mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Περίεργες και σιωπηρές εξελίξεις στον κλάδο των ΜΜΕ
Γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό ζήτημα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τους δυο επόμενους μήνες, αποτελούν το κεντρικό θέμα το οποίο θα καθορίσει και τις συνδικαλιστικές εξελίξεις. Ειδικά στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ που είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο. Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερο Καταστατικό Συνέδριο. Ακριβώς αυτές τις κινήσεις δείχνει και η επιστολή της Ομοσπονδίας Προσωπικού, της ΠΟΕΠΤΥΜ η οποία με επιστολή της στην ΠΟΕΣΥ, την ομοσπονδία των δημοσιογράφων ζητά να ανοίξει η πόρτα για όλα τα σωματεία! Δηλαδή να διαλυθεί η ΠΟΕΤΥΠ και τα σωματεία προσωπικού (λέει και τεχνικών) να ενταχθούν στην ομοσπονδία των δημοσιογράφων;
Από μόνο του αυτό είναι πολύ περίεργο, ομοσπονδία να ζητά την αυτοδιάλυσή της. Αν όμως ληφθεί υπόψη πως μπροστά μας βρίσκεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, εξηγούνται πολλά πράγματα. 
Ολόκληρη η επιστολή (την οποία πήρεμε από το etapmme) αναρτάται παρακάτω. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, Τετάρτη και Πέμπτη είναι οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων από την ΕΣΗΕΑ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. 

«Ανοίξτε την ΠΟΕΣΥ σε όλα τα σωματεία ΜΜΕ»
Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ

Κοιν.: ΔΣ ΕΠΗΕΑ, ΔΣ ΕΠΗΕΘ, ΔΣ ΕΠΗΕΘΣΤΕ

Αγαπητοί/ες συνάδερφοι/ισσες

Είναι κοινή η διαπίστωση όλων μας ότι η τετραετία εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων πέρασε σαν οδοστρωτήρας απ’ την κοινωνία, σαρώνοντας στο διάβα του το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων, που χτίστηκε επί δεκαετίες με αγώνες των εργαζομένων και κάθε μορφής κοινωνικού κράτους. Σε ότι μας αφορά στο χώρο των Μ.Μ.Ε., η αποδόμηση του εργατικού δικαίου, η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εγκαθίδρυσαν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε όλοι μας, Συντάκτες, Διοικητικοί Υπάλληλοι και Τεχνικοί και εκτόξευσαν την ανεργία στον κλάδο στα ύψη. Παράλληλα, σημαντικές ήταν και οι συνέπειες στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που είδαν τα αποθεματικά τους να μειώνονται δραματικά μέσω του PSI. Τέλος, εξαιτίας όλων των παραπάνω αλλά και του τριγώνου της διαπλοκής μεταξύ του πολιτικού συστήματος, των τραπεζών και των συστημικών υπερχρεωμένων Μ.Μ.Ε καίριο πλήγμα υπέστη και το ίδιο το προϊόν της ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε οργανώνονται και παίρνουν θέση στην αφετηρία για την επόμενη μέρα, είτε ανοίγοντας τις πόρτες της η Ε.Ι.Η.Ε.Α προς όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε υπαγορεύοντας στην κυβέρνηση νομοσχέδια, που καθιστούν ευνοϊκότερο το πεδίο άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Απέναντι σ’ αυτά, οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε εμφανιζόμαστε, αν όχι διασπασμένοι, σίγουρα όχι ενωμένοι σαν μια γροθιά, όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Ενδεικτικά θυμίζουμε την έλλειψη ουσιαστικής αλληλεγγύης που επιδείξαμε, αφενός στους συναδέρφους μας Συντάκτες της ΕΣΠΗΤ και τους Τεχνικούς της ΕΤΗΠΤΑ, όταν ξαφνικά η κυβέρνηση τους ενέταξε στον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου στους Τεχνικούς της ΕΤΙΤΑ, όταν η κυβέρνηση καταργούσε τις άδειες άσκησης επαγγέλματος ως προϋπόθεση εργασίας στην τηλεόραση.

Είναι νομίζουμε περιττό να αναφερθούμε στα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο, αφού όλοι τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι ώρα για κοινή δράση όλων των ενώσεων στο χώρο τον Μ.Μ.Ε. Για τον λόγο αυτό στην κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΟΕΠΤΥΜ με τα Δ.Σ των πρωτοβάθμιων ενώσεων που είναι μέλη της ομοσπονδίας αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και στα μέλη του 7ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της να εξετάσουν το ενδεχόμενο η ΠΟΕΣΥ, τροποποιώντας σχετικά το καταστατικό της, να δεχθεί στους κόλπους της όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε, ανεξαρτήτως ειδικότητας, κάνοντας έτσι πράξη την βούληση των μελών όλων των ενώσεων για την ίδρυση ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση των μελών μας αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει ο κλάδος της προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Τέλος, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην ως άνω πρότασή μας, θεωρείστε ότι αυτή διατυπώνεται ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου και όχι ως παρέμβαση στα εσωτερικά σας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

* Την επιστολή υπογράφουν, η πρόεδρος Χριστίνα Ζαμπέλα και η γεν. γραμματέας Μαίρη Καλαντζή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιστολή που απευθύνετε σε 55 μέλη των Δ.Σ. πέντε ενώσεων και στους συνέδρους της ΠΟΕΣΥ δεν είναι σιωπηρή,φωνάζει και βροντά.