γαλάτσι, η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Ανάμεσα στις εκατοντάδες υπογραφές πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών είναι οι: • Γιώργος Αγγελόπουλος, επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας Θεσ/νίκη • Νασίμ Αλάτρας, δημοσιογράφος • Παύλος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας • Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος • Στράτος Γεωργούλας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου • Παντελής Δεντάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης • Απόστολος Κασιμέρης, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΑΣΑ • Κώστας Κεχαγιόγλου, γραμματέας ΠΟΘΑ • Περικλής Κοροβέσης, δημοσιογράφος, συγγραφέας • Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης • Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός • Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός-συγγραφέας • Αννα Λιανοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας -Ρέντη • Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος • Γιάννης Μαΐστρος, καθηγητής ΕΜΠ • Σπύρος Μαρκέτος, πανεπιστημιακός ΑΠΘ • Σταύρος Μαυρουδέας, αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΜΑΚ • Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αργυρούπολης • Προκόπης Παπαστράτης, καθηγητής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο • Τάκης Πολίτης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας • Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου • Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ • Γεράσιμος Σπαθής, καθηγητής ΕΜΠ πρώην Αντιπρύτανης • Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ • Παναγιώτης Σωτήρης, μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ • Παναγιώτης Τσελεπής, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη • Θανάσης Τσιριγώτης, Εκπαιδευτικός Όμιλος • Αλέξανδρος Χρύσης, πανεπιστημιακός Πάντειο • Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου • Μανώλης Αφολάνιο (MC Yinka), μουσικός • Χρίστος Μπίστης • Νίκος Τράγκας, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη • Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος ΚΣ ΟΔΠΤΕ • Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφος, Κομοτηνή • Γιάννης Φελέκης.
...από όλο τον κόσμο
Η καμπάνια έχει καταφέρει να φτάσει σε μακρινά σημεία του πλανήτη, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Σεούλ και από το Λονδίνο μέχρι την Αφρική και την Αυστραλία, ενώ στις 12 Δεκέμβρη 2013, την πρώτη ημερομηνία εκδίκασης της δίωξης, οργανώθηκαν και διαμαρτυρίες έξω από τις ελληνικές πρεσβείες, στο Λονδίνο, στην Πράγα και αλλού.
Διεθνώς, αποφάσεις έχουν πάρει οργανώσεις -όπως το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP) στη Βρετανία, η Εργατική Δημοκρατία στη Βαρσοβία, συνδικαλιστικοί φορείς του τύπου και ευρύτερα,
Ανάμεσα στις πάνω από 80 διεθνείς προσωπικότητες, βουλευτές, πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες που έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους είναι οι: Christine Buchholz, βουλευτής Die Linke, Γερμανία η Sara Vilà, εκλεγμένη στο καταλανικό κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο Iniciativa Verds-EUiA, Lee Sang-Kyu, Oh Byong-Yoon, Kim Sun-Dong, Kim Mi-Hyui, Kim Jae-Yoen, βουλευτές Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος (UPP) Νότιας Κορέας.
Αlex Callinicos, καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ian Rintoul, Κεντρική Επιτροπή Solidarity Αυστραλίας, Melissa Slee, πρόεδρος NTEU (Συνδικάτου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Πανεπιστημίου RMIT Μελβούρνης, Motsomi Marobela, Διεθνείς Σοσιαλιστές, Μποτσουάνα, Barbara Capinska, οργάνωση “Σοσιαλιστική Αλληλεγγύη”, Τσεχία, Alison Thorne, Freedom Socialist Party, Συντονιστής της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής, Dr. Filip Ilkowski, Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, Andrzej Ζebrowski, Εργατική Δημοκρατία, Πολωνία, Agostino Soldini, κεντρικός γραμματέας συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων (SSP), Ελβετία, Peter Storm Tilburg, Ολλανδία.
Επίσης οι Colin Barker, Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Max van Lingen, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας De Socialist, Rachel Broady, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του τμήματος Μάντσεστερ & Σάλφορντ της Βρετανικής Ένωσης Δημοσιογράφων, ο Carlos Schwartz, δημοσιογράφος από την Ισπανία και οι Maxime Gyselinor, φωτογράφος, γαλλικό πρακτορείο, Geraldine Lafont, φωτογράφος και Maite Pettier, υπεύθυνη φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία.
Ο Néstor Correa, πρώην πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, o Antonio Rosello, Ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου, Αργεντινή, ο Shin, Seung-Cheol, πρόεδρος Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Κορέας (KCTU), ο Kim Joong-Nam, πρόεδρος της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων Κορέας (KGEU), ο Lee Yong-Ghil, πρόεδρος, του Εργατικού Κόμματος, η Joanne Landy, Co-Director Campaign for Peace and Democracy από τη Νέα Υόρκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου