mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Από Αύγουστο άρχισαν τα όργανα στα ΜΜΕ

Τον Σεπτέμβριο τοποθετούσαν οι νηφάλιοι ως μήνα σαρωτικών εξελίξεων στα ΜΜΕ. Φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αρχίσουν την επίθεση λίγω νωρίτερα. 4 απολύσεις στο ΣΚΑΙ, 12 απολύσεις στο Ωμέγα ΤV στη Θεσσαλονίκη, μειώσεις μισθών στον Αγγελιοφόρο, μετατάξεις και αλλαγή ρεπορτάζ στον Alpha....

Οι εξελίξεις όπως τις δημοσιοποιούν σε http://asyntaxtostypos.wordpress.com/, http://www.mediablog.gr/

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Που βέβαια είναι. Οι εργοδότες στα εκδοτικά συγκροτήματα της «Μακεδονίας» και του «Αγγελιοφόρου» ζητούν γερές περικοπές στους μισθούς με επίκληση πάντα την κρίση και τα προβλήματα της αγοράς. Απειλούν δε με απολύσεις αν η ΕΣΗΕΜΘ δεν υποκύψει και οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν στη σφαγή των εισοδημάτων τους.




Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Τα αφεντικά προσπαθούν να εφαρμόζουν διαφορετικά προγράμματα περικοπών ώστε να δουν πιο είναι πιο αποδοτικό και πιο εύκολα εφαρμόσιμο.

Μακεδονία

Στην «Μακεδονία» η Σουλοπούλου ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/2010 (νόμος Λοβέρδου) δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος απασχόλησης μειώνοντας όχι τα ωράρια αλλά τις ημέρες εργασίας. Προτείνει να εφαρμοστεί κυκλικά εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης 4 ημερών και εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης 3 ημερών. Οι συντάκτες μέσα στον μήνα θα εργάζονται 3 εβδομάδες απασχολούμενοι 4 ημέρες και μία εβδομάδα απασχολούμενοι 3 ημέρες. Το πρόγραμμα είναι τρίμηνης διάρκειας και υπολογίζεται ότι κάθε εργαζόμενος θα χάσει τουλάχιστον ένα μισθό και φυσικά θα υπάρξουν ανάλογες απώλειες σε ένσημα και ασφαλιστικές εισφορές.

Όσο για τα κενά στα τμήματα, αυτά θα τα καλύπτουν βεβαίως – βεβαίως οι «απασχολούμενοι» συντάκτες οι οποίοι θα εργάζονται υπερωρίες για να αναπληρώνουν τους υποχρεωτικά αδειούχους συναδέλφους τους.

Το προτεινόμενο από την Σουλοπούλου πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο χώρο εργασίας και έχει σταλεί και στην ΕΣΗΕΜΘ. Όπως διαμήνυσε η δικηγόρος – εκδότρια Σουλοπούλου αν το πρόγραμμα δεν γίνει αποδεκτό θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος του σοσιαληστή Νταβέλη – Λοβέρδου (και των άλλων άθλιων λαμόγιων – κλεφτοκοτάδων του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργάκη του Μικρού) που πέρασε τον Μάιο του 2010, επιχειρείται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε μέσο μαζικής ενημέρωσης. (Να χαρώ σοσιαλιστική κυβέρνηση: χέρι – χέρι με τα αφεντικά, τον Καρατζαφέρη και το ΔΝΤ).

Αγγελιοφόρος

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Μπακατσέλος ανακοίνωσε ότι θα βάλει χέρι στο μισθό των εργαζομένων μειώνοντας κατά μία ώρα την ημερήσια απασχόληση. Δηλαδή αντί οκτάωρου θα εργάζονται 7ωρο. Με ελληνικά μπακαλίστικα ή μάλλον μπακατσελίστικα, οι συντάκτες θα δουλεύουν κανονικά αλλά θα τους κοπεί ο μισθός κατά 12,5% περίπου το μήνα. Τους έστειλε και προσωπικά e – mails και τους ζητά να υπογράψουν τα σχετικά συμφωνητικά. Ο Μπακα(λο)τσέλος δεν έθεσε χρονικό όριο εφαρμογής των περικοπών αλλά είπε ότι αυτό θα εφαρμοστεί μέχρι να ξεπεραστεί η… κρίση. Ζήσε… Μάη. Δηλαδή ο Μπακατσέλος πέρα από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει το 6ωρο (6,33 για την ακρίβεια) επιχειρεί το κόλπο με το 7ωρο όταν οι δημοσιογράφοι, όπως έχει καταγράψει και κατοχυρώσει η εμπειρία, ουσιαστικά δεν έχουν ωράριο. Έτσι και αλλιώς οι δημοσιογράφοι όταν υπάρχει εξέλιξη γεγονότων είναι σε διαρκή απασχόληση. Δηλαδή πως θα μετρηθεί το 7ωρό; Θα χτυπούν κάρτα. Κι αν λήγει το 7ωρο και χρειάζεται να παρακολουθήσουν ένα γεγονός, θα γράφουν υπερωρίες; Παραλογισμός.

Προτάσεις

Η υπεράσπιση των ΣΣΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα αντίδρασης (προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα, κ.λ.π) και να δρομολογηθούν κινητοποιήσεις μέσα από εργασιακές συνελεύσεις ή γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ. Αν και πολλοί είναι αδειούχοι το μέτωπο πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα και να υπάρξει άμεση συνεργασία με όλες τις άλλες ενώσεις και σωματεία εργαζομένων (διοικητικοί, τεχνικοί κ.λ.π) ώστε να μη μπορέσουν να εφαρμόσουν τα σχέδια τους.

Να βάλουμε φρένο και να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των αφεντικών. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης και διαρκής ενημέρωση από το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ για όλες τις εξελίξεις και όλες τις προτάσεις.
Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.
Να υπερασπιστούμε τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα μας.

Να υπερασπιστούμε την ελευθεροτυπία και το κοινωνικό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Γενική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ με αίτημα να αποσυρθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και να απαογορευτούν οι απολύσεις και οι περικοπές.
Κάτω η Χούντα των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑΟΣ, των αφεντικών και του ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: