mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η τηλεόραση αλλάζει κατεύθυνση

Η δραματική υποχώρηση της ενημέρωσης στην τηλεόραση προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Έχει όμως και μια διαφορετική ανάγνωση. Εν μέρει αποτελεί, συνειδητά ή μη, την προσπάθεια της ιδιωτικής τηλεόρασης να απαντήσει στον ανταγωνισμό από άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης, κυρίως τις ιντερνετικές ενημερωτικές ιστοσελίδες που διαθέτουν αξιόλογη δυναμική εκίνηση προς το καινούργιο, υπό διαμόρφωση τοπίο, των ΜΜΕ. Η ενημέρωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς προσφέρεται μόνο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν άσκηση πολιτικής προπαγάνδας με σαφή χαρακτηριστικά εξυπηρέτησης συμφερόντων, κομματικών, επιχειρηματικών, δημοσκοπικών, μιντιακών. Για ειδήσεις πάντως δεν πρόκειται, αφού αυτές αποτελούν απλά το προκάλυμμα για το κυρίως μενού της εκάστοτε εξυπηρέτησης. Στο άναρχα δομημένο και χωρίς κανόνες τηλεοπτικό πεδίο, τα δελτία αρκετές φορές στο παρελθόν, παρήγαγαν ή αντικατέστησαν την πολιτική δράση, προκάλεσαν γεγονότα, ακόμη και προς όφελος των πολιτών. Το ρεπορτάζ αυτό όμως, με εξαίρεση ίσως καταστροφικά γεγονότα έχει εκλείψει. Μόνο ο ΣΚΑΙ αποπειράται, χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση όμως, να κάνει κοινωνική περιβαλλοντική παρέμβαση.

Η τηλεόραση αποφάσισε να ενδυθεί το μανδύα της καθαρόαιμης ψυχαγωγίας και να ανταγωνισθεί με φθηνό ξένο πρόγραμμα, τις νέες ψυχαγωγικές πλατφόρμες IP TV ή τη συνεχόμενη ροή προβολών του you tube. Αφήνει έτσι το ζωτικό χώρο της ενημέρωσης, στο ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και το Internet. Το μεγάλο στοίχημα το επόμενο διάστημα, είναι η δυνατόητα δημιουργίας και λειτουργίας ενός αμιγώς ενημερωτικού καναλιού ελεύθερης μετάδοσης. Όπως επίσης και αν ο έντυπος Τύπος κατανοήσει την πρόκληση και αδράξει την ευκαιρία να επανέλθει στην κορυφή της ενημέρωσης των πολιτών. Εξάλλου οι ιντερνετικές σελίδες, προς το παρόν, χωρίς προσωπικό και δημοσιογράφους, στηρίζονται στα θέματα και ρεπορτάζ των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και στη συνεχή ροή πληροφόρησης από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.



And




  • Μεγάλης σημασίας είναι η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και το πεδίο δράσης τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα περιοριζόμαστε στο αν ο Νίκος Μουτσινάς θα αξιοποιηθεί ως ταλέντο ειρωνίας στην "ενημέρωση" του Star.

  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και η παρέμβαση του ξεπερνιέται από την πραγματικότητα. Την ώρα που στους τηλεοπτικούς σταθμούς η ενημέρωση περικόπτεται και περιστέλεται, στο ΕΣΡ αποφάσισαν να αναθέσουν στη νομική τουτς υπηρεσία τη διευρεύνηση του φαινομένου! Ο νόμος στο μεταξύ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι σαφής και μπορεί οιοσδήποτε να διαβάσει τους ακριβείς όρους. Νόμος 3592/2007, άρθρο 6, παράγραφος 13, εδάφιο β.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ

Ποια ισορροπία, ποια εξίσωση
μπορεί να υπάρχει,
ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο,
ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα,
στο φως και το σκοτάδι,
στην ασκήμια και την ομορφιά,
στην ηθική και την ανηθικότητα,
στην καλοσύνη και την κακία,
στη δειλία και τη γενναιότητα,
στο ιδανικό και την ιδιοτέλεια,
στην ισότητα και την ανισότητα,
στο δίκιο και την αδικία,
στην περηφάνια και την ποταπότητα,
στην αλήθεια και την ψευτιά.
Κι ακόμη ποια σχέση, ποια εξίσωση
μπορεί να υπάρχει ανάμεσα
στα χρώματα στην αστραψιά του βούρκου
και στα χρώματα στην αστραψιά του ήλιου,
ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή,
στην ειρήνη και στον πόλεμο,
στην κίνηση και την ακινησία,
ανάμεσα στο λήθαργο του νου
και στον αφυπνισμό του,
στη γνώση και την άγνοια,
στην αμάχη και την αγάπη,
ανάμεσα στον αφέντη και το δούλο,
στη δυστυχία και τον πλούτο,
στη σκλαβιά και την ελευθερία,
στο πικρό και το γλυκό,
στο ανάποδο και το ίσιο,
στη θλίψη και τη χαρά,
και τόσα μύρια αντίθετα κι αξίες
που ισορροπήθηκαν, ισοπεδώθηκαν
μέσα στις κοινωνίες του ερέβους...