mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή η μάχη για τα ΜΜΕ

Η έντονη κινητικότητα που υπάρχει για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στη Βουλή, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο γόρδιο δεσμό των σχέσεων της πολιτικής εξουσίας με τις επιχειρήσεις mediα. Η κλήση την ερχόμενη Τρίτη από την Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας του Digea μπορεί να εμφανίζεται ως παρέμβαση της πολιτείας στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ψηφιακού χάους, είναι ωστόσο μια κίνηση εντυπωσιασμού.



Περισσότερο λειτουργεί ως μήνυμα προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις ότι η περίοδος χάριτος έληξε και πλέον θα προσδιοριστούν νέοι κανόνες στην τηλεοπτική αγορά. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η βεντάλια παρέμβασης της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας άνοιξε ακόμη περισσότερο και εκτός από τα ζητήματα τηλεοπτικής αδειοδότησης, ψηφιακής τηλεόρασης και μετρήσεων τηλεθέασης, τίθενται εκ νέου τα θέματα δημοσκοπήσεων, κρατικής διαφήμισης και αγγελιοσήμου. Ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με το χώρο του έντυπου Τύπου παρά με τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Και ενώ στη Βουλή διευρύνεται η συζήτηση επί των θεμάτων ΜΜΕ, στα αρμόδια Υπουργεία ετοιμάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά των Μέσων.

Από το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα αποτιμήσει το φάσμα των συχνοτήτων, θέμα που αποκάλυψε η «Ι» το περασμένο Σάββατο. Στο Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει προβληματισμός για πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας, του νόμου Ρουσόπουλου δηλαδή, στην κατεύθυνση του σαφούς διαχωρισμού μεταξύ παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Σε μια τέτοια εξέλιξη το φάσμα θα δημοπρατηθεί και θα ενοικιαστεί σε έναν ή δυο παρόχους δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Digea, η κοινή εταιρεία των επτά τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, διαθέτει ήδη άδεια παρόχου δικτύου από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εκ του νόμου 3592/2007 τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής χωρίς προηγουμένως να λάβει βεβαίωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Digea άρχισε να εκπέμπει πιλοτικά στο λεγόμενο μεταβατικό στάδιο αρχικά στον Κορινθιακό κόλπο και από τα μέσα Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτιμά πως απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο διάστημα. Για αυτό μάλιστα ζητούσε και τη στήριξη του κράτους με επιδότηση της ψηφιακής επένδυσης στο μεταβατικό στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: