mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το θερμό Καλοκαίρι των ΜΜΕ

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού εντός του μήνα στη Βουλή με ρυθμίσεις για την EΡT και την έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος στην Αττική στις 18 Ιουνίου, ξεκινούν οι θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο των ΜΜΕ. Τα δυο γεγονότα συμπίπτουν με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς την αδειοδότηση των κεραιών, και την παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην κυβέρνηση.
Για την κατάθεσή του εκκρεμεί μόνο η ακρόαση των αρμόδιων υπουργών για το χώρο των media ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η αλλαγή πάντως του θεσμικού πλαισίου για την τοποθέτηση κεραιών και πάρκων ραδιοτηλεοπτικών κεραιών εκτιμάται ότι θα προωθηθεί άμεσα, καθώς αποτελεί σαφές και επίμονο αίτημα του συνόλου της αγοράς.
Όπως γίνεται πάντως κάθε φορά και με κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια, οι θεσμικές αλλαγές που καθορίζουν τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ αναμένεται να προωθηθούν εντός του θερμού καλοκαιριού. Και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Κυριότερα η πιθανή πλέον αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, την έγκριση νέου χάρτη συχνοτήτων και τη δημοπράτησή τους, τη δημιουργία κεντρικού οργάνου για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης, τη θεσμική παρέμβαση για τα Νέα Μέσα και τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσιογράφων, το αίτημα για μείωση του αγγελιόσημου καθώς και η συζήτηση για την επέκτασή του στο Ίντερνετ.
Οι εξελίξεις παντού έχουν επηρεαστεί από τη μεγάλη οικονομική κρίση στο χώρο των ΜΜΕ. Η διαφημιστική αγορά μειώνεται συνολικά για όλα τα Μέσα, ενώ η επιβολή του ειδικού φόρου εκτιμάται ότι θα φέρει εσωτερική αναδιανομή των επικοινωνιακών κονδυλίων. Η τηλεόραση δεν θα χάσει τα περισσότερα. Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, εκδοτικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών είναι ζημιογόνα και η αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο χώρος των media εισέρχεται σε σκοτεινό τούνελ. Τα περί πιθανών συνεργιών και συγχωνεύσεων ακούγονται ολοένα και συχνότερα στην αγορά, χωρίς ωστόσο να έχει αναληφθεί κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Μέσα σ' αυτή τη ρευστότητα οι αναμενόμενες αλλαγές από την κυβέρνηση κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 5 Ιουνίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: