mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η υποκρισία της τηλεμαχίας όλους τους βολεύει

Γράφει η Ματίνα Παπαχριστούδη

Η προετοιμασία για την τηλεμαχία της ερχόμενης Πέμπτης άρχισε οκτώ μέρες πριν. Και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής κουλτούρας της επικοινωνίας τόσο των Μέσων όσο και της πολιτικής στη χώρα μας. Πράγματι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων και τηλεδημοσιογράφων για το ποιοί θα συμμετέχουν, τι θα ρωτήσουν, πως θα το ρωτήσουν, ποιος θα είναι συντονιστής και λοιπά και λοιπά, παρά το ίδιο το debate και το περιεχόμενο του. Όλες αυτές τις μέρες η «προετοιμασία» του debate απασχόλησε με τη δέουσα σημασία τα ρεπορτάζ εφημερίδων και καναλιών, blogs και ιστοσελίδων. Με τους ίδιους ακριβούς όρους, τους οποίους αυτά τα ρεπορτάζ καταγγέλλουν για υποκρισία τηλεδημοσιογράφους και πολιτικούς! Ως συνήθως το ενδιαφέρον για μια πολιτική σύγκρουση καίγεται στο ζέσταμα. Έτσι η ίδια η τηλεμαχία, κομμένη και ραμμένη στους κανόνες του πολιτικο-δημοσιογραφικού παιχνιδιού εντυπώσεων δεν θα έχει κανένα μα κανένα ενδιαφέρον.
Τα ίδια τα Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά που αφιέρωναν γραπτών επί γραπτών για το «καινούργιο» της προεκλογικής καμπάνιας του Ομπάμα, έκλειναν τα ρεπορτάζ τους με μια ευχή. Το επόμενο debate να γίνει με άλλους όρους...Καμία συγκεκριμένη πρόταση ή πρωτοβουλία να πιεστούν οι αρχηγοί ή έστω οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων ή έστω τα μεγαλοστελέχη των κομμάτων για μια σύγκρουση ουσίας στο Διαδίκτυο ή στο you tube. Οι πιο προχωρημένοι εξάλλου πολιτικοί προτιμούν τη σιγουριά του ασφαλούς twitter (είναι και μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις με αυτό τον τρόπο). Ούτε καν για τις εντυπώσεις δεν διατυπώθηκε μια διαφορετική πρόταση ή πρωτοβουλία και έμειναν μόνο οι αφορισμοί και η έντονη κριτική.
Πολύς λόγος έγινε για την ανάγκη να μπουν οι εφημερίδες στη μάχη του debate. Τίποτε ευκολότερο. Ας δώσουν λοιπόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απαντήσεις στους διευθυντές εφημερίδων (η επιλογή των πέντε ή έξι δημοσιογράφων να γίνει με κλήρωση) και το περιεχόμενο του debate να δημοσιευθεί σε ένα 2σέλιδο σε όλα ανεξαιρέτως τα ημερήσια φύλλα. Θα τολμούσαν κάτι τέτοιο οι εφημερίδες; Θα δέχονταν μια τέτοια πρόκληση οι πολιτικοί μας αρχηγοί; Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι εκ των προτέρων γνωστή. Όχι, δεν θα το σκέφτονταν ούτε θα το δέχονταν. Και έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις στο χώρο της επικοινωνίας, η παραπάνω πρόταση δεν είναι καν ριζοσπαστική ή τολμηρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: