mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το επικουρικό δημοσιογράφων -τεχνικών φεύγει από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ!

(Ανδημοσίευση από etapmme)

Την απόσχιση των τομέων επικούρησης ΤΕΑΙΣΥΤ (Β’ Διεύθυνσης) και ΤΕΑΤΤΑΘ (Γ’ Διεύθυνσης) από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την ενοποίησή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από την 1η Ιουλίου 2015, προβλέπει η παράγραφος 6 στο άρθρο 220 του νόμου 4281/2014 – ΦΕΚ 160 Α’ που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 6 Αυγούστου 2014.

Στον ίδιο «κουβά» μπαίνουν και τα επικουρικά μηχανικών, δικηγόρων, αρτοποιών, συμβολαιογράφων, εργαζομένων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ναυτικών πρακτόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, με όρους «επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών».
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των συγκεκριμένων κλάδων να αποφασίσουν μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, τη μετατροπή των ταμείων τους σε ΝΠΙΔ επαγγελματικά ταμεία, εάν δεν θέλουν την ενοποίηση στο ΕΤΕΑ.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση.


Για όσα από τα Ταμεία μετατραπούν τελικά σε επαγγελματικά, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.

Όσα επικουρικά ενταχθούν στο ΕΤΕΑ θα ακολουθούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ο νόμος δεν αφορά μόνο τους δύο τομείς επικούρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ανατρέχοντας στα επίσημα πρακτικά της Βουλής της 6ης Αυγούστου 2014, διαβάζουμε επίσης ότι «Από 1/1/2015 καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων με τους οποίους χρηματοδοτούνται τομείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας. Από τους συνολικά εκατόν ενενήντα εννιά φόρους υπέρ τρίτων, οι ενενήντα τρεις σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφέρουν έσοδα πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε είκοσι τέσσερις ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στο ΕΔΟΕΑΠ, στο ΝΑΤ, στο Ταμείο Εμπόρων, συντάξεων νομικών, στρατού, ναυτικού, ξενοδόχων και εθνικής άμυνας.»
---
Δείτε τα VIDEO από τη συνεδρίαση της Βουλής (6/8/2014): Α’ ΜΕΡΟΣ | Β’ ΜΕΡΟΣ
---
Ενδεικτικά διαβάστε από το κείμενο του νόμου που αφορά τα επικουρικά ταμεία:

ΜΕΡΟΣ Δ΄

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Άρθρο 220

Θέματα Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

(...)

4. Από την 1.1.2015 τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 22 του β.δ. 1049/1949 (Α΄195) και της περίπτωσης 15β της παρ.1 του άρθρου 150 του ν. 3655/2008 (Α΄58), καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 2 περίπτωση στ΄ του ν. 663/1977 (Α΄215), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 2 περ. στ΄ του ν. 2145/1993 (Α΄88) και τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του β. δ. 22/9/1956 (Α΄209), καταργούνται.
(...)

6. Οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002, άλλως από 1.7.2015, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας. Για τους προαναφερόμενους τομείς και κλάδους, καθώς και για τα αναφερόμενα ταμεία και τομείς της παραγράφου 1 του παρόντος, που μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ., το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.
---

Δεν υπάρχουν σχόλια: