mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ξέχασαν το πάθημα του 2000

Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Είναι απορίας άξιο. Μόλις εννέα χρόνια πριν οι δημοσκοπήσεις κάλπης άλλαξαν στα τηλεοπτικά πλατό κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία βγήκε να πανηγυρίσει στους δρόμους της νίκη της και στο ΠΑΣΟΚ έβγαζαν τα εσωκομματικά μαχαίρια στα στούντιο. Τα exit poll των εκλογών του 2000 έδωσαν την παράσταση νίκης στον Κώστα Καραμανλή και οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές έχριζαν στον αέρα το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό κράτησε τρεις τέσσερις ώρες, από τις 7.00 ως και τις 11. το βράδυ, όταν μίλησε επιτέλους η κάλπη των ψηφοφόρων. Παρά το ότι έχουμε κοντή μνήμη, θυμόμαστε ασφαλώς ότι το 2000 δεν άλλαξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το τότε Βατερλώ των δημοσκοπήσεων ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη από τις εταιρείες. Άλλαξαν, προσάρμοσαν τους τρόπους μέτρησης, βγήκαν νέοι παίχτες στην αγορά, διαπλέχθηκαν με στενότερους δεσμούς με τον κρατικό μηχανισμό, τους κομματικούς μηχανισμούς, εισήγαγαν νέες μεθόδους και στατιστικές. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πήραν το μήνυμα και έγιναν κράτος εν κράτει...Δεκανίκι της πολιτικής εξουσίας στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής και υλοποίησης τακτικής.

Όπως αποδείχθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιούνη αυτοί που ξέχασαν ήταν οι πολιτικοί. Από όλες τις πτέρυγες της κοινοβουλευτικής δημοσκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία μπήκαν σε κίνηση οι μηχανισμοί ελέχου ροής αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα, τα πρωτοκλασάτα στελέχη έκαναν δηλώσεις ήττας επειδή το απαιτούσε η τηλεοπτική κάμερα, στο ΠΑΣΟΚ πανηγύριζαν και βιάστηκαν να βγάλουν τις πράσινες σημαίες.

Όταν τα μεσάνυχτα πια μίλησε η κάλπη και ο ψηφοφόρος, άρχισε ο καταλογισμός των ευθυνών. Ένθεν και ένθεν. Κυρίως απαιτούσαν εξηγήσεις και λογαριασμό όσοι έχουν θεοποιήσει τις μετρήσεις της "κοινής γνώμης", όσοι εκχώρησαν το δικαίωμα επικοινωνίας με τους πολίτες στις εταιρείες διαμεσολάβησης , θεωρώντας τους μια ευμετάβλητη μάζα που απορροφά σαν σφουγγάρι τα προπαγανδιστικά λόγια. Κούφια κατ΄άλλα και άνεϋ ουσίας.

Πολλά ακόμη θα ειπωθούν, δεν αποκλείεται να αλλάξουν και πάλι οι όροι διεξαγωγής των μετρήσεων. Αυτό που δεν τολμούν να σκεφτούν οι πολιτικοί είναι να απαντήσουν στον προβληματισμό της χειραγώγησης και κατεύθυνσης των πολιτών. Αυτός μάλλον είναι ο εφιάλτης τους, μήπως το καταλάβουν επιτέλους οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: