mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η δύσκολη εξίσωση στη νέα τηλεοπτική σεζόν

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=81677

Υπό την πίεση πιθανών νέων περικοπών στο κόστος των τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι σταθμοί αποφασίζουν τις εκπομπές για την επόμενη σεζόν. Και ενώ τα σχέδια γίνονται με βάση εκτιμήσεις εσόδων ανά δίμηνο και με δεδομένη τη νέα πτώση κατά 4% στη διαφημιστική δαπάνη για τον προηγούμενο μήνα, ο σκληρός ανταγωνισμός στην τηλεθέαση απαιτεί νέες επενδύσεις στο πρόγραμμα.
Τη δύσκολη εξίσωση καλούνται να επιλύσουν τα στελέχη των τηλεοπτικών καναλιών τα οποία προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος στην παραγωγή, όχι πάντα επιτυχώς. Η συνολική αγορά της τηλεόρασης, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της, περιορίστηκε στα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Κάθε τηλεοπτικός σταθμός ωστόσο θεωρεί αναγκαίο να επενδύσει ετησίως περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στο τηλεοπτικό πρόγραμμά του. Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η περυσινή στροφή σε προγράμματα ελαφράς ψυχαγωγίας κυρίως από τον Alpha, δεν αποδίδει σε ποσοστά τηλεθέασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΑΝΤ1 που δαπάνησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για δυο ριάλιτι talent shows, αλλά τελικά διαπίστωσε άνοδο της μέσης θεαματικότητας μετά την ένταξη των ελληνικών σειρών στη ροή του προγράμματός του. Για τον Φεβρουάριο μάλιστα το κανάλι πήρε την πρώτη θέση στη ζώνη prime time στο κοινό 15-44 ετών μετά από τρία χρόνια!
Με βάση αυτές τις παραμέτρους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια ετοιμάζουν αυτό το διάστημα τα νέα τους προγράμματα. Στο Mega ήδη έλαβαν το πράσινο φως για νέους κύκλους, εκτός από τις δυο καθημερινές σειρές «Η ζωή της άλλης» και «Μυστικά της Εδέμ», η κωμωδία «Μ+Μ», η «Πολυκατοικία» και ο «Τρίτος νόμος», ενώ η δραματική σειρά «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, οι «Θανάσιμες πεθερές», το «LAPD» και «Λάκης ο γλυκούλης» θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Στον ΑΝΤ1 όλα δείχνουν πως οι ελληνικές σειρές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την επόμενη σεζόν προβλέπεται η έγκριση 5 ως 7 παραγωγών μυθοπλασίας. Προβάδισμα για νέο κύκλο πήρε ήδη «Ο πόλεμος των άστρων» και δεν αποκλείεται να συνεχίσει και η «Ονειροπαγίδα». Ο ΑΝΤ1 έχει πρόβλημα κυρίως με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων
Σε αντίθεση με τα δυο παραπάνω κανάλια στον Alpha θα συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά η σφιχτή οικονομική πολιτική. Το RTL στο ετήσιο απολογισμό του στη Γερμανία παρουσίασε στους επενδυτές αυξημένη θεαματικότητα κατά 9,6% και μείωση κόστους λειτουργίας. Σύμφωνα με το τριετές πρόγραμμα 2009-2011 του RTL, ο Alpha θα συνεχίσει να μεταδίδει προγράμματα reality και εκπομπές real life χαμηλού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: