mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Alpha, αναζητείται!


Η μετάλλαξη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha υπό τη σκέπη της νέας ιδιοκτησίας του RTL group έχει μια καθοριστική επίπτωση στην τηλεοπτική αγορά. Τη σοβαρή μείωση της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας. Στα σχέδια των νέων ιθυνόντων περιλαμβάνεται-και δεν έχει διαψευστεί- ο περιορισμός του ενημερωτικού τομέα και η αλλαγή του δελτίου ειδήσεων. Εξάλλου και επίσημα σε συσκέψεις με τους δημοσιογράφους οι άνθρωποι των Γερμανών δηλώνουν πως οι ειδήσεις «θα τα έχουν όλα» αλλά «δεν ενδιαφέρει η πολιτική». Την ίδια ακριβώς ώρα το κεντρικό δελτίο του Mega παίζει χωρίς αντίπαλο στη ζώνη των 8.00μ.μ με μοναδική αύξηση των ποσοστών θεαματικότητας του και μοναδική διαφορά με το δεύτερο σε τηλεθέαση δελτίο, αυτό του Νίκου Χατζηνικολάου στο Alter. Αξίζει επίσης επισήμανσης ότι στη διάρκεια του 2008 καταγράφεται από τις μετρήσεις ραγδαία αύξηση ατόμων που παρακολουθούν τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Μια μετρήσιμη «πίτα» από την οποία όλοιν διεκδικούν κομμάτι. Η υποχώρηση του Alpha από την τηλεοπτική ειδησεογραφία ως επιλογή δημιουργίας ενός RTL Greek, κομμάτι του ομίλου διεθνώς, δεν αποφέρει μόνο μείωση προσωπικού και απολύσεις δεκάδων δημοσιογράφων. Περιορίζει το δημόσιο χώρο επικοινωνίας των πολιτικών και κοινωνικών μηνυμάτων, αποτελεί πλήγμα για την ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης. Δείτε το δελτίο του Mega το τελευταίο διάστημα. Συνωστίζονται πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής σε μια «παρέλαση συμφωνιών» για να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά παράθυρα του δελτίου, τώρα που ο σταθμός επέλεξε να ανοίξει τον πολιτικό διάλογο για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
Η ανάγκη κριτικής και πολεμικής για τα ισχύοντα μοντέλα των τηλεοπτικών ειδήσεων, τη διαμεσολάβηση που επιλέγουν στη διακίνηση της πολιτικής και κοινωνικής πληροφορίας ή τους στόχους που κάθε φορά εξυπηρετούν κεντρικά ή ειδικά συμφέροντα των καναλιών και των μετόχων τους, δεν σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτη η εξαφάνιση ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων.

Υ.Γ.: Ως τραγική ειρωνία μπορεί να εκληφθεί ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση το δελτίο που τους τελευταίους μήνες δημιούργησε πολιτικά γεγονότα με σημαντικές αποκαλύψεις οι οποίες επέφεραν πολιτικές εξελίξεις (υπόθεση Βατοπαιδίου).




Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: