mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αναλαμβάνει την ΕΡΤ αλλά είναι υπό έλεγχο

Πριν από δεκατρείς ημέρες, ο Γιώργος Γαμπρίτσος, γενικός διευθυντής της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova, έκλεινε πίσω του την πόρτα του γραφείου του στην Κάντζα. Μόλις είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία Forthnet η ενοποίηση δραστηριοτήτων της με την τηλεοπτική εταιρεία της NetMed και άμεση απόρροιά της ήταν η απομάκρυνση των ανώτατων στελεχών της Nova.


Το όνομα του Γιώργου Γαμπρίτσου ωστόσο είχε βγει ήδη στη δημοσιότητα ως υποψήφιος να αναλάβει τις τύχες της πολύπαθης ΕΡΤ. Επιλογή του αρμόδιου υπουργού Παύλου Γερουλάνου, η προώθησή του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος. Παρά τον υπόγειο πόλεμο που ξέσπασε και τα προσκόμματα, ο «τεχνικός που γνωρίζει άριστα τις εξελίξεις στην τηλεόραση», όπως λένε γι’ αυτόν, ανεβαίνει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Γαμπρός για μια ταλαιπωρημένη νύφη, για την οποία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει πολλά σχέδια.
Ο Γιώργος Γαμπρίτσος αρχικά αναλαμβάνει και τη θέση προέδρου και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής τηλεόρασης. Είναι ωστόσο κοινό μυστικό πως πολύ σύντομα θα κρατήσει μόνο τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα πρέπει να δίνει λόγο στα ισχυρά πλέον και με αρμοδιότητες μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και φυσικά στον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ. Για τη θέση αυτή προορίζεται ο Θανάσης Παπαγεωργίου, στέλεχος επίσης της αγοράς, με πολιτικές όμως καταβολές και ισχυρές ρίζες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί εξάλλου απέκτησε και τον χαρακτηρισμό που τον συνοδεύει: «ο γάτος». Η επιλογή δυαρχίας για την κρατική τηλεόραση καλύπτει και ικανοποιεί όλες τις πλευρές: τον κομματικό μηχανισμό αλλά και το εκσυγχρονιστικό κομμάτι της κυβέρνησης που επέβαλε τον Γιώργο Γαμπρίτσο με στόχο να αναβαθμίσει την κρατική τηλεόραση στη νέα εποχή.
Ο νέος CEO της ΕΡΤ μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ακόμη και να δεχθεί στενό μαρκάρισμα από τον πρόεδρο ή και από τα μέλη του Δ.Σ. Στην πολύχρονη απασχόλησή του στη συνδρομητική τηλεόραση της Nova εργάστηκε με αρκετούς προέδρους και στελέχη από τη Νότιο Αφρική, την Κύπρο και πρόσφατα με τους νέους ιδιοκτήτες της Forthnet. Ο τελευταίος τίτλος που είχε στην Κάντζα ήταν διευθύνων σύμβουλος της NetMed A.E., υπεύθυνος για τη στρατηγική του ομίλου στα νέα μέσα, στη διανομή του περιεχομένου, στις νέες τεχνολογίες και στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Τίτλος που περιγράφει σχεδόν με ακρίβεια τους νέους κυβερνητικούς στόχους για την κρατική τηλεόραση. Η εντολή για την ΕΡΤ είναι να αναπτύξει νέα στρατηγική και τεχνολογίες στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.
Στο παρελθόν εργάστηκε για το MEGA κατά τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του. Οι σπουδές του εξάλλου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Polytechnic University of New York, με πτυχίο Master of Science στην ηλεκτρομηχανική, τον κατατάσσουν στους πολύ καλούς γνώστες των δικτύων. Γνώση που χρησιμοποίησε και ανέπτυξε ως στέλεχος της εταιρείας SYNED, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου NetMed, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της συνδρομητικής τηλεόρασης. Εστησε το δίκτυο της δορυφορικής ψηφιακής πλατφόρμας της NetMed και πρωταγωνίστησε σε σειρά σημαντικών συμφωνιών για τη Nova, όπως η συνεργασία με τον ΟΤΕ για τη λειτουργία της IP TV πλατφόρμας και αυτή με τον οργανισμό του EutelSat για τη μεταφορά της Nova μέσω του δορυφόρου HotBird ώς το 2020. Σήμερα, εντός της Forthnet ακούγονται ποικίλοι ψίθυροι για τις συμφωνίες δικτύου της Nova, κυρίως για το υψηλό κόστος τους.
Ο Γιώργος Γαμπρίτσος σίγουρα δεν είναι παντελώς άγνωστος σε πολλά στελέχη της κρατικής τηλεόρασης. Με τον νυν γενικό διευθυντή τηλεόρασης Δημήτρη Γόντικα συνεργάστηκαν στενά όταν ο δεύτερος ήταν στέλεχος της Nova και με τον γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλη Πορτοκάλη βρέθηκαν μαζί σε πολλά συνέδρια που αφορούσαν στην ψηφιακή τηλεόραση. Διατηρεί επίσης άριστες σχέσεις με στελέχη της αγοράς τόσο της τηλεπικοινωνιακής όσο και της τηλεοπτικής. Αυτοί που τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν άριστο γνώστη της τεχνολογίας δικτύων και πράο και ήρεμο άνθρωπο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Υπάρχουν βεβαίως και οι «αντίπαλοι» της επιλογής του. Κυρίως αναφέρονται στις πολιτικές καταβολές του, επειδή δεν πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Ο υπουργός Πολιτισμού ωστόσο επέμενε να αναλάβει την ΕΡΤ ένας τεχνοκράτης και να ελέγχεται πολιτικά και εταιρικά από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος έχει εντολή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την κρατική τηλεόραση, ώστε να σταθεί επάξια στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον. Ο ίδιος σε ομιλία του για το ψηφιακό μέρισμα τον Φεβρουάριο του 2009 είχε δηλώσει πως πατάει σε δύο βάρκες, στις τηλεπικοινωνίες και στην τηλεόραση, γέρνοντας περισσότερο προς τη δεύτερη. Και έβαλε τον στόχο για την ανάπτυξή της: «Προσωπικά βλέπω ευκαιρίες για νέες “συμμαχίες” και, όπως όλοι φαντάζομαι, ευκαιρίες για συγκέντρωση και για εξαγορές, για να μεγεθυνθούμε. Το μέλλον είναι κάτι το οποίο πάντα αλλάζει. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Θα διαλέξει ο καθένας τον δρόμο του».
Ο ισχυρός ρόλος των μελών του νέου Δ.Σ.

Στις εκπλήξεις του νέου Δ.Σ. στην ΕΡΤ σίγουρα είναι η επιλογή του Στέλιου Κούλογλου. Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει την εκπαραθύρωσή του από τη διοίκηση Παναγόπουλου και έκανε ήδη λόγο για «πέντε καταστροφικά χρόνια στην ΕΡΤ». Την κρατική τηλεόραση τη γνωρίζει από την καλή και από την ανάποδη, καθώς εργάστηκε εκεί περίπου είκοσι χρόνια. Επιλογή που δεν περνάει απαρατήρητη είναι και αυτή του Χρήστου Αβραάμ, γενικού διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ. Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, θα είναι το «μάτι» του Μαξίμου σε όσα αποφασίζονται στην ΕΡΤ. Στα νέα πρόσωπα είναι και η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια της Νομικής και συγγραφέας. Ως σύνολο το Δ.Σ. της ΕΡΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο τεχνοκρατικό παρά πολιτιστικό. Πέραν του πολιτικού Θανάση Παπαγεωργίου, τα υπόλοιπα μέλη, ο δικηγόρος Γεωργανδρέας Ζάννος και ο σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων Ηλίας Μοσχονάς έχουν αναλάβει ήδη ρόλο εκσυγχρονισμού με βάση τις αρχές της ιδιωτικής αγοράς. Τον κύκλο κλείνει το «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών, ο οικονομολόγος Στέλιος Στεφάνου.
(http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1139990&pg=1)

Δεν υπάρχουν σχόλια: