mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Με ρυθμούς τηλεοπτικής πραγματικότητας

Στην πραγματικότητα, στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική αγορά, οι εξελίξεις καθημερινά είναι σαρωτικές. Οι επιπτώσεις της κρίσης αλλάζουν ραγδαία τις κοινωνικές ισορροπίες δημιουργώντας ταυτόχρονα γεγονότα που θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Στη χώρα μας δεν φθάνει ούτε ίχνος μυρωδιάς από τις σημαντικές αυτές διεργασίες. Στα τηλεοπτικά παράθυρα «είδηση» είναι η πιθανή, η ίσως, η θα δούμε, η βλέπουμε, αποχώρηση του βουλευτή της Ν.Δ Γιάννη Μανώλη από την κυβέρνηση. Θέμα είναι οι κάλπες που ως σήμερα στα τηλεοπτικά παράθυρα στήθηκαν μπάμπολες φορές. Μόνο τον νικητή δεν αποφάσισαν ακόμη τα κανάλια. Προφανώς αναζητείται στις παρασκηνιακές διπαραγματεύσεις πολιτικής και μιντιακής εξουσίας προς εξασφάλιση ολοένα και περισσοτέρων κερδών.
Αίφνης και το δελτίο του ΑΝΤ1 μπήκε στο στίβο. Με καλεσμένο τον «αντάρτη» ανεξάρτητο βουλευτή κ. Πέτρο Τατούλη από τον οποίο ο παρουσιαστής προσπαθούσε να εκμαιεύσει μια ακόμη εντυπωσιακή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Η «πολιτική» αυτή στροφή στο κεντρικό δελτίο του καναλιού ελάχιστα πείθει ότι είναι αθώα ή ότι έχει σχέση με τη στιγμαία απεικόνιση της πολιτικής πραγματικότητας. Μιλάμε για το κανάλι που ως τώρα προσπαθούσε να πείσει ότι εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά παράθυρα και κάνει στροφή στο «κοινωνικό», όπως το χαρακτήριζε, δελτίο εξαιτίας των νεανικών κοινών ηλικίας 15-44. Με θέρμη δε υποστήριζε ότι η κατεύθυνση αυτή στηρίζεται σε εσωτερικές έρευνες και τα λοιπά και τα λοιπά. Μόλις όμως υπήρξε ανάγκη πολιτικής στροφής για λόγους που αναζητούνται στα συμφέροντα του ιδίου του σταθμού και της ιδιοκτησίας του, το δελτίο επανέφερε σε πρώτο πλάνο αυτά που έως χθές απευχόταν. Άλλο ένα δείγμα πως το προφίλ και το μοντέλο της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας κόβεται και ράβεται όχι σε εξάρτηση με τα γεγονότα της επικαιρότητας αλλά με την κατεύθυνση που ορισμένοι αποφασίζουν να έχει η πραγματικότητα.

Μ.Π.

  • Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αλα Σαρκοζί για τη "σωτηρία" των ελληνικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση όμως δεν διαθέτει σχέδιο. Αυτό είναι φανερό. Έριξε την πρόσκληση στους εκδότες και ιδιοκτήτες και αναμένει τις δικές τους προτάσεις. Φανταζόμαστε τι θα ζητήσει ο καθένας....Να ελπίσουμε μόνο πως οι απαιτήσεις τους θα έχουν τουλάχιστον μακροπρόθεσμα στόχο να σώσουν τις εφημερίδες τους στο "περιεχόμενο" τους και όχι στα εμπορικά δώρα που προσφέρουν για να εξαγοράσουν ανανώστες. Μια τακτική που μπορεί να απέδωσε βραχυπρόθεσμα αλλά είναι καταστροφική για το μέλλον και το ίδιο τους το προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: