mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η ασφαλιστική σωτηρία στα ΜΜΕ κατά την κυβερνητική συνδικαλιστική εξαίρεση

<<Ένας περίεργος εφησυχασμός επικρατεί στις ηγεσίες των σωματείων μας>>, έγραφε πριν μόνο λίγες μέρες το "Παρατύπως", σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται και τη σύσκεψη ταμείων και συνδικαλιστών των ΜΜΕ για αυτό ακριβώς το ζήτημα, όπως και για την τύχη του αγγελιοσήμου, στην ΠΟΕΣΥ. (Η αναδημοσίευση της παρέμβασης του "Παρατύπως" της ΕΣΠΗΤ γίνεται παρακάτω). Η απάντηση ήρθε πολύ νωρίτερα. Η άγνωστη σε εμάς, ομάδα "SOSeΜΜΕ" έστειλε μια ανακοίνωση (κι αυτή αναρτάται παρακάτω) με την οποία ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ. Από τα λεγόμενα τους, καταλαβαίνουμε πως ακριβώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, οι ενσωματωμένοι συντάκτες, τα όχι και τόσο ακριβοπληρωμένα πλέον, παπαγαλάκια της πληροφόρησης διαφόρων και ανόμοιων συμφερόντων, τη σωτηρία τους. Όποιος έχει να πληρώσει θα έχει ασφάλιση, όποιος δεν... στον Καιάδα.
Διαβάζουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον πως οι "συντάκτες και λοιποί ομοιοεπαγγελματίες", όπως χαρακτηρίζονται, ζητάνε εδώ και τώρα αύξηση των εισφορών από τα μέλη του ασφαλιστικού ταμείου! Ρίχνουν στο ποτάμι τις διαφωνίες τους με την Ελένη Σπανοπούλου και ζητάνε να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ με μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την κυβέρνηση Σαμαρά να ...τους σώσει σε αυτή τη φάση, δηλαδή να τους εξαιρέσει από τη μεταρρύθμιση για λίγο, αρκεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους
Για την κυβέρνηση; Για την τροϊκα; Για την ασφαλιστική λαίλαπα; Για την ανεργία; Για τους απλήρωτους συντάκτες; Για τους μισθούς των 300 ευρώ; Για τη μη πληρωμή του αγγελιοσήμου από τις μεγάλες εταιρείες; Κουβέντα, για αυτά, κίχ δεν βγάζουν οι ...συντάκτες. Η δε πρόταση, έμμεσα διατυπωμένη, που αφορά στο αγγελιόσημο, καταδεικνεύει το μέγεθος της ενσωμάτωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οικιοθελώς(!), λέει, <α επιδιωχθεί η μισθολογική και ασφαλιστική ενοποίηση των συντακτών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας, με τρόπο που θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό>>. Με απλά λόγια να ενταχθούν στο αγγελιόσημο οι συντάκτες της γενικής γραμματείας. Χωρίς να μας λένε αν αυτό θα το πληρώνει το κράτος ή οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι...
Το "Παρατύπως" επιβεβαιώνεται πλήρως στην εκτίμηση του πως συζητήσεις για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ γίνονται παρασκηνιακά με τη συμμετοχή κυβερνητικών συνδικαλιστών, καναλαρχών και εργοδοτών.

Περίεργη "σιωπή" για το ασφαλιστικό
Τα σωματεία εφησυχάζουν – η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς

Δυο εβδομάδες πέρασαν από τη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου μας για το ασφαλιστικό και το αγγελιόσημο χωρίς να υπάρχει μια κοινή δημόσια ανακοίνωση για το θέμα. Ένας περίεργος εφησυχασμός επικρατεί στις ηγεσίες των σωματείων μας αν και σε λίγες μέρες αναμένεται το πόρισμα του ΚΕΠΕ για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας και που όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

