mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Στήριξη ζητάνε και στην περιφέρεια

Η μάχη της ψηφιακής εποχής μπορεί να άρχισε στο κέντρο αλλά περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στην περιφέρεια. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ετοιμασίες 25 περίπου τηλεοπτικών καναλιών που προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίες συνασπίστηκαν κάτω από την ομπρέλα της Digital Union. http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=81048



Εξελίξεις καταγράφονται και στον περιφερειακό Τύπο, καθότι οι εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων εξασφάλισαν την καταρχήν θετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους. Κατ’ εικόνα του διοικητικού «Καλλικράτη», κυοφορούνται μέτρα στήριξης των ΜΜΕ της περιφέρειας.

Η θετική στάση εκφράζεται κυρίως από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και δεν βρίσκει αντίθετη την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα οι εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων έλαβαν τη διαβεβαίωση παραγόντων ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρηματοδότησης και στήριξης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση διαφήμισης, στην αξιοποίηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, στη διακίνηση και τη διανομή αλλά και τη διανομή της κρατικής διαφήμισης και των κρατικών δημοσιεύσεων, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των εκδοτών ενώ σε αντίθεση με τα εκδοτικά συγκροτήματα του κέντρου, οι Ενώσεις ιδιοκτητών βάζουν με ένταση το ζήτημα της κατάργησης των τυποκτόνων διατάξεων του νόμου περί αστικών αποζημιώσεων.

Ο κλάδος των περιφερειακών εφημερίδων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό των δυο ενώσεων ιδιοκτητών ΣΗΠΕ και ΕΙΗΕΕ, έχει μικρομεσαίο χαρακτήρα. Το 56,3% των εφημερίδων έχει ετήσιο τζίρο έως 250.000 ευρώ, το 21% από 250.000-500.000 ευρώ και το 21,6% πάνω από 500.000 ευρώ. Το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού είναι 2.497 άτομα, εκ των οποίων το 36,3% είναι δημοσιογράφοι ενώ το 71,5% των εφημερίδων της περιφέρειας διαθέτει διαδικτυακό τόπο.

Στην τηλεόραση την πρωτοβουλία των κινήσεων φέρεται να έχει πλέον η εταιρεία Digital Union στην οποία συνασπίστηκαν περίπου 25 τηλεοπτικοί σταθμοί από όλη την Ελλάδα. Έχοντας εξασφαλίσει άδεια τηλεπικοινωνιακού παρόχου δικτύου από την ΕΕΤΤ, η Union ετοιμάζεται να εκπέμψει ψηφιακά σε MPEG 2 σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα κανάλια θεωρούν πως η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι απαραίτητος όρος για να κερδίσουν τη μάχη της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: