mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πάει και ο Alpha, υπέκυψε στις ατομικές συμβάσεις

Τελείωσε το καλοκαιρινό σήριαλ των ατομικών συμβάσεων-επιχειρησιακής σύμβασης στον Alpha. Αφού η διοίκηση έκανε αποδεκτά κάποια από τα "αιτήματα" των δημοσιογράφων -τεχνικών, όλοι υπέγραψαν το πολυσέλιδο κείμενο.

Για το θέμα έγραψε το media project που παραθέτει και τα 9 σημεία των δημοσιογράφων. Διαβάζοντας τη σύμβαση, αξίζει να επισημανθεί πως περιλαμβάνει ρητά ωράριο 40 ωρών και 5νθήμερη εργασία για τους εσωτερικούς συντάκτες ενώ καταγράφονται οι ημέρες αργίας, οι άδειες, κ.λ.π, όπως δηλαδή σε κάθε επιχειρησιακή σύμβαση. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι δημοσιογράφοι εκχωρούν πλήρως τα πνευματικά τους δικαιώματα για κάθε "έργο" τους ενώ υποχρεούνται να λάβουν άδεια από την επιχείρηση για οποιαδήποτε εμφάνιση τους σε άλλη τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή! Όροι δηλαδή που συναντά κάποιος σε τηλεοπτικά συμβόλαια. Οι μειώσεις μισθών κυμαίνονται από 7% ως και 22% (στους υψηλά αμειβόμενους), καταργούνται όλα τα επιδόματα, οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται όπου τους ζητηθεί εντός "συγκροτήματος", άρα και σε θυγατρικές του ενώ οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε όρο εχεμύθειας. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν υπέρ της εταιρείας! 
Η εταιρεία αποδέχθηκε το αίτημα να δίνονται επιδόματα γάμου και παιδιού σε όσους παντρευτούν ή αποκτήσουν παιδί μετά την υπογραφή της σύμβασης εφόσον αμείβονται κάτω από 2.000 ευρώ μεικτά. 
Το ρεπορτάζ του media project καταγράφει και τα 9 σημεία διαπραγμάτευσης: 
<< 22.08.2012

1. α) Να συμπεριληφθεί όρος ότι οι αποδοχές θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα (Αποδεκτό)
β) Και στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρέωση αυτή από την εταιρεία να υπάρχει «ρήτρα» (να θεωρείται άκυρη η τροποποίηση της σύμβασης και αυτομάτως να επανέρχεται σε ισχύ η σύμβαση πριν την 31.07.2012) (Απορρίφθηκε) .
2. Να τροποποιηθεί η νέα σύμβαση έτσι ώστε ο δημοσιογράφος να μην εργάζεται ταυτόχρονα σε δυο διευθύνσεις και να μην μπορεί να μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου σε άλλη διεύθυνση (ούτε παρεμφερή εργασία). (Διαγράφηκε η σχετική παράγραφος)
3. Να διαγραφεί αυτό που σε ορισμένες συμβάσεις υπάρχει ότι μπορεί ο εργαζόμενος να παραχωρεί τις υπηρεσίες του σε οποιαδήποτε εταιρεία - επιχείρηση του υπέδειξε η εταιρεία είτε αυτή είναι θυγατρική είτε είναι συγγενής εταιρεία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Και σε καμιά περίπτωση να μην μπορεί να ζητηθεί από το δημοσιογράφο δωρεάν εργασία (π.χ. στο ραδιόφωνο του Alpha), χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. (Προστέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη)
4. Οι μειώσεις να επανέλθουν στα επίπεδα της πρότασης για επιχειρησιακή σύμβασης. (Απορρίφθηκε)
5. α) Η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης να υπολογίζεται με βάση τον μισθό πριν την 31.07.2012 έως το τέλος 2013. (Έγινε αποδεκτό)
β) Η τροποποίηση της σύμβασης να έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2014. (Ισχύς σύμβασης ως το 2013)
6. Να αποκατασταθούν οι απώλειες του Σαββάτου (ο.25%) και της Κυριακής (0.25%) (Όχι στο Σάββατο, ναι στην Κυριακή)
7. α) Ο δημοσιογράφος να μην μπορεί να εργάζεται σε ανταγωνιστικό μέσο (τηλεοπτικό σταθμό) και μόνο.
(Διαγράφηκαν όλα και έμεινε μόνο τηλεόραση και web ΤV)
β) Να μην χρειάζεται άδεια από την εταιρεία για οποιαδήποτε άλλη εργασία μπορεί να έχει. (Έγινε αποδεκτό)
8. Σε ότι αφορά σε αντιδικία που θα προκύψει με τρίτους να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο δημοσιογράφος και να έχει πλήρη νομική κάλυψη από την εταιρεία. (Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα)
9. Να ορίζεται από τη σύμβαση ο εβδομαδιαίος και ημερήσιος χρόνος εργασίας.
(Για τους εσωτερικούς συντάκτες ορίστηκε 8ωρο και 5νθήμερη εργασία)

Διευκρινίσεις
Παράλληλα σας θυμίζουμε ότι έχετε συμφωνήσει να αφαιρεθεί στην παράγραφο Β η φράση . «…ανά την Επικράτεια» που αφορά την έδρα της εταιρείας και να συμπληρωθεί στον όρο Δ4. στο τέλος η φράση «…ή με νεότερη ΣΣΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: