mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Και το ασφαλιστικό θα κριθεί μετά το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ!

 Οι “αλλαγές” που ετοιμάζονται στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Του Γιάννη Αγγέλη, υποψήφιου συνέδρου ΠΟΕΣΥ στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Δεν έχουν άδικο οι συνάδελφοι που με όσα γνωρίζουν αντιμετωπίζουν τις εκλογές και το διπλό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ με σχετική αδιαφορία. Γι' αυτό όμως δεν φταίνε οι ίδιοι, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό...
Είναι οι ηγεσίες των συνδικάτων του κλάδου, μαζί και της ΠΟΕΣΥ, που έχουν φροντίσει με πολύ προσοχή - και σε ορισμένες περιπτώσεις με σκόπιμη παραπληροφορήση - να ...αποσύρουν από το οπτικό πεδίο των συναδέλφων το γεγονός οτι αυτές οι εκλογές και τα θέματα που θα διαχειρισθούν οι αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν στο διπλό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ θα κρίνουν το αν και τι ασφάλιση θα έχουν από τα τέλη του 2015...
Η ιστορία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και έχει πολλές και κρίσιμες πλευρές.
Η πρώτη αφορά στα όσα έχουμε, δηλαδή τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές και την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ.
Εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα. Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις έγιναν στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και κατα πως φαίνεται οι επόμενες αλλαγές θα είναι συνυφασμένες με την “τύχη” του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
|Όσο αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, το θέμα ήταν και θα είναι τα “έσοδα” και όχι οι “δαπάνες”.
Παρ' όλα αυτά οι δαπάνες έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί εκεί , που τα χρήματα των ασφαλισμένων, διέρρεαν μέσα από κυκλώματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών εκτός Οργανισμού, μέσω ανθρώπων και μέσα στον Οργανισμό.
Κόψαμε όσους “ομφάλιους λώρους” καταφέραμε να βρούμε και όπως ήταν λογικό, αντέδρασαν βίαια τα θιγόμενα κυκλώματα. Όμως, όταν θίγονται τα χρήματα των μελών-μετόχων έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε δραστικά μέτρα, και να μην κλείνουμε τα μάτια μας, όποιοι και αν εμπλέκονται.
Με γνώμονα το συμφέρον των μελών-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, λάβαμε μέτρα και θα λάβουμε σύντομα και άλλα για ευπαθείς ομάδες, χρόνια νοσήματα κ.ά, υπογράψαμε συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα, πολύ συμφέρουσες για το Ταμείο και για τους ασφαλισμένους , συνεχίζουμε τις σκληρές διαπραγματεύσεις με νοσοκομεία, που είναι αναγκαία για πολλούς ασφαλισμένους μας, λόγω ειδικών μηχανημάτων, ειδικών θεραπειών κ.λ.π και καταφέραμε να ενισχυθούν τα ιατρεία μας και να μην υπάρχουν ουρές, στα παθολογικά, να μην υπάρχουν ραντεβού μετά από δύο μήνες στα οδοντιατρεία κ.λ.π. Και φυσικά απακαταστήσαμε το αίσθημα ισότητας και δικαίου ανάμεσα στα μέλη .
Προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε όσους υπαλλήλους δεν έφταιγαν αλλά “με εντολές διοίκησης” είχαν εμπλακεί και ...βλέπουμε.
Χαρακτηριστικό είναι οτι μέσα σε ενα χρόνο το έλλειμμα του Οργανισμού έχει πέσει από τον 24ο ...όροφο στον δέκατο – ενδέκατο, αλλά και αυτό δεν φτάνει. Αλλάξαμε τους γιατρούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπλέχτηκαν σ' αυτές τις ιστορίες, αλλά το θέμα είναι ενα, ο Οργανισμός χρειάζεται έσοδα για να δουλέψει τα επόμενα χρόνια, όταν τα έσοδα και τα διαθέσιμα δεν θα αρκούν για να καλυφθούν οι δαπάνες.
Και εδώ ακριβώς έρχονται οι “αλλαγές” που πρόκειται να ...ζυμωθούν στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ απο τους συνέδρους που θα εκλεχθούν.
Όλοι γνωρίζουν οτι η υπόθεση “επαγγελματικό ταμείο” γίνεται τρελή προσπάθεια για να μπεί στην ατζέντα των εξελίξεων στο ασφαλιστικό του κλάδου.
Αυτό σημαίνει οτι οι χιλιάδες των συναδέλφων που μέσα στον εφιάλτη της κρίσης εργαζόμενοι και άνεργοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, είχαν στον ΕΔΟΕΑΠ την βοήθεια που χρειάσθηκαν, θα πρέπει να την ...ξεχάσουν.
Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από τον ΕΔΟΕΑΠ. Σημαίνει οτι αντί να βάλουμε στο Ταμείο και να το ενισχύοσυμε με τους εκατοντάδες συναδέλφους που έχασαν ή ποτέ δεν είχαν μισθωτή εργασία και εργάζονται με μπλοκάκια στο διαδύκτιο, θα πρέπει να μεταλλαχθούμε σε ενα Ταμείο των ολίγων. Ενα Ταμείο στο οποίο οι περισσότεροι από τους ήδη “μετόχους” του θα πρέπει να εξοστρακισθούν, που θα πρέπει – κατα τις προτάσεις των ειδημόνων – να φύγει η παροχή της επικουρικής σύνταξης (και που να πάει;) και να περιορισθεί σε ενα “βιώσιμο ταμείο”, με τους “επίλεκτους” του κλάδου...
Θέλουμε ενα τέτοιο Ταμείο; Θέλουμε να βρεθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ και όλοι εκείνοι που θα βρεθούν στην ίδια θέση από τις επερχόμενες συγχωνεύσεις των μεγάλων Ομίλων εκτός περίθαλψης;
Όλα αυτά και αρκετά άλλα που “χώθηκαν” σε τροπολογίες της “Παρασκευής”, αλλά και εκείνα που έρχονται πρίν από το τέλος του χρόνου πρόκειται να μπούν από την πίσω πόρτα για συζήτηση σ' αυτό το Συνέδριο, το οποίο - στο δεύτερο σκέλος του - ως “καταστατικό” μας ετοιμάζει εκπλήξεις ...αναδιάρθρωσης της Ομοσπονδίας για τις οποίες ο κλάδος δεν έχει επίσης ιδέα...
Με άλλα λόγια είναι ενα συνέδριο που οι συνάδελφοι ανεξάρτητα από το τί νομιζαν μέχρι τώρα όχι μόνο πρέπει να κινηθούν και να συμμετάσχουν, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να παρέμβουν εκλέγοντας εκπροσώπους που θα ξέρουν οτι δεν θα τους πουλήσουν ότι και να γίνει. Που θα τους ενημερώσουν για τα κυβερνητικά παιχνίδα πίσω από τις πλάτες μας και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

Γιάννης Αγγέλης
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ.                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: