mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Eurovision μπορεί η ΝΕΤ, Mundial όχι

Tης Ντορίτας Λουκίδα από την "Ελευθεροτυπία"

Με τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ να εξελίσσεται σε κανονικό γιοφύρι της Αρτας (ξεχάστε τον Απρίλιο, ήδη τα «εγκαίνια» του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πήραν παράταση για 5 Μαΐου, μόλις 2 εβδομάδες από τις ευρωεκλογές) δεν είναι απλώς τα νεύρα των υπευθύνων και των υποψήφιων εργαζόμενων στο κόκκινο... Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που προκαλούν πιοικίλους προβληματισμούς και πονοκεφάλους.
Ηδη οι φετινές Πανελλαδικές θα ανατεθούν στη NOVA και το Δημόσιο θα χρεωθεί επιπλέον για τη διανομή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες ανηλειμμένες υποχρεώσεις της ΝΕΡΙΤ; 
Από την ημέρα (πάνε δύο εβδομάδες) που ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι «η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται στο τελικό στάδιο» κι όλα είναι έτοιμα για την κανονική της εκπομπή, όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο κι από το πιο αργά στο αργότερα.

Παράδειγμα πρώτο. Η νέα μετάθεση για την κανονική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ κινδυνεύει να δυναμιτίσει ακόμη και τη συμμετοχή της χώρας μας στη Eurovision, που έχει προγραμματιστεί για μία ημέρα αργότερα, στις 6 Μαΐου, στην Κοπεγχάγη, οπότε θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ημιτελικός. 
Ακολουθούν στις 8 Μαΐου ο δεύτερος με τη συμμετοχή της Ελλάδας και στις 10 του ερχόμενου μήνα ο τελικός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι η βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει φέτος η Ελλάδα στο Διαγωνισμό Τραγουδιού ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ, με καταληκτική ημερομηνία τις 27 Απριλίου, καθώς η EBU δεν αναγνωρίζει ως μέλος της την προσωρινή Δ.Τ.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ακολουθεί σύντομα και το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το κορυφαίο για φέτος αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Στα μέσα Ιουνίου ξεκινούν οι αγώνες με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και ουδείς γνωρίζει ακόμη πώς θα καλύψει τους αγώνες η δημόσια τηλεόραση που έχει τα δικαιώματα από τότε που ήταν ακόμη ΕΡΤ. Και να βγει τελικά στον αέρα η ΝΕΡΙΤ στις 5 Μαΐου, τα δικαιώματα μετάδοσης θα πρέπει να περάσουν στο νέο φορέα και μάλιστα με τρόπο που να μη θεωρηθεί νομικά, διάδοχος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. 
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο αριθμός του προσωπικού (αθλητικοί συντάκτες) και κυρίως των συχνοτήτων που θα μεταδώσουν τους αγώνες. Παρ' όλο που στο προηγούμενο Μουντιάλ (2010) η ΕΡΤ διέθετε τρία κανάλια (ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3), έτρεχε και δεν έφτανε, αφού έπρεπε να μεταδίδει νυχθημερόν τους αγώνες και τους περισσότερους από αυτούς σε μαγνητοσκόπηση. Η ΝΕΡΙΤ με το ένα και μοναδικό κανάλι, δηλαδή τη Δ.Τ. -θα αλλάξει στις 5 Μαΐου (αν τηρηθεί τελικά κι η νέα ημερομηνία) απλά λογότυπο- κι αργότερα μια ακόμη περιφερειακή συχνότητα, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, πώς θα ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της διοργάνωσης; Ή μήπως οι μισοί αγώνες θα δοθούν την τελευταία στιγμή στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως έγινε πέρυσι, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και με το Μουντομπάσκετ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: