mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κόβονται αμοιβές, αλλάζει οργανωτικά η ΕΡΤ

Αλλαγή στην ήπια πολιτική έναντι της κρατικής τηλεόρασης της ΕΡΤ Α.Ε σηματοδοτεί η νέα κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού. Η νέα διοίκηση που θα αναλάβει την αναδιάρθρωση της κρατικής τηλεόρασης έχει εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα, να παρουσιάσει νέα οργανωτική δομή και να αξιολογήσει πλήρως όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό της εταιρείας. Ο απολογισμός των 100 ημερών για την κρατική τηλεόραση συνοψίζεται στη φράση του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου: «Παραλάβαμε ένα οργανισμό που προσποιούνταν ότι ήταν εμπορικός αλλά ήταν ένας σπάταλος οργανισμός». Ο κ. Γερουλάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της προσφυγής στον εισαγγελέα για υποθέσεις όπου η νέα διοίκηση θα βρει ατασθαλίες ή σπατάλη του δημοσίου χρήματος.
Τα ονόματα που θα αναλάβουν το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Πολιτισμού την επόμενη εβδομάδα. Δυο είναι τα βασικά κριτήρια στην επιλογή των προσώπων, όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, τα έθεσε. Το πολιτικό κριτήριο και η καλή γνώση της διοίκησης. Η διπλή αυτή απαίτηση, θα μπορούσε να αποτυπωθεί στις δυο θέσεις, της πολιτικής στου προέδρου και του μάνατζερ-τεχνοκράτη στου διευθύνοντος συμβούλου. Και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να κλείσει η διαφωνία που εκδηλώθηκε εντός της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στην ΕΡΤ σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν άμεσες περικοπές από 5% ως και 50% στις αμοιβές στελεχών και υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων, τη λύση εργασίας για 14 συμβούλους του προέδρου καθώς και την κατάργηση των δυο εντεταλμένων συμβούλων, των κυρίων Κ. Κέκη και Π. Λουκάκου. Συνολικά εξοικονομήθηκαν δέκα εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο κ. Γερουλάνος. Από τους 14 συμβούλους προκύπτει μείωση δαπάνης κατά 1.080.000 ευρώ, άλλα 2.340.000 ευρώ προκύπτουν από τη μη ανανέωση 68 συμβάσεων ενώ από τις κλιμακωτές μειώσεις στους συνεργάτες προκύπτει ωφέλεια 1.585.000 ευρώ. Στους υψηλά αμειβόμενους με μισθούς άνω των 15.000 ευρώ το μήνα η μείωση είναι από 30% ως 50%. Οι πέντε γενικοί διευθυντές δέχθηκαν μείωση μισθού κατά 30%. Ο κ. Γερουλάνος τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών της κρατικής τηλεόρασης και ανακοίνωσε πως το στρατηγικό πρόγραμμα της νέας διοίκησης θα αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Ισοτιμία, 16 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: