mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τelecom και media στα μαχαίρια -
Απειλή σύρραξης για τις υπηρεσίες 4G
της Ματίνας Παπαχριστούδη

Χωρίς πυξίδα, σε κλίμα ασυνεννοησίας και εμπλοκής αρμοδιοτήτων βαδίζει στα τυφλά η κυβέρνηση στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Η ευκαιρία της ψηφιακής μετάβασης, που έχει κομβική σημασία για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κινδυνεύει να χαθεί σε δαιδαλώδεις πολιτικές επαφές και θεσμικές αναβολές.
Για την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος και του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος εν γένει που βρίσκεται στο επίκεντρο, όλοι συμφωνούν πως μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία άμεσα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ -450 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά η αγορά πως μπορεί να διατεθούν σε μια πιθανή δημοπρασία του ψηφιακού μερίσματος το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς και στις ψηφιακές υπηρεσίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα αυτή την περίοδο. Και ενώ η εκχώρηση τμήματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ευρυζωνικών συνδέσεων ανάγεται στις χώρες στην Ε.Ε. σε πολιτική μείζονος οικονομικού συμφέροντος, στη χώρα μας εκδηλώνεται απουσία πολιτικής στόχευσης εν μέσω αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Ελλάδα ξεκίνησε την εκπομπή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης των ιδιωτικών καναλιών και στην Αττική με τα υλικά του τηλεοπτικού παρελθόντος και χάους.
Και ενώ όλοι οι φορείς επισημαίνουν τη θολότητα των προηγούμενων νομικών παρεμβάσεων την οποία παράγοντες της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ως τα «υπεσχημένα στα τηλεοπτικά κανάλια στο ψηφιακό μέλλον», η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα δράσης ή έστω ένα συντονιστικό όργανο για τη μετάβαση. Αντιθέτως.
Παρά το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο κλάδος τηλεπικοινωνιών αλλά και της τηλεόρασης για άμεση αξιοποίηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, εκδηλώνοντας την πρόθεση να πληρώσουν για την εκχώρηση θέσης στο «ψηφιακό οικόπεδο» των νέων ευκαιριών, σε θεσμικό επίπεδο κυριαρχούν οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα.
Ο σπάνιος πόρος του Δημοσίου κατά το Σύνταγμα που τα τελευταία 20 χρόνια συνεχίζει να σπαταλιέται σε σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας μεταξύ των κυβερνήσεων και των τηλεοπτικών σταθμών.
Συνέδριο
Μόλις πrόσφατα στις εργασίες του 5ου συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίας η επίτροπος του τομέα Digital agenda της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Νόιλ Κρόις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, γιατί η «ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να περιμένει».
Επανέλαβε δε τη μεγάλη σημασία που έχει η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, ενθαρρύνοντας τη χώρα μας να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην υιοθέτηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημοπράτησε το ψηφιακό μέρισμα αποκομίζοντας από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έσοδα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην Ελλάδα οι τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Cosmote, Wind, Vodafone, έχουν δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία. Ως προϋπόθεση των νέων επενδύσεων θέτουν τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ι» οι τρεις εταιρείες φέρονται διατεθειμένες, αν προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της δημοπράτησης του ψηφιακού μερίσματος, να πληρώσουν 150 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μία άδεια που θα δοθεί.

Η πρώτη διαμάχη μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος, όπως όλα δείχνουν, έληξε ισόπαλα, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοδο «εσωτερικής διαβούλευσης».
Και με τους δύο κλάδους της αγοράς, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. «Το θέμα είναι πολύπλοκο», επισημαίνει στην «Ι» ο γενικός γραμματέας επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας. «Υπάρχουν τρεις επιλογές σε ό,τι αφορά το ψηφιακό μέρισμα», σημειώνει. «Η πρώτη είναι να δοθεί το μέρισμα για υπηρεσίες τηλεόρασης, η δεύτερη για ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών και η τρίτη και για τις δύο. Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο, να μην κάνει κάποιος τίποτε και να περιμένει. Αλλά αυτό είναι το χειρότερο».

Οι θέσεις των μνηστήρων και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ προγραμματίζεται η πρώτη συνάντηση συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της ψηφιακής στο πλαίσιο της ενδοκυβερνητικής διαβούλευσης. Έξι υπουργεία εμπλέκονται στην υπόθεση.
Οι υπουργοί Υποδομών Δ. Ρέππας, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χ. Παμπούκης, Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πεταλωτής, ανοίγουν την ψηφιακή ατζέντα με δύο κυρίαρχα ερωτήματα: Αν η μπάντα στα UHF καθαρίσει στο διάστημα των διαύλων 61-69 από τις αναλογικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών και από τις συχνότητες της επικοινωνίας του στρατού και αν το ψηφιακό μέρισμα των 800 ΜHz θα διατεθεί για ευρυζωνικές υπηρεσίες ή για μεικτή χρήση, σε τηλεπικοινωνίες, tv broadcasters και δημόσιο.
Η λήψη πολιτικής απόφασης για τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται. Την έκδοση του οριστικού χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων και του Προεδρικού Διατάγματος για την τηλεοπτική αδειοδότηση.
Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ζητά να θέσει η Ελλάδα το τέλος του 2012 ως επίσημη ημερομηνία της ψηφιακής μετάβασης, να επισπευστεί η σχετική μελέτη του Υπουργείου Υποδομών για την αποτίμηση του φάσματος, να τροποποιηθεί ο χάρτης συχνοτήτων με στόχο ολοκλήρωσης πριν από το τέλος του 2010, να γίνουν όλες οι μεταβατικές διατάξεις «καθαρισμού» των διαύλων 61-69 στα UHF και ο πλειστηριασμός των συχνοτήτων έως το 2011, ώστε οι εταιρείες να προγραμματίσουν τις σχετικές επενδύσεις τους.
Οι tv broadcasters επιμένουν πως το ψηφιακό μέρισμα δεν μπορεί να πλειστηριαστεί πριν από την οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αλλιώς κινδυνεύει η μετάδοση σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: