mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Διαδήλωση έξω από το Μέγαρο

Την ώρα που οι "δυνάμεις της αγοράς" των ΜΜΕ αναζητούν "λύσεις" στα αδιέξοδα της κρίσης τους, χωρίς τους εργαζόμενους, πολλές παρατάξεις καλούν σε διαδήλωση έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Τη διακήρυξη υπογράφουν πολλές παρατάξεις:



«Εργαζόμενη, εργαζόμενε στα ΜΜΕ,«Σύμπραξη δυνάμεων ενάντια στην κρίση» βαφτίζουν οι εργοδότες στη βιομηχανία της ενημέρωσης τη φιέστα που ετοιμάζουν για τις 30 Μαρτίου στο Μέγαρο, αναζητώντας, όπως λένε, «διεξόδους από την κρίση». Ιδιοκτήτες καναλιών, ραδιοφώνων, εκδότες περιοδικών, διαφημιστικές εταιρείες προβληματίζονται «πώς μπορούν να υιοθετήσουν μια διαφορετική, πιο θετική στάση στον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση και τα μπάτζετ τους στην περίοδο της κρίσης».Τα μπάτζετ των ...απολύσεωνΜόνο που για να διαχειρίζονται τα... μπάτζετ τους, έχουν κάνει «μπάζα» τη ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων –συντακτών, τεχνικών και διοικητικών- που απέλυσαν όλο το τελευταίο διάστημα της κρίσης, ενώ απειλούν να γκρεμίσουν όνειρα κι ελπίδες χιλιάδων εργαζόμενων στη βιομηχανία των ΜΜΕ πετσοκόβοντας δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, και κάνοντας ζοφερή πραγματικότητα τον εργοδοτικό εκβιασμό και την εργασιακή ανασφάλεια.

Η κρίση που δημιούργησαν, όχι βέβαια οι εργαζόμενοι, αλλά η κυβερνητική πολιτική, η αδηφαγία για κέρδος της εργοδοσίας και τα εξοντωτικά προγράμματα «σταθερότητας στη λιτότητα» και «ελαστασφάλειας» της ΕΕ, χτυπά τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του:

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι την επόμενη διετία θα έχουμε κατά μέσο όρο 400 απολυμένους κάθε μέρα, ενώ και το ΕΒΕΑ του Μίχαλου λέει ότι το 40% των επιχειρήσεων θα προβούν σε απολύσεις!

Εργασιακός μεσαίωνας στα ΜΜΕΣτο χώρο των media, η κατάσταση διαμορφώνεται εφιαλτική. Ακόμα, όμως δεν είδαμε τίποτα, εάν κρίνουμε από τις διαθέσεις της εργοδοσίας στον Πήγασο, τον Άλφα, τον Ελεύθερο Τύπο και αλλού.

- Οι απολύσεις και οι «υποχρεωτικές αργίες» καλά κρατούν σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, ενώ η περίπτωση του Άλφα που βαφτίζει την απόλυση «εθελούσια», είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

- Εκατοντάδες συνάδελφοι ζουν με «έναντι», όντας απλήρωτοι για 2-3 μήνες (Εξπρές, Περιοδικός Τύπος, Μότοτεκ, Faces κ.α.)

- Νέα «μόδα» τείνει να γίνει η εργοδοτική απαίτηση για μείωση μισθών, που ξεκινά από -20% και φτάνει ακόμα και στο -50%! Ακόμα και ο εκ των διοργανωτών του «συνεδρίου για την κρίση», Μπούσσιας, σκέφτηκε να το εφαρμόσει, ωστόσο άλλαξε γνώμη μετά από παρέμβαση της ΕΣΠΗΤ.

- Ο ΣΕΠΤ (εκδότες περιοδικών), έτερος «συνδιοργανωτής» της φιέστας, διαμήνυσε στην ΕΣΠΗΤ ότι η νέα ΣΣΕ θα έχει ....μηδενικές αυξήσεις. Οι εκδότες αποθρασύνονται παίρνοντας «γραμμή» από την κυβέρνηση που εξήγγειλε πάγωμα αυξήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους και κεφαλικό φόρο.

- Πολλοί εργοδότες δεν πληρώνουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους τους είτε τις αναστέλλουν. Επιπλέον, βλέπουμε τα γκόλντεν μπόις της διαφήμισης να επιδράμουν εναντίον του αγγελιοσήμου, προπαγανδίζοντας την «ανάγκη μείωσής» του, με τραγικές συνέπειες στα ταμεία μας.

- Οι εκδότες απαξιώνουν καθημερινά την ενημέρωση. Προωθούν τη διαπλοκή με την πολιτική-οικονομική εξουσία, και μετατρέπουν τους εργαζόμενους στην ενημέρωση σε απλούς γραφιάδες, διαμεσολαβητές μηνυμάτων ανάμεσα σε συμφέροντα, επιβάλλοντας τη σιωπή σε σκάνδαλα και αποκαλύψεις που πλήττουν την πολιτική και οικονομική εξουσία.

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της προώθησης και γενίκευσης της «ελαστασφάλειας» και η προετοιμαζόμενη νέα ασφαληστρική επιδρομή, διαμορφώνουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τα εργατικά δικαιώματα στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτό δεν μπορεί να περάσει! Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα μας, αποτελούν μαριονέτες της εργοδοσίες αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι πλέον μονόδρομος να ανατρέψουμε την απραξία, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα της «καθεστωτικής συνδικαλιστικής δράσης» και της «εργασιακής ειρήνης». Μπροστά στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, στον τυφώνα των απολύσεων, να απαντήσουμε με ταξική ενότητακαι αλληλεγγύη, μέσα από συλλογικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων, και αυτοοργάνωσης, με κοινό, πανεργατικό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Οι συλλογικότητες εργαζόμενων από όλο το φάσμα των σωματείων των ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ κ.α.) που στηρίζουν αυτή την αγωνιστική πρωτοβουλία και υπογράφουν το παρόν κάλεσμα, καλούν όλους τους συναδέλφους στο Μέγαρο τη Δευτέρα 30 Μάρτη, από τις 4μμ και μετά, ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, για να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματά μας:Ø

Να απαγορευτούν οι απολύσεις! Οι εργαζόμενοι δεν είναι έρμα για να πεταχτούν στη φουρτούνα της κρίσης.Ø

Όχι στη λιτότητα. Να ελαφρύνουν οι εργοδότες από τα κέρδη που συσσωρεύουν τόσα χρόνια! Νέες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. Κατώτατος μισθός 1400 ευρώ. Αύξηση συντάξεων.Ø

Αύξηση επιδόματος ανεργίας, επιδότηση όλων των ανέργων. Ο χρόνος ανεργίας να καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά τους ανέργους.Ø

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι (Δ.Π.Υ.) είναι στην ουσία μισθωτοί κι όχι «συνεργάτες». Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση κάθε ρύθμισης και νόμου (ελληνικού ή της ΕΕ) που προωθεί την ελαστική εργασία.Ø

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.Ø

Οι διαθεσιμότητες, η καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, η στοχοποίηση αγωνιστών, οι εκβιασμοί και η ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης δε θα περάσουν.Η μοιρολατρική αποδοχή τετελεσμένων δεν θα περάσει.Απέναντι στην κρίση τους, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΗ, 4μμ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥΣ!



Την πρωτοβουλία στηρίζουν:FINANCIAL CRIMES (ΕΣΗΕΑ)ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ) ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΜΕΤΩΠΟ (ΕΣΗΕΑ)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ (ΕΣΠΗΤ)ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΕΣΠΗΤ)ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ –ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΕΣΗΕΑ)»

Δεν υπάρχουν σχόλια: