mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ποιος θυμάται τι έλεγε ο Μπομπ Τράα για τα ΜΜΕ;

της Ματίνας Παπαχριστούδη

στη στήλη media-λογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"

Την περίοδο προ Μνημονίου ο κύριος ανθύπατος του ΔΝΤ, Μπόμπ Τράα, προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην αποσύνθεση ολόκληρης της δομής του ελληνικού κράτους, όπως το είχαμε γνωρίσει. Ήταν ο άνθρωπος που ζητούσε, μεταξύ όλων των άλλων, να σπάσει η αλυσίδα της «διαπλοκής» ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, το τραπεζικό κατεστημένο και τα ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Προτείνοντας μάλιστα ως μέθοδο τον εντοπισμό των υψηλών δανείων, συμβουλεύοντας για τον έλεγχο του τραπεζικού κεφαλαίου. Ως αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας, γνώριζε από πρώτο χέρι για την κατάσταση των εκδοτικών συγκροτημάτων, μέσω των μηχανισμών του ΔΝΤ. Eξάλλου είχε «μισθώσει» τις υπηρεσίες εταιριών συμβούλων που, με τη σειρά τους, είχαν «εκπαιδεύσει» στελέχη ελληνικών Media στην κατευθυνόμενη χειραγώγηση της κοινωνίας, ενόψει των επερχόμενων μνημονίων.
Είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας που η περίοδος Μπόμπ Τράα, η περίφημη κρυφή έκθεσή του για το απόστημα της πολιτικής-τραπεζικής-mediaκής διαπλοκής και οι οδηγίες του ώστε αυτό να σπάσει, φαντάζουν ως… προϊστορία. Τις εντολές του σε ό,τι αφορά το χώρο των ΜΜΕ επιχείρησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν η περίοδος της πίσω πόρτας του Μαξίμου για τον Σταύρο Ψυχάρη και των καυτών πρωτοσέλιδων στη ναυαρχίδα του ΔΟΛ και του Μπόμπολα. Για να διαμαρτύρεται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, πώς κι αυτή έπεσε «θύμα» των διαπλεκομένων σχέσεων.

Στην 4ετή αυτή λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ολοκληρωτισμού, οι media-άρχες (αυτούς που το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρώτος χαρακτήρισε ως «διαπλοκή») σώθηκαν. Και όχι μόνο σώθηκαν, αλλά μέσα από τη νοσηρή «αλυσίδα», κατά Μπόμπ Τράα των διαπλεκόμενων σχέσεών τους, επιβάλλουν πολιτικές, διορίζουν πολιτικούς σε κρίσιμα πόστα, διαμεσολαβούν με το αζημίωτο στα ποσοστά των κερδών τους στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε επενδυτές-φούσκα, σε κεφάλαια αγνώστου προελεύσεως, σε εγκληματικά κεφάλαια δήθεν «ανάπτυξης».

Η αλυσίδα της διαπλοκής μεγάλωσε τόσο, ώστε να χωρέσει και τα στελέχη του ΔΝΤ και τα στελέχη της τρόικας στην Αθήνα και τους διάφορους Βόρειους συμβούλους που πηγαινοέρχονται για να απολαύσουν στο Ηρώδειο και τα διάσημα κοσμοπολίτικα μπαρ την ελληνική φιλοξενία με έξοδα γαλαντόμων φίλων τους στους επιχειρηματικούς ή κρατικούς μηχανισμούς.

Στη νέα φάση ξεπουλήματος της χώρας και της αναδιανομής του πλούτου της, τα Μedia λειτουργούν πλέον ως σύμμαχος. Ο ρόλος τους ως πολιορκητικός κλοιός και εμπροσθοφυλακή των κατεδαφίσεων έχει ολοκληρωθεί. Οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τα παραδοσιακά διαπλεκόμενα εκδοτικά συμφέροντα, βγήκαν αλώβητοι και αλλάζουν τροπάρι. Κατέστρεψαν τις εφημερίδες τους, κατέστρεψαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους, κατέστρεψαν την ελληνική παραγωγή, κατέστρεψαν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, έκλεισαν την ΕΡΤ ως τελευταίο εμπόδιο «δημοσίου συμφέροντος» για την ενημέρωση των πολιτών.Τα δικά τους δάνεια, όσο υψηλά κι αν είναι για την «αλυσίδα» συμφερόντων που ελέγχει το κράτος, δεν έχουν καμία σημασία πια. Τα κλειδιά διαχείρισή τους τα έχουν πάρει οι τράπεζες. Οι εκδότες θα υπακούσουν και στις τελευταίες εντολές των οικονομικών δολοφόνων. Θα συγχωνεύσουν τα Μέσα τους και τις εταιρίες τους, με αντάλλαγμα να διατηρήσουν την ισχύ της εξουσίας τους και να μοιράζουν πάλι ρόλους στη διαμεσολάβηση της ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: