mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Δάνειο πήρε η ΕΡΤ και επέστρεψε στο κράτος την ενίσχυση 1,8 εκατ.

Κάτι ψήνεται στις σχέσεις κράτους και ΕΡΤ. Για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των περίπου 120 εκατ. ευρώ, η κρατική τηλεόραση παίρνει δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα παραιτήθηκε από την κρατική ενίσχυση ύψους περίπου 1,8 εκατ. ευρώ η οποία δινόταν για το δορυφορικό πρόγραμμα τη ERT World. Ισχύει ωστόσο η ενίσχυση του υπουργείου Οικονομίας περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Για το δάνειο διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της "Ισοτιμίας"
Με δάνειο 30 εκατ. € ξεπληρώνουν τα χρέη
Σε αναδιάρθρωση του σωρευτικού της χρέους προχωρεί η ΕΡΤ μετά τη λήψη δανείου 30 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε από ιδιωτική τράπεζα.
Το δάνειο κρίθηκε απαραίτητο για να ξεχρεώσει η κρατική τηλεόραση τους προμηθευτές της, ενώ σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του οργανισμού, η ρευστότητα της παρέχει διαπραγματευτική ισχύ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων εκπτώσεων στις νέες συμφωνίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΡΤ τα τελευταία 18 χρόνια δεν είχε προσφύγει σε δανεισμό, προτιμώντας την απευθείας στήριξη από το κράτος με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ή ενισχύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μετά από αυτή την εξέλιξη, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό της για το 2010, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σωρευτικά χρέη της ΕΡΤ αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ και τέθηκε στόχος εντός της επόμενης τετραετίας να περιοριστεί η μαύρη τρύπα κατά 50%.
Η πρώτη συμφωνία με προμηθευτή με τον οποίο αντιδικούσε, είναι επίσης γεγονός. Αφορά σε χρέη προς τον ΟΤΕ ο οποίος διεκδικούσε από την κρατική τηλεόραση 19,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς η ΕΡΤ σταμάτησε να πληρώνει για τις υπηρεσίες του οργανισμού από το 2004. Ο ΟΤΕ είχε καταθέσει αγωγή κατά της κρατικής τηλεόρασης διεκδικώντας συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ. Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπεται η αποπληρωμή ποσού 17 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια. Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι η αποπληρωμή των προμηθευτών προγράμματος.



Σε πρώτη φάση θα εξοφληθούν οι εταιρείες παραγωγής που έδωσαν πρόγραμμα για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ, στο Πρίσμα +. Η έγκριση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να εξοφληθεί το χρέος των 11 εκατομμυρίων ευρώ για 40 συνολικά παραγωγές. Πολλές από τις εταιρείες παραγωγής είχαν επίσης προσφύγει κατά της κρατικής τηλεόρασης, διεκδικώντας τα ποσά με δικαστικές προσφυγές εξαιτίας της πίεσης που δημιουργούσε η απαίτηση πληρωμής του ΦΠΑ.

Με τον αέρα του δανείου η ΕΡΤ φέρεται να υπόσχεται στις εταιρείες παραγωγής πως θα πληρώνει για τα νέα προγράμματα πολύ πιο σύντομα, ακόμη και εντός 4 μηνών με αποτέλεσμα να ζητά επιπλέον μειώσεις στα τιμολόγια. Η τακτική αυτή αλλάζει την κατάσταση στο χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής καθώς η ΕΡΤ έως και σήμερα ήταν από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές της αγοράς, πληρώνοντας τις εταιρείες μετά από 18 μήνες. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα είχε καταγγελθεί δημόσια από το Σύνδεσμο Παραγωγών.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 24 Ιουλίου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: