mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Δεκάδες διεθνή κανάλια στα (δορυφορικά)πιάτα μας

Τα ειδησεογραφικά δορυφορικά κανάλια
Η έκτακτη επικαιρότητα στο πιάτο σας
(αναδημοσίευση από το τεύχος Ιουλίου του Digital Tv info)

Όσοι εγκαθιστούν για πρώτη φορά σύστημα δορυφορικής λήψης, πολύ σύντομα διαπιστώνουν ότι τα αξιολογότερα κανάλια μεταδίδονται κρυπτογραφημένα, δηλαδή απαιτούν την πληρωμή συνδρομής σε κάποιο ψηφιακό πακέτο για να τα βλέπουμε. Όμως, όπως όλοι οι «κανόνες» έτσι και αυτός έχει και τις εξαιρέσεις του και η σημαντικότερη από αυτές αφορά τα λεγόμενα «ειδησεογραφικά κανάλια», δηλαδή όσα εξειδικεύονται αποκλειστικά στην ενημέρωση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καναλιών μεταδίδεται ελεύθερα, χωρίς κάποια κρυπτογράφηση, ειδικά όσα κανάλια φιλοδοξούν να έχουν ένα ευρύ κοινό και μία πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια. Δε λείπουν βέβαια και ορισμένα κρυπτογραφημένα ειδησεογραφικά κανάλια. Μπορούμε όμως να σας βεβαιώσουμε ότι είναι λιγότερα από τα ελεύθερα και επομένως δε θα σας λείψουν! Τέλος, αν δε σας φτάνουν τα ειδησεογραφικά κανάλια που θα σας παρουσιάσουμε αμέσως παρακάτω, μπορείτε να αναζητήσετε και τα ειδησεογραφικά δελτία όλων των καναλιών «γενικού ενδιαφέροντος», που ακριβώς επειδή είναι γενικού ενδιαφέροντος διαθέτουν και τμήμα ειδησεογραφίας.
Του Γιάννη - Φίλιππου Δημητριάδη

Η παρουσίαση των ειδησεογραφικών καναλιών θα γίνει ανά γλώσσα μετάδοσης, καθώς θεωρούμε ότι για να τα παρακολουθήσετε είναι απαραίτητη και η γνώση της γλώσσας μετάδοσης, όσο κι αν όλοι γνωρίζουμε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις!

Αγγλόφωνα ειδησεογραφικά

CNN International
Το πασίγνωστο Cable News Network δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1980 από τον Ted Turner και υπήρξε το πρώτο καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι. Η international εκδοχή του είναι αυτή που βλέπουμε στην Ευρώπη. Στη γειτονική Τουρκία διατίθεται και το CNN Turk, ενώ για τις ισπανόφωνες χώρες υπάρχει ειδική εκπομπή στα ισπανικά εδώ και μια δεκαετία. Με ανταποκριτές σε όλα τα σημεία του πλανήτη και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, παρά την αμερικανοκεντρική του θεώρηση των πραγμάτων, το κανάλι αποτελεί σημείο αναφοράς και πολύ συχνή πηγή εικόνας για όλα τα ειδησεογραφικά δελτία ανά τον κόσμο. Η εκπομπή του στους περισσότερους δορυφόρους είναι κωδικοποιημένη, αλλά στους Astra 19.2E (11.778V) και στους Astra 28.2E (12.051V) παραμένει ελεύθερη.

BBC World News
Πρόκειται για τη διεθνή εκδοχή της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας που ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα εκπέμπει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι καθαρά ειδησεογραφικό, καθώς μεταδίδει και ορισμένα ντοκιμαντέρ και άλλα προγράμματα, αλλά σε γενικές γραμμές για κάθε ώρα υπάρχει μισάωρο δελτίο ειδήσεων. Μεταδίδεται από πολλές τροχιακές θέσεις, συνήθως ελεύθερο, αλλά δε μεταδίδεται από τους Astra 28.2E, καθώς ουσιαστικά απευθύνεται σε όλους πλην Βρετανών. Στους Hot Bird 13E θα το βρείτε στις 12.597V και στους Astra 19.2E στις 11.597V.

Sky News
Το πρώτο ιδιωτικό βρετανικό ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε με αποκλειστική δορυφορική μετάδοση το Φεβρουάριο του 1989 από τον Astra 1A! Ανήκει (όπως και το συνδρομητικό Sky Digital) στο μεγιστάνα του τύπου Rupert Murdoch και είναι σήμερα το μοναδικό από τα κανάλια του που μεταδίδεται ελεύθερα. Η διεθνής εκδοχή του μεταδίδεται από τους Astra 19.2E (11.597V), ενώ από τη βρετανική θέση στους Astra 28.2E μεταδίδεται η αγγλική εκδοχή (12.207V)
Euronews
Πολύγλωσσο πανευρωπαϊκό κανάλι που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1993 και στο οποίο έχουν μερίδιο συμμετοχής 20 κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (αρχικά ήταν 11), μεταξύ των οποίων και οι ελληνικοί - κυπριακοί. Σήμερα οι μεταδόσεις γίνονται σε 12 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρωσικά, αραβικά, τουρκικά, φαρσί, ουκρανικά, πολωνικά) με δελτία ειδήσεων κάθε μισή ώρα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ουδέποτε εμφανίζονται παρουσιαστές. Ανάμεσα στις γλώσσες υπάρχει και μία …χωρίς καθόλου ήχο, ενώ και ορισμένα ρεπορτάζ φέρουν τον τίτλο «no comment» και μεταδίδονται… παντελώς ασχολίαστα! Οι βασικοί δορυφόροι μετάδοσης είναι οι Hot Bird 13E (11.034V, 12.597V), Astra 19.2E (12.226H) και Astra 28.2E (11.343V).

France 24 English
Το πλέον πρόσφατο γαλλικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι το οποίο διαθέτει και πλήρως αγγλική εκδοχή και προέκυψε από τη σχετική επιθυμία του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ. Οι εκπομπές του ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου 2006 σε παγκόσμιο δίκτυο δορυφόρων, καθώς φιλοδοξία του καναλιού είναι ο ανταγωνισμός του CNN και του BBC World, με την παροχή ειδήσεων ευρωπαϊκού-γαλλικού προσανατολισμού. Διαθέτει φυσικά και γαλλόφωνη μετάδοση, στην οποία το πρόγραμμα και οι παρουσιαστές διαφέρουν από την αγγλόφωνη εκδοχή, αλλά και αραβόφωνη. Οι 3 βασικές ευρωπαϊκές εκπομπές (υπάρχουν κι άλλες) γίνονται στους Hot Bird 13E (11.240V), Astra 19.2 (11.538V) και Astra 28.2E (11.426V). 

Russia Today
Η αγγλική είναι πλέον η διεθνής γλώσσα του πλανήτη, έτσι από τον Δεκέμβριο του 2005 είδαμε και το πρώτο διεθνές και αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ρωσικό κανάλι. Ο στόχος… κλασσικός, ανταγωνισμός στο CNN και το BBC World και παρουσίαση των ειδήσεων από ρωσική σκοπιά. Το πρόγραμμα περιέχει δελτία ειδήσεων και ορισμένα ρεπορτάζ ή ντοκιμαντέρ. Η μετάδοση για την Ευρώπη γίνεται από την κλασσική τριπλέτα δορυφορικών θέσεων Hot Bird 13E (11.319V), Astra 19.2E (11.538V & 11.597V) και Astra 28.2E (11.623H).

BBC News 24
Καθαρά ειδησεογραφικό βρετανικό κανάλι της BBC, που όμως απευθύνεται αποκλειστικά στους Βρετανούς και για το λόγο αυτό μεταδίδεται από τον πολύ δύσκολο στη χώρα μας δορυφόρο Astra 1N - 28.2E (10.803H). Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1997 και όπως όλα τα κανάλια της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας φημίζεται για την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του. 

Al Jazeera English
Η αγγλόφωνη εκδοχή του πολύ γνωστού ειδησεογραφικού καναλιού από το Κατάρ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006, με στόχο να προτείνει και σε κατανοητή γλώσσα μια εναλλακτική ενημέρωση, στηριζόμενο στο πολύ καλό δίκτυο ανταποκριτών στις μουσουλμανικές χώρες. Και εδώ ο στόχος είναι η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του CNN και για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε και ένα δορυφορικό δίκτυο παγκόσμιας κάλυψης. Οι «άκρες» που έχει στα αραβικά κράτη το καθιστούν και το πιο ενημερωμένο για οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Οι βασικές ευρωπαϊκές μεταδόσεις είναι: Hot Bird 13E (12.207H), Astra 19.2E (11.509V) και Astra 28.2E (11.681V).

CCTV News (CCTV 9)
Κινεζικό διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι που μεταδίδεται εξολοκλήρου στα αγγλικά και βλέπει φυσικά τις ειδήσεις από την κινεζική σκοπιά. Μεταδίδεται από το 2003 και ακολουθεί και αυτό τις κλασσικές ειδησεογραφικές συνταγές με μισάωρα δελτία και μικρές εκπομπές των 15 λεπτών. Οι βασικές του μεταδόσεις γίνονται από τους Hot Bird 13E (11.034V) και Astra 28.2E (11.662H).

Press TV
Το Ιράν αποτελεί πλέον σημαντική δύναμη στην παγκόσμια σκακιέρα. Έτσι, και παρόλο που στους υπηκόους του… απαγορεύει τα δορυφορικά κάτοπτρα για να μη… διαφθείρονται από τη δυτική προπαγάνδα, διαθέτει από τον Ιούλιο του 2007 το δικό του αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι, που απηχεί τις απόψεις του σε όλο τον κόσμο στα αγγλικά! Οι βασικές μεταδόσεις του καναλιού γίνονται από τους Hot Bird 13E (12.015H & 12.437H) και Astra 19.2E (12.460H).

JN1 – Jewish News One
Πρόκειται για ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι που μεταδίδεται σε αγγλικά και ρωσικά και απευθύνεται στους Εβραίους της διασποράς. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και οι βασικές του μεταδόσεις για την Ευρώπη γίνονται στους Hot Bird 13E (11.034V) και Astra 4.8E (11.766H).

CNC World
Άλλο ένα κινέζικο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 και στο οποίο υπάρχει και σημαντική ιδιωτική συμμετοχή (49%). Εννοείται πως ούτε αυτό ξεφεύγει από τις επίσημες απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης. Για την Ευρώπη οι βασικές του μεταδόσεις είναι στους Hot Bird 13E (12.149V) και Astra 28.2Ε (11.527Ω).

Nile News (Nile TV)
Αιγυπτιακό αγγλόφωνο/γαλλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι το οποίο εξέπεμπε παλιά και από τους Hot Bird, αλλά πλέον μεταδίδεται μόνο από τον σχετικά ευκολότερης λήψης Nilesat 101 – 7W (11.843H). Το κανάλι απηχεί φυσικά τις επίσημες αιγυπτιακές θέσεις και μετά τις αλλαγές στη χώρα ενδέχεται να έχει παραμεληθεί η αγγλόφωνη μετάδοση στις 7 δυτικά, γι αυτό και όσοι διαθέτουν λήψη μπάντας C και ενδιαφέρονται, μπορούν να το βρουν και στον Intelsat 10-02 - 1W (4.180L).

DW TV
Η γερμανική κρατική υπηρεσία της Deutsche Welle ιδρύθηκε το 1953 και είναι γνωστή για τις πολύγλωσσες ραδιοφωνικές της μεταδόσεις στα βραχέα. Από το 1992 ξεκίνησε και τηλεοπτική δορυφορική μετάδοση, μέρος της οποίας γίνεται και σε άλλες γλώσσες, με σημαντικότερες τα αγγλικά και τα ισπανικά. Οι βασικές ευρωπαϊκές μεταδόσεις γίνονται από τους Hot Bird 13E (11.604H) και Astra 19.2E (11.597V). Δεν έχει μόνο ειδήσεις, αλλά και ντοκιμαντέρ και άλλες εκπομπές προερχόμενες από τα δίκτυα των ARD & ZDF, ενώ διαφοροποιείται ελαφρά και στις διάφορες δορυφορικές του μεταδόσεις (π.χ. στην Ασία εκπέμπει και σε κινέζικα, ενώ στους αραβικούς δορυφόρους εκπέμπει και σε αραβικά).
-------------

Γαλλόφωνα ειδησεογραφικά

BFM
Αξιόλογο καθαρά γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2005 για την γαλλική επίγεια ψηφιακή με ταυτόχρονη ελεύθερη δορυφορική μετάδοση. Εκτός της ειδησεογραφίας (με έμφαση στις οικονομικές ειδήσεις), το κανάλι μεταδίδει και ορισμένες εκπομπές, ενώ αρκετά συχνά μεταδίδει ζωντανά συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων. Οι βασικές του μεταδόσεις είναι στους Hot Bird 13E (12.692Η) και Astra 19.2Ε (12.551V). Στους Astra 19.2E εκπέμπει ελεύθερα και το οικονομικό κανάλι BFM Business.

i-Tele
Παλιό ειδησεογραφικό κανάλι που ανήκει στο Canal+ Group και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1999. Επί σειρά ετών μεταδιδόταν κρυπτογραφημένο δορυφορικά, ενώ επίσης κρυπτογραφημένο εξέπεμψε από την αρχή και στην επίγεια ψηφιακή της Γαλλίας. Όμως… η κρυπτογράφηση στα ειδησεογραφικά κανάλια δεν αποδίδει, έτσι έχει κάνει αίτηση για να… απελευθερωθεί από την κρυπτογράφηση στη γαλλική επίγεια ψηφιακή. Στα πλαίσια αυτά το τελευταίο διάστημα είναι ελεύθερη και η η δορυφορική του μετάδοση από τους Astra 19.2E (11.817V).

Γερμανόφωνα ειδησεογραφικά

N24
Γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι που δίνει έμφαση κυρίως στις οικονομικές ειδήσεις, αλλά δεν παραλείπει και τα γερμανικά και διεθνή πολιτικά νέα. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2000 και μεταδίδεται από τους Astra 19.2E (12.545H). Το κανάλι εκπέμπει και στο πακέτο HD+, σε υψηλή ευκρίνεια.

N-TV
Άλλο ένα γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι, που ανήκει στον όμιλο RTL και την Time Warner. Ακολουθεί την κλασσική συνταγή ειδήσεων ανά μισάωρο. Ξεκίνησε το μακρινό Νοέμβριο του 1992 και η βασική του μετάδοση γίνεται (που αλλού;) από τους Astra 19.2E (12.545H).

ZDF Infokanal
Ειδησεογραφικό-ενημερωτικό κανάλι της κρατικής ZDF, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στη γερμανική αγορά και μεταδίδεται από τους Astra 19.2E (11.954H).

Ιταλόφωνα ειδησεογραφικά

RAI News
Ιταλικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999 και μεταδίδει 15λεπτες ειδήσεις κάθε μισή ώρα, ενώ το δεύτερο 15λεπτο αφιερώνεται σε διάφορα ειδικά ρεπορτάζ. Η μετάδοσή του γίνεται από τους Hot Bird 13E (10.992V).

TG Com 24
Το πλέον πρόσφατο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011, ανήκει στον όμιλο Mediaset. Διαθέτει συνεχή ροή ειδήσεων και συνεργάζεται με ξένα δίκτυα (π.χ. CNN). Δορυφορικά εκπέμπει από τους Hot Bird 13E (11.013Η). Στη συχνότητα 11.862H εκπέμπουν στο πακέτο Sky Italia (κωδικοποιημένα) άλλα 3 ενημερωτικά κανάλια TG Com (Primo Piano, Rassegne & Eventi).

RAI Med
Κρατικό ιταλικό κανάλι, μείγμα πολιτιστικού και ειδησεογραφικού, που απευθύνεται στους λαούς της Μεσογείου (Med=Mediterraneo). Στο ειδησεογραφικό κομμάτι στην πράξη αναμεταδίδει το RAI News, αλλά διαθέτει και μέρος του προγράμματος στην αραβική. Μεταδίδεται από τους Hot Bird 13E (11.766V)

Class News MSNBC
Εν μέρει ειδησεογραφικό κανάλι που δημιουργήθηκε το 2003 και εκπέμπει και στην επίγεια ψηφιακή της Ιταλίας. Τμήμα του προγράμματος αφιερώνεται επίσης στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Η μετάδοση γίνεται από τους Hot Bird 13E (12.111V).

TG Norba 24
Καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι του γκρουπ Norba. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και εκπέμπει κρυπτογραφημένο από την πλατφόρμα του Sky Italia στους Hot Bird 13E, διαθέτει όμως και ελεύθερη μετάδοση στον Express AM44 – 11W (11.529H).

Ισπανόφωνα ειδησεογραφικά
Canal 24 Horas
Ισπανικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1997 και μεταδίδει μισάωρα δελτία ειδήσεων, διάφορα άλλα ρεπορτάζ και προγράμματα μικρής διάρκειας. Μεταδίδεται σε Ευρώπη και Αμερική με την ελεύθερη μετάδοση για την Ευρώπη να γίνεται από τους Hot Bird 13E (11.727V).

Russia Today Espanol
Η ισπανόφωνη εκδοχή του καναλιού που αναλύσαμε στα αγγλόφωνα, της οποίας η ελεύθερη μετάδοσή του γίνεται από τους Astra 19.2E (11.597V). Πρόγραμμα και παρουσιαστές διαφέρουν από την αγγλόφωνη εκδοχή.

Telesur
Πολυεθνικό λατινοαμερικάνικο ειδησεογραφικό κανάλι στο οποίο μετέχουν η Βενεζουέλα (51%) και η Αργεντινή, Κούβα, Ουρουγουάη, Βολιβία, Εκουαδόρ και Νικαράγουα. Η ιδέα και η υλοποίηση πιστώνονται στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που θέλησε να δημιουργήσει ένα κανάλι για να «κοντράρει» την αμερικανική επιρροή στη Λ. Αμερική. Οι εκπομπές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2005 και η μετάδοση στην Ευρώπη γίνεται από τους Hot Bird 13E (11.727V), Astra 19.2E (11.597V) και Hispasat 30W (10.890V).

Και μερικά ακόμη…


Αυτά είναι τα βασικά ειδησεογραφικά κανάλια της Ευρώπης που μεταδίδονται από σημαντικούς δορυφόρους της μπάντας Ku και αφορούν τις πλέον διαδεδομένες γλώσσες. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένα στην μπάντα C, καθώς και μερικά συνδρομητικά στην μπάντα Ku (όπως το Αμερικανικό Fox News σε Hot Bird και Astra 19.2E και το γαλλικό LCI στους ίδιους δορυφόρους), ενώ οι κυνηγοί των feed ψάχνουν σε όλο το δορυφορικό τόξο για να πετύχουν κάποια μη κωδικοποιημένη ανταπόκριση.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα κανάλια αυτά μεταδίδονται ελεύθερα, καθώς ο στόχος τους είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη θεαματικότητα, ενώ στην πράξη έχουν ως πελάτες τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα ενημερωτικά δελτία των περισσότερων ευρωπαϊκών καναλιών γενικού ενδιαφέροντος, στα οποία έρχεται οικονομικότερη η αγορά ειδήσεων, παρά η αποστολή ομάδας ανταποκριτών, εκτός των περιπτώσεων που το θέμα κριθεί πολύ σημαντικό. Στην πράξη πάντως τα κανάλια αυτά έχουν σημαντικό κόστος λειτουργίας, καθώς χρειάζεται να καλύπτουν συμβάντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και φυσικά οι θεαματικότητές τους εκτοξεύονται , όταν υπάρχουν έκτακτα ή τραγικά γεγονότα (πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κλπ). Στην Ελλάδα βέβαια… δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι τα μικρά τοπικά κανάλια τηρούν τη δεοντολογία και πληρώνουν τα σχετικά royalties, όταν αναμεταδίδουν βίντεο ξένων δικτύων…

Ενημερωτικά-ειδησεογραφικά μπορούν ευρύτερα να θεωρηθούν ακόμη και τα οικονομικά κανάλια ή και ορισμένα αθλητικά ειδησεογραφικά. Προτιμήσαμε όμως να μείνουμε σήμερα μόνο στις «κλασσικές» ειδήσεις. Όπως διαπιστώνετε οι επιλογές είναι αρκετές και οι μεταδόσεις δελτίων ανά μισάωρο ή ώρα, σας επιτρέπουν να ενημερώνεστε ανά πάσα στιγμή για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, καθώς όλα τα κανάλια είναι 24ωρης μετάδοσης.

1 σχόλιο:

ilias είπε...

Αναλυτικότατο το άρθρο, απλά αναρωτιέμαι εάν αυτά τα δορυφορικά κανάλια θα μπορούσα να τα δω με OTE TV?