- Κάποιοι θεωρούν τον κλάδο μας… υπεράνω μέτρων;
- Υπάρχει κάποια «εσωτερική» πληροφόρηση την οποία οι «σοφοί» συνδικαλιστές την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό;
- Ή μήπως αληθεύει ότι κάποιοι έχουν λάβει… διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αγγίξουν το δικό μας ασφαλιστικό;
Στη σύσκεψη που έγινε στις 28/6 (μετά και από πρόταση του Παρατύπως στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ) με την παρουσία αρκετών συναδέλφων συνδικαλιστών από πολλά σωματεία του κλάδου μας (αλλά και απουσίες αδελφών σωματείων που μετέχουν στο διασωματειακό) ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι πλεονασματικό και αυτό φαίνεται ότι αποτελεί δέλεαρ για την κυβέρνηση και τους επιτρόπους της τρόικας που αναζητούν «πλεονάζοντες» πόρους για να κλείσουν τις «τρύπες» του χρέους.
- Οι συζητήσεις για το αγγελιόσημο γίνονται με διάφορους τρόπους και σε αυτές δεν μετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων, αλλά και των εκδοτών – καναλαρχών.
- Ο ιδιωτικού δικαίου ασφαλιστικός φορέας των συναδέλφων μας δημοσιογράφων και διοικητικών (ΕΔΟΕΑΠ) έχει σοβαρά ελλείμματα και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η ΠΟΕΣΥ σε αυτή τη σύσκεψη εισηγήθηκε κάποια αιτήματα και κάποιες δράσεις, στα οποία με αριστοτεχνικό τρόπο απέφυγαν να πάρουν θέση οι περισσότεροι από τους μετέχοντες συνδικαλιστές. Πέρα από μια γενικόλογη διακήρυξη ενότητας κι αλληλεγγύης χρειάζεται να γίνουν πρακτικά βήματα για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κι αυτά περιμένουν οι εργαζόμενοι (είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε όχι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ), οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι από τα σωματεία. Γι αυτό και ρωτούν γιατί τα σωματεία δεν αντιδρούν σε όσα γράφονται, ή διατυπώνονται ως επιδιώξεις της κυβέρνησης. Και ζητούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου μια ενημέρωση, αλλά και μια παρέμβαση σε όσα συζητούνται πίσω από τις πλάτες μας.

  • Έστω και τώρα θα ακολουθήσουμε μια τακτική προάσπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας (όπως κάνουν πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων) παρεμβαίνοντας εκεί που σχεδιάζεται το μέλλον μας;
  •  Θα απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας, ενημερώνοντάς τους για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και καλώντας τους να υπερασπιστούν ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα προσφέρει αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο;
  • Θα υπάρξει μια κοινή γραμμή των σωματείων του κλάδου μας υπεράσπισης των πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος, χωρίς ανακατανομές και άλλες «πονηρές» ρυθμίσεις σε βάρος τμημάτων εργαζομένων, με ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στο κοινό μας ταμείο;
------
Και η "πρόταση" να βάλουν στο χέρι οι ασφαλισμένοι...

Να μην καταντήσει ο ΕΔΟΕΑΠ σαν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!

Ιούλιος 2014
 «Η Αλήθεια είναι ότι ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΑΜΕ έλλειμμα €19.500.000 και κλείσαμε το Δεκέμβριο του 2013 με έλλειμμα €24.500.000! Η νέα διοίκηση έπεσε έξω €5.000.000. ΟΧΙ, φυσικά γιατί τα… έφαγε, ούτε γιατί τα… σπατάλησε, αλλά γιατί αυτά ξοδέψαμε και γιατί, αργήσαμε 9 μήνες να πάρουμε μέτρα!
Σήμερα, μετά από 14 μήνες στο τιμόνι του ΕΔΟΕΑΠ, τι έχει να παρουσιάσει στον ετήσιο απολογισμό δράσης της η διοίκηση Σόμπολου; Και τι προτείνει να ψηφίσουμε για το 2014;
Ακόμη και η ανακοίνωση φανφάρα Σόμπολου - Kαρούτζου, ότι… μειώσαμε το έλλειμμα σε €7.500.000 (!) διαψεύδεται από τα στοιχεία του 1ου τριμήνου 2014, που σε προβολή 12μήνου δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου το έλλειμμά μας θα αγγίξει τα €14.000.000! Φυσικά το απεύχομαι. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα…
Δηλώνω, όμως, ευθαρσώς ότι συμφώνησα με τα σκληρά μέτρα, που πρότεινε ο Ταμίας του ΔΣ γιατί αυτό σημαίνει επιμήκυνση της επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ και ψήφισα τον προϋπολογισμό, που συν τοις άλλοις περιλαμβάνει ΚΑΙ την αύξηση της εισφοράς από 3% σε 5%, δηλαδή έσοδο €3.000.000 τον χρόνο για το Ταμείο μας.
Αυτό σημαίνει €50 τον μήνα (και όχι €30) για μισθό €1000 για την περίθαλψη όλης της οικογένειας, για επικουρική & για εφάπαξ. ΓΙΑΤΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΕΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ…», ανέφερε στην ομιλία της, στην τελευταία συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, η πρώην πρόεδρος του Οργανισμού μας, Ελένη Σπανοπούλου.

Με την κυρία Σπανοπούλου μας χωρίζει άβυσσος, και ως προς τις προγενέστερες αντιλήψεις της περί ενοποιήσεως με ετεροεπαγγελματικά Ταμεία, αλλά και ως προς τα πεπραγμένα της. Και αυτή φέρει βαρύτατες ευθύνες για το κατάντημα του ΕΔΟΕΑΠ. Παρά ταύτα, την κρίσιμη τούτη ώρα αυτό που προέχει είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος στις διαμάχες και τις προσωπικές πικρίες.
- Ζητούμε να ληφθούν επειγόντως μέτρα που θα ανασχέσουν την οικονομική αιμορραγία του ΕΔΟΕΑΠ, έως ότου καταφέρει ο Οργανισμός μας να πάρει ό,τι δικαιούται σε πόρους και κατανομές από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Δυστυχώς, συνάδελφοι, με τη διαγραφή του βουλευτού - πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για το λουκέτο στην ΕΡΤ, δεν γεμίζουν τα Ταμεία του Οργανισμού μας.
- Η καταψήφιση της αύξησης της εισφοράς των ασφαλισμένων από 3% σε 5%, ίσως αποβεί μοιραία για το προσδόκιμο επιβίωσης του Οργανισμού μας, έως ότου καταστεί ευκταία η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας έναντι του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ευλόγως εκφράζεται η ανησυχία από πολλούς συνταξιούχους μας, ότι θα υποστούν και νέες επώδυνες περικοπές, ενώ ήδη καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δυσβάστακτα φορολογικά βάρη, τιμωρούμενοι για τη χρηστή διαχείριση των εισοδημάτων τους, επί δεκαετίες, διά των επενδύσεών τους σε ακίνητα.

Απευθύνουμε έκκληση στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ:
- Να συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν κοινή συνεδρίαση - ημερίδα με τα Διοικητικά Συμβούλια των αδελφών ασφαλιστικών φορέων ΤΕΑΣ ΕΣΗΘΣΤΕΕ και ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ. Ο συντονισμός δράσης και η ενοποίηση των όμορων ασφαλιστικών φορέων μας είναι μονόδρομος, για την επιβίωση όλων. Πλανώνται πλάνη οικτρά οι συνάδελφοι της Περιφέρειας, αν θεωρούν ότι θα επιβιώσουν αυτάρκεις και κατά μόνας, εφόσον καταρρεύσει ο ΕΔΟΕΑΠ και χαθεί για τον κλάδο το αγγελιόσημο.
- Να διακόψει, με γενναία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη χρηματοδότηση των Σωματείων έως του ύψους αναπλήρωσης των απωλειών του Ταμείου μας, από τη μη αύξηση της εισφοράς από 3% σε 5%.
- Να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με Σωματεία ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που έχουν επαρκή αποθεματικά και τη θέληση να τα διασώσουν από τον αδηφάγο δημόσιο τομέα.
- Να δράσουμε όλοι από κοινού προς όφελος ενός νεοπαγούς Επαγγελματικού Ταμείου, που -σεβόμενο τα κεκτημένα των συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ- θα δώσει -διά της ευελιξίας και αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα- και στους νεότερους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να διασωθούν από τη μέγγενη του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.
- Προς την κατεύθυνση αυτή, και σε ένδειξη καλής θελήσεως, αλλά και κινήτρου, το απλούστατο είναι να επιδιωχθεί η μισθολογική και ασφαλιστική ενοποίηση των συντακτών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας, με τρόπο που θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αναδεικνύει τη συνεισφορά του αγγελιοσήμου, ως οιονεί εργοδοτικής εισφοράς.
- Να κληθούν, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, απαξάπασες οι διοικήσεις Ταμείων & Σωματείων που λαμβάνουν αγγελιόσημο, να δημοσιοποιήσουν τα «πόθεν έσχες» τα οποία υποβάλλουν τα μέλη τους στην Αρχή Καταπολέμησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
- Nα δεσμευθούν δημοσίως σε κοινή συνέντευξη Τύπου όλες οι διοικήσεις των Ενώσεων και Σωματείων που λαμβάνουν αγγελιόσημο, ότι σε περίπτωση που θιγεί η οιονεί εργοδοτική εισφορά μας, πλην των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας θα προχωρήσουν και σε απεργία πείνας διαρκείας, σε ένδειξη ύψιστης αφοσίωσης στη Δημοκρατία, την Ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς της, διότι το ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στα ΜΜΕ.
- Να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με έγκριτες και πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης οφειλών, που θα συνδράμουν αποτελεσματικά στη βελτίωση είσπραξης του αγγελιοσήμου, έως ότου αποκτήσει νομίμως ο ΕΔΟΕΑΠ το δικό του εισπρακτικό φορέα.
Συνάδελφοι, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, για πολλοστή φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: