mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Με MPEG 2 η ΕΡΤ στην ψηφιακή και άλλα media-κα

(αναδημοσίευση από Παρασκευή και 13, 30 Ιουλίου)

Όσοι ανέμεναν πως από το φθινόπωρο θα βγει και η ΕΡΤ ψηφιακά από την Αίγινα με MPEG 4 μάλλον θα διαψευστούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο διαγωνισμός που κήρυξε η κρατική τηλεόραση με προϋπολογισμό 340 χιλιάδες ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, κινδυνεύει να καταπέσει. Αιτία οι πολλές ενστάσεις που διατυπώνονται από «αντίπαλες» εταιρείες. Το ζήτημα αν και ειδικό, είναι σημαντικό και αφορά στις ψηφιακές εξελίξεις άμεσα. Άσχετα αν η διοίκηση δεν θέλει να μιλά καθόλου για αυτό. Αν ο διαγωνισμός δεν γίνει, η ΕΡΤ θα πρέπει να βγει από την Αίγινα με την τεχνολογία MPEG 2. Αυτή είναι η μία πρόταση που ακούστηκε ήδη, χωρίς να έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από όλα τα μέλη της διοίκησης. Αν όμως τα κρατικά κανάλια της ΕΡΤ δεν βγουν ψηφιακά το Σεπτέμβριο, τότε κινδυνεύει σοβαρά η αξιοπιστία της διοίκησης και του αρμόδιου υπουργού. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή. λίγοι…

Δεύτερο σημείο εκπομπής για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας ζητά η ΠΕΙΡΑΣ με υπόμνημά της που έστειλε στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και το ΕΣΡ. Τα περιφερειακά ραδιόφωνα υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους σταθμούς της Αττικής η δυνατότητα 2ου σημείου εκπομπής, ενώ θίγουν και το ζήτημα της πλήρους κάλυψης στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας όπου τα ελληνικά ραδιόφωνα είναι αδύνατον να ακουστούν.

Με παράδειγμα τη Γαλλία και την Ισπανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να βγάλουν από τη διαφημιστική αγορά τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η Κομισιόν εξέφρασε την υποστήριξή της σε όσα δίκτυα εξήλθαν της διαφημιστικής αγοράς προκειμένου να εγκρίνουν προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης είτε μέσω του κράτους απευθείας, όπως το TF είτε μέσου ειδικών φόρων όπως η TVE. Και στις δύο περιπτώσεις τα κρατικά κανάλια αποσύρθηκαν από τα έσοδα της διαφήμισης. Στη χώρα μας η ΕΡΤ δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πρώιμο.

Συνεργασία για την παροχή μουσικών προγραμμάτων υπέγραψε η Universal Music και το Dailymotion με την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία για τη διάδοση και τη χρήση του μουσικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Το Dailymotion είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαχείρισης on line video και μετά τη συμφωνία η συλλογή μουσικών βίντεο της Universal Μusic θα είναι διαθέσιμη σε περισσότερους από 75 εκατομμύρια χρήστες της ιστοσελίδας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου συγχωνεύονται τα τρία κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ολλανδίας, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε δραστικές περικοπές στη χρηματοδότησή τους. Τα κανάλια NPS, RVU και Teleac πρόκειται να συγχωνευθούν στο NTR που θα καλύπτει ενημέρωση, εκπαίδευση και πολιτισμό.

Το καμπανάκι της Κομισιόν για την εφαρμογή της νέας Τηλεοπτικής Οδηγίας στις 12 χώρες που δεν έχουν ακόμη θέσει σε ισχύ τις διατάξεις της, συνοδεύεται και από τη διενέργεια μιας έρευνας που θα αφορά την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων. Όπως έγινε γνωστό, η Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκήρυξε διαγωνισμό με τίτλο: «Μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, η οποία αφορά στην προώθηση των ευρωπαϊκών έργων στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων» με προϋπολογισμό 400 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